Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα στην Πάτμο κλεισμένων των θυρών - Της Σμαράγδας Μουλιάτη

της Σμαράγδας Μουλιάτη

 

- Η Μεγάλη Πέμπτη ήταν πάντα μια ιδιαίτερη μέρα για το νησί μας . Μια μέρα χαράς και γιορτής αν και ημέρα των παθών του Κυρίου.
Μια μέρα συναισθημάτων που προήρχοντο από το γεγονός ότι σήμερα γινόταν η τελετή του Ιερού Νιπτήρα στην πλατεία του Δημαρχείου,  με μεγαλοπρέπεια, κατάνυξη και πολύ κόσμο.


Η φετινή Μεγάλη Πέμπτη ήταν μια μέρα μελαγχολική, γροθιά στο στομάχι, αφού εξαιτίας των μέτρων για την προστασία από τη διασπορά του κορονοιού ,η Πάτμος νέκρωσε,  οι καμπάνες βουβάθηκαν και οι εκκλησίες κλειδομπαρώθηκαν, κάνοντας τις Ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών.


Θύμα των μέτρων και η τελετή του Ιερού Νιπτήρα που έγινε κεκλεισμένων των θυρών στο Καθολικό της Ιεράς Μονής. 


Παρ' όλα αυτά βλέποντας τις αποκλειστικές εικόνες από το Καθολικό, διαπιστώνουμε ότι η μαγεία και η κατάνυξη καθώς και η ατμοσφαιρική προσέγγιση δεν άλλαξαν , απλά περιορίστηκαν στον εκκλησιαστικό χώρο, χωρίς κοινωνούς το πλήθος,  που είναι και ο στόχος των μηνυμάτων της τελετής.

 

Στις θέσεις τους . Ιησούς Χριστός ο καθηγούμενος της Μονής. Μαθητές και Ευαγγελιστής μοναχοί και ιερείς των ενοριών και πάνω απ΄όλα δεν αλλοιώθηκαν οι ουσιαστικοί λόγοι του Μυστικού Δείπνου με τους μαθητές του που ο Ιησούς έκανε λίγο πριν τη σταύρωση του. Το πλύσιμο των ποδών και η προσευχή στη Γεθσημανή δεν έχασαν το νόημα τους στο χωροχρόνο γιατί είναι αναλλοίωτοι και στηρίζουν το οικοδόμημα της πίστης μας .  


Ο Νιπτήρας είναι απλά η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου του Ιησού Χριστού με τους μαθητές του και της προσευχής του στον κήπο της Γεθσημανής  και γίνεται για να μη ξεχνάμε.

Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα αποτελεί ένα μοναδικό γεγονός, που ετελείτο ανά τους αιώνες στα Ιεροσόλυμα, στην Πάτμο, στη Ρώμη και στο Βυζάντιο.
Κάθε χρόνο την τελετή του Ιερού Νιπτήρα τη Μεγάλη Πέμπτη  στην πλατεία του Εμμανουήλ Ξάνθου στη Χώρα παρακολουθεί πλήθος κόσμου. Μεταξύ αυτών επίσημοι του νησιού, αξιωματούχοι της κυβέρνησης της περιφέρειας εκπρόσωποι κομμάτων.

 

Η Ακολουθία του Ι. Νιπτήρα χωρίζεται σε τρία μέρη:
Στο πρώτο μέρος εξελίσσεται η συνομιλία με τις παρακαταθήκες του Χριστού μας προς τους μαθητές, για τη διακονία στον συνάνθρωπο και όχι στην εξουσία.
Στο δεύτερο μέρος τονίζεται η ταπείνωση, όπου o Χριστός πλένει τα πόδια των μαθητών.
Το τρίτο μέρος της Ακολουθίας είναι η αγή εικόνα του Δομίνικου Θεοτοκόπωνία και η προσευχή στη Γεθσημανή που στην Πάτμο γίνεται στον Ελκόμενο Χριστό την εκπληκτικουλου (Ελ Γκρέκο)

ΠΗΓΗ: patmostimes.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΠΕΝΘΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΦΩΤΗ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ Ρόδος20-11-2023 Με βαθύτατη ευγνωμοσύνη...
Επικήδειος ΣτέργουΦ. Χατζηδιάκου   Πολυαγαπημένε μου πατέρα, Καλούμαι σήμερα από αυτό...
Δημήτρης Γάκης: Αποχαιρετούμε σήμερα τον άοκνο και χαλκέντερο Δήμαρχο της Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο...
Ο Βασίλης Παπανικόλας σχολιάζοντας την ανάρτηση του τεως δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου για το...