Η ταφόπλακα του Πανορθόδοξου Κέντρου - Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους φορείς, του Γιάννη Παρασκευά

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΙΣ

- (Πολιτικά Κόμματα, Βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμος, ΤΕΕ, Εμπορικό, Βιοτεχνικό, Οικονομικό Επιμελητήριο, Εργατικό Κέντρο, Ένωση Ξενοδόχων και Ενοικιαζομένων Δωματίων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ομοσπονδία Τοπικών Συλλόγων, ΠΡΟΤΟΥΡ και σε όσους μου διαφεύγουν)

- Η ΤΑΦΟΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

 

Πρωτόγνωρο και όμως αληθινό.

Οι φωστήρες οι οποίοι από τον κ. Πρωθυπουργό ορίστηκαν ως διαχειριστές της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), σε μια νύκτα, γιατί μόνο νύκτα παίρνουν αποφάσεις, έχοντες αγωνία για την τύχη των Ακινήτων του Δημοσίου και σκεπτόμενοι πάντα την καλύτερη δυνατή τους αξιοποίηση, πήραν την απόφαση, «ακύρωσης της παραχώρησης του ακινήτου το οποίο προοριζόταν για την ανέγερση του ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, με το σκεπτικό ότι θα μπορούσε το Δημόσιο να κερδίσει πουλώντας το σε ιδιώτες, μερικές χιλιάδες ΕΥΡΩ.

Απόφαση ΝΤΡΟΠΗΣ, διερωτώμαι όμως, ποιοι θα πρέπει να ντρέπονται περισσότερο, αυτοί που πήραν την απόφαση ή όλοι εμείς που αδιάφοροι παρακολουθούμε όλα αυτά που γίνονται εις βάρος του τόπου.

Για τους μη γνωρίζοντες, η απόφαση παραχώρησης του ακινήτου της πρώην ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΑΥΛΗΣ πάρθηκε το 1994.

Χρηματοδοτήθηκε η ανέγερση του ΚΕΝΤΡΟΥ από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ξεκίνησαν οι εργασίες, τέθηκε ο θεμέλιος λίθος από τον ίδιο τον Πατριάρχη, δυστυχώς όμως, κάποιοι καλοί μας συμπολίτες, προσέφυγαν στο ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ και η εκτέλεση του έργου διακόπηκε.

«Καλοί συμπολίτες», έβαλαν το προσωπικό τους συμφέρον και το «γινάτι τους», για την προστασία δήθεν ενός ερειπίου ιδιοκτησίας τους, που είναι στα όρια του ακινήτου και μέσα από Νομικές έωλες διαδικασίες, κατάφεραν να σταματήσουν οι εργασίες.

(σίγουρα τώρα θα πανηγυρίζουν)

Περισσότερο ίσως από τρία χρόνια, η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΡΟΔΟΥ, προσπαθεί για την έκδοση παράτασης της παραχώρησης, ούτως ώστε να γίνει δυνατή η έναρξη των εργασιών και η αποπεράτωση του έργου.

Δυστυχώς, με την αιτιολογία ότι δεν είχαν συγκροτηθεί οι αρμόδιες επιτροπές, όλοι δήλωναν αναρμόδιοι για την λήψη της όποιας απόφασης.

Μετά τον ορισμό Διοικήσεων στο ΤΑΙΠΕΔ και στην ΕΤΑΔ και μετά από άπειρες επαφές γραπτές και προφορικές, όλοι αυτοί «οι αρμόδιοι αναρμόδιοι»  πρόβαλαν το επιχείρημα ότι, οι κανόνες που διέπουν την λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ, δεν τους επιτρέπουν την παράταση της παραχώρησης του ακινήτου, χωρίς την καταβολή τιμήματος.

(τέτοιοι προστάτες του Δημοσίου χρήματος πρέπει να μας κάνουν περήφανους),

Δήμαρχος και Μητροπολίτης, δέχτηκαν αυτόν τον αισχρό εκβιασμό και ο ΔΗΜΟΣ δέχτηκε να πληρώνει το ενοίκιο το οποίο ζήτησαν.

Πέρασαν μήνες χωρίς καμιά απάντηση, δεν ντράπηκαν ούτε τον ΔΕΣΠΟΤΗ ούτε τον ΔΗΜΑΡΧΟ και χωρίς καμιά ενημέρωση έκαναν αυτό που είχαν στο μυαλό τους.

