Η Ρόδος τίμησε το έργο του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου

Η Ρόδος τίμησε το έργο του  σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου

- Το έργο του  παραμένει επίκαιρο και η κινηματογραφική του γραφή εξακολουθεί να εμπνέει και να γοητεύει τους φίλους του κινηματογράφου της Ρόδου

Το τριήμερο αφιέρωμα για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του παγκοσμίου φήμης Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου ξεκίνησε από μια ιδέα/πρόταση του Ρόδιου φωτογράφου Νίκου Κασέρη και των εκδόσεών του να προσκαλέσει τον συνάδελφό του και βραβευμένο φωτογράφο Ηλία Μπουργιώτη, ο οποίος συνεργάστηκε στις 2 τελευταίες ταινίες του με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο μέχρι την τραγική ώρα του χαμού του σκηνοθέτη.

Η αγαστή σύμπραξη τριών φορέων του νησιού μας: του Νεστοριδείου Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, του Ομίλου Cine-Εκπαίδευση για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό και των Kasseris Publications οδήγησε στην επιτυχία του τριημέρου.

Και οι τρεις βραδιές, από Τετάρτη 11 Μαΐου  έως την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022, του αφιερώματος στον Θόδωρο Αγγελόπουλο ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και συγκινητικές.

Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων έγινε  η προβολή της ταινίας «Τοπίο στην ομίχλη» στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου.

Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας των εκδηλώσεων στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου  περιελάμβανε:

  • τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο «Το Βλέμμα της Αιωνιότητας», του φωτογράφου Ηλία Μπουργιώτη, υλικό από το backstage των γυρισμάτων των τελευταίων ταινιών του σκηνοθέτη, μεταξύ αυτών και της ανολοκλήρωτης ταινίας του με τίτλο «Η Άλλη Θάλασσα».
  • Σύντομη αναφορά στη ζωή και  το έργο του σκηνοθέτη από τον πρόεδρο του Ομίλου Cine-Εκπαίδευση για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό, Πέτρο Σπανό, ο οποίος μαζί με τα μέλη του Ομίλου και τους συνδιοργανωτές προώθησαν και συντόνισαν όλο το αφιέρωμα.

  • Χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, Σέργιο Αϊβάζη,  οικοδεσπότη της ανακαινισμένης Νέας Πτέρυγας του Νεστοριδείου Μελάθρου της φωτογραφικής έκθεσης του Ηλία Μπουργιώτη και συνδιοργανωτή στις εκδηλώσεις του αφιερώματος.
  • Χαιρετισμό του Ρόδιου φωτογράφου και συνδιοργανωτή Νίκο Κασέρη, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά  το φωτογραφικό έργο του προσκεκλημένου συναδέλφου του, Ηλία Μπουργιώτη.
  • Αφήγηση του φωτογράφου Ηλία Μπουργιώτη για τη γνωριμία και την πρώτη του συνάντηση με τον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο στη λίμνη Κερκίνη. Αναφέρθηκε με συγκίνηση στο τελευταίο φωτογραφικό πορτρέτο που του έκανε εκείνο το εφιαλτικό βράδυ στο Κερατσίνι, λίγα λεπτά πριν το μοιραίο, στην ανολοκλήρωτη ταινία του: Η Άλλη Θάλασσα. Αυτό το πορτρέτο έδωσε και τον τίτλο στο βιβλίο του, Το Βλέμμα της Αιωνιότητας (The Gaze of Eternity). «Ένα μόνο βιβλίο δεν θα μπορούσε να χωρέσει το σύνολο αυτής της δουλειάς, ελπίζω όμως να μεταφέρει κάτι από τον πλούτο και τη μαγεία των όσων έζησα παρατηρώντας και φωτογραφίζοντας δίπλα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο», κατέληξε στην φορτισμένη συναισθηματικά αφήγησή του. Στη συνέχεια έγινε περιήγηση και ξενάγηση στους επισκέπτες από τον δημιουργό της έκθεσης.
  • Ακολούθησε Προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα: «Η συντήρηση των ταινιών και η κινηματογραφική μνήμη», από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ όπου ο σκηνοθέτης  αναφέρεται σε όλο το κινηματογραφικό του έργο και στις προσπάθειές του για διάσωση και μετάδοση του έργου του ήδη από την δεκαετία του 1990 σε όλον κόσμο. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος απευθύνει έκκληση προς τους αρμοδίους για τη διαφύλαξη της κινηματογραφικής μνήμης.