Μια και μόνο σκέψη τους βασάνιζε, το ακίνητο είναι «φιλέτο» μέσα στο Κέντρο της πόλης, τι ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ και πράσινα άλογα, θα το πάρουμε εμείς και θα το μοσχοπουλήσουμε.

Τι αξία έχει ένα ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΕΝΤΡΟ στη ΡΟΔΟ, μπροστά ίσως σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ΕΥΡΩ, αφήστε που με την πώληση του, μπορούμε να βολέψουμε κάποιον δήθεν μεγαλοεπενδυτή, κάποιον σαν αυτούς που εναγωνίως ψάχνουν οι κρατούντες.

Για την ιστορία, χρόνια πολλά πριν και κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να πουλήσουν το όμορο οικόπεδο, οι αντιδράσεις όμως των ΦΟΡΕΩΝ ακύρωσαν την πώληση.

Είναι γεγονός ότι οι ΦΟΡΕΙΣ του ΝΗΣΙΟΥ δεν αγκάλιασαν με την θέρμη που θα έπρεπε το ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΕΝΤΡΟ, ίσως από άγνοια, για το τι είναι και τι θα μπορούσε να προσφέρει στο ΝΗΣΙ.

Είναι δευτερεύουσας σημασίας, όχι γιατί δεν πρέπει να γίνει, η κατασκευή του Ναού του Πολιούχου μας από την κατασκευή και λειτουργία του ΚΕΝΤΡΟΥ.

Η αρχική σκέψη και αυτό που οδήγησε στην παραχώρηση του Ακινήτου στην ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΡΟΔΟΥ ήταν, η ανέγερση και λειτουργία ενός ΚΕΝΤΡΟΥ, ως χώρου ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ.

Δεν κάνει κακό να σκεφτούμε μια κάποια στιγμή, την ιστορική διαδρομή αυτού του τόπου, κάθε δρομάκι και κάθε γωνιά αυτου του Νησιού, αυτής της πόλης, έχει και κάτι να πει, όχι μόνο για τα επιτεύγματα των κατοίκων σε όλους τους τομείς, αλλά στο πόσο συνέβαλε σε αυτό που μερικές φορές αποκαλούμε ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.

Φιλοσοφικές Σχολές, μεγάλοι Ρήτορες και Φιλόσοφοι, γλύπτες και ζωγράφοι πλούτησαν με την παρουσία και δράση τους την ιστορία του Νησιού.

Στο πρόσφατο παρελθόν το ΝΗΣΙ μας και η ΠΟΛΗ μας, φιλοξενούσε τις ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ, με την παρουσία σχεδόν όλων των επικεφαλής των ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ.

Είναι απορίας άξιον, του πως και γιατί οι ΦΟΡΕΙΣ του τόπου δεν κατανοούν την σημασία του εγχειρήματος και στέκονται απλοί θεατές σε όλα αυτά που συμβαίνουν.

Είναι δύσκολο να κατανοηθεί, πως η ανέγερση και η λειτουργία ενός τέτοιου Κέντρου αναβαθμίζει αυτό που λέμε ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ;

Ο τόπος είναι δικός μας, τον παραλάβαμε από τους προγόνους μας, είναι ΝΤΡΟΠΗ μας να τον παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές φτωχότερο.

ΤΟΠΟΣ, ΠΑΤΡΙΔΑ που δε διαθέτει, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ, ικανή στο να σχεδιάζει, να απαιτεί και να υλοποιεί,  είναι καταδικασμένη να τραβά το δρόμο της φθοράς με τελική κατάληξη τον αφανισμό της.

Αυτές οι γραμμές είναι έκφραση αγωνίας για το προδιαγραφόμενο μέλλον, πρέπει από όλους να γίνει κατανοητό ότι το ΑΘΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, είναι εχθρός μας, με μια σχετική χρονική διαβάθμιση, αυτό είναι μια διαχρονική αλήθεια.

Δεν κοινοποιώ αυτές τις γραμμές στους δήθεν αρμόδιους, θα  πρόσβαλα τον εαυτό μου αν τους θεωρούσα ικανούς να καταλάβουν.

Απευθύνομαι σε όλους τους φορείς, με την ελπίδα ενεργοποίησης τους, γιατί, για την όποια τελική αρνητική κατάληξη, δεν θα υπάρχει κανένας ανεύθυνος.

 

Παρασκευάς Γιάννης

Ρόδος, 25/7/2021

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...