Στις εκδηλώσεις του αφιερώματοςήταν προσκεκλημένη και μας τίμησε με την παρουσία της και τη συμμετοχή της σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων η κ. Φοίβη Οικονομοπούλου- Αγγελοπούλου, σύντροφος και συμπαραστάτης του ως το τέλος του αείμνηστου Θόδωρου Αγγελόπουλου, η οποία συμμετέχοντας στις συζητήσεις φώτισε αθέατες πλευρές από τα αριστουργήματα του μεγάλου σκηνοθέτη και αναφέρθηκε στη συμμετοχή της στην παραγωγή του συνολικού του κινηματογραφικού του έργου.

  • Την τρίτη ημέρα (Παρασκευή βράδυ 13/5) πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην φωτογραφική έκθεση από τον Ηλία Μπουργιώτη των παρευρισκόμενων φωτογράφων της Ρόδου και ακολούθησε γόνιμη συζήτηση ανάμεσα σε μέλη φωτογραφικών ομάδων της Ρόδου, του συντονιστή του κινηματογραφικού εργαστηρίου του Ιδρύματος Σταματίου Cine-Chevalier Γιώργου Τζεδάκη, των  φωτογράφων Ηλία Μπουργιώτη και Νίκου Κασέρη,  της κ. Φοίβης Οικονομοπούλου- Αγγελοπούλου  και του διευθυντή φωτογραφίας Χρήστου Νικολαρέα. Τη συζήτηση συντόνισε εκπροσωπώντας τον Όμιλο Cine-Εκπαίδευση, ο Πέτρος Σπανός.

Τις πρωινές ώρες της ίδιας ημέρα ο φωτογράφος Ηλίας Μπουργιώτης ξενάγησε δύο μαθητικά τμήματα 50 μαθητών από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου. Στη συνέχεια τα παιδιά παρακολούθησαν οπτικοακουστικό υλικό για τη ζωή και το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου και ακολούθησε συζήτηση.

Η έκθεση παραμένει ανοιχτή σε επισκέψεις μαθητικών ομάδων Γυμνασίου μέχρι και την Τρίτη 24 Τετάρτη 25 Μαΐου , 09:30- 12:00.

Ο κινηματογράφος του Θόδωρου Αγγελόπουλου καταγράφει ποιητικά και εικαστικά την ελληνική πολιτική ιστορία μέσα από τα πάθη του ελληνικού λαού. Είναι βαθύτατα ανθρώπινο το σινεμά τού Αγγελόπουλου, γι᾿ αυτό τα μηνύματα που εκπέμπουν όλα τα έργα του είναι διαχρονικά. Κάθε έργο του ήταν πάντοτε μια πρόσκληση να αναστήσουμε ένα καινούριο συλλογικό όνειρο, να βρούμε τις λέξεις-κλειδιά που θα ξαναδώσουν τον λόγο στην ιστορία και θα σταματήσουν την επέλαση της βαρβαρότητας με τη μορφή και το περιεχόμενο που παίρνει σε κάθε εποχή. Στις ταινίες του γυρνούσαμε και συνεχώς θα γυρνάμε για να πλουτίζουμε και να δούμε τον κόσμο, να τον κατανοήσουμε μήπως και μπορέσουμε να τον αλλάξουμε. Το έργο του παραμένει επίκαιρο και εξακολουθεί να γοητεύει τους φίλους της κινηματογραφικής του «γραφής». Στο εξωτερικό οι ταινίες του  έχουν πλατιά και βαθιά απήχηση με συνεχείς προβολές ανά την υφήλιο. Δειλά-δειλά, ωστόσο και στην Ελλάδα αρχίζει να αναδεικνύεται το πολύπλευρο ταλέντο του αξεπέραστου καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου και να αναγνωρίζεται από περισσότερους το σπουδαίο του κινηματογραφικό  έργο. Αυτός ήταν και ο κύριος στόχος του τιμητικού  αφιερώματος, στα 10 χρόνια απ΄ τον αδόκητο θάνατό του.

 

 21/5/2022, Οι συνδιοργανωτές

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...