Η πόλη της Ρόδου ξεκίνησε το ταξίδι για να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 - Γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας-Η πόλη της Ρόδου ξεκίνησε το ταξίδι για να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021

Η πόλη της Ρόδου βρίσκει την περπατησιά της. Μέσα από δυσχερείς συνθήκες, οικονομικής δυσκολίας και κοινωνικής αδρανοποίησης, το ΤΑΞΙΔΙ ξεκίνησε για την επίτευξη του μεγάλου ΣΤΟΧΟΥ, για την κατάκτηση της επιλογής της πόλης μας ως Π.Π.Ε για το 2021. Σημαίνει πολλά για την Πόλη και ανοίγει ένα παράθυρο στο γκρίζο του σήμερα.
Σε αυτό το ΤΑΞΙΔΙ απαιτούνται πολλά από πολλούς για να προσφερθούν πολλά σε όλους.
Πρώτα επιζητείται η  ευρεία συμμετοχή του κοινού. Όλου του κοινού. Του δημότη και του τουρίστα που αυτόματα καθίσταται δημότης στο εγχείρημα. Η δύναμη της συμμετοχής.
Η τουριστική ικανότητα της πόλης πρέπει και  μπορεί να συμβαδίσει με τους στόχους που καθορίζονται στο πρόγραμμα της ΠΠΕ. Αυτό δεν αφορά μόνο στην ικανότητα των ξενοδοχείων, τις συγκοινωνιακές συνδέσεις κ.λ.π., αλλά και στην κάλυψη των βασικών γλωσσικών και επικοινωνιακών απαιτήσεων του επισκέπτη, την ποιότητα της φιλοξενίας και τα προγράμματα υποδοχής (τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα) που προσφέρονται στην πόλη. Στη γιορτή αυτή να συμμετέχουν όλοι.
Και όπως έχει τονισθεί ο Τουρισμός είναι: Πολιτισμός, Περιβάλλον και Παιδεία (3Π), η κατεύθυνση της Π.Π.Ε για ένα ποιοτικό τουριστικό  προϊόν με όρους βιωσιμότητας μπορεί και πρέπει να στηριχθεί σε ουσιαστικές πολιτικές με ξεχωριστή καλλιτεχνική ματιά, οι οποίες συνδέονται με την τοπική αυθεντική κουλτούρα.      
Ιδιαίτερο βάρος οφείλεται να δοθεί στο πολιτιστικό πρόγραμμα στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ:   
    των παραδοσιακών και σύγχρονων μορφών πολιτισμού
    των εκδηλώσεων υψηλού προφίλ και των τοπικών πρωτοβουλιών
    του κέντρου της πόλης και των προαστίων/περιφερειών
    της «υψηλής» και της λαϊκής τέχνης
    των καθιερωμένων πολιτιστικών ιδρυμάτων και των ανεξάρτητων ομάδων και καλλιτεχνών
    των καλλιτεχνών διεθνούς φήμης και των καλλιτεχνών από την τοπική κοινωνία
    των συνηθισμένων και των νέων δράσεων
    των επαγγελματικών και των ερασιτεχνικών ή τοπικών έργων
Η δράσεις πρέπει να ενέχουν μια αισθητική και ποιότητα σε όλες τις εκφάνσεις τους, όπως:
    το κόστος
    η συνάφεια με τους στόχους του προγράμματος
    η εμπειρία των διοργανωτών
    ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος και η βιωσιμότητα των προγραμμάτων
    τα πλεονεκτήματα και η ιστορία της πόλης
    η πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής και η ευρωπαϊκή διάσταση των δράσεων
Ο πολιτισμός  μας πρέπει να είναι στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης. Όλοι με την καρδιά τους  οφείλουν να αποτελέσουν κομμάτι αυτού του Ονείρου, γιατί όλοι μας μπορούμε να ονειρευτούμε, και το θέλουμε. Η Ρόδος, μπορεί να (ξανα)γίνει η πόλη υπόδειγμα, το ευρωπαϊκό κάδρο, η πόλη-κίνηση. Οι επιχειρηματίες, οι κάτοικοι, οι τουρίστες, οι καλλιτέχνες, οι μάστορες, οι αγρότες,  η Τ.Α, όλοι στο ίδιο τρένο για την καινούργια ΑΙΓΛΗ, για τον δικό μας Πολιτισμό του ΦΩΤΟΣ και της ΛΑΜΨΗΣ
Σε αυτό το εγχείρημα υπάρχει και η οφειλόμενη Ευρωπαϊκή διάσταση σε ένα ταγκό ευρωπαϊκών ιδεών και τοπικών ηθών και εθίμων. Μέσα από αυτό τον χορό μπορούν να ξεπηδήσουν:      
•    το εύρος και η ποιότητα των δράσεων  να προωθούν την πολιτιστική πολυμορφία της Ευρώπης, τον διαπολιτισμικό διάλογο και την καλύτερη αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών. Γιατί είμαστε Ευρωπαίοι.
•    το εύρος και η ποιότητα των δράσεων να τονίζουν τα κοινά χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών πολιτισμών, την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία, καθώς και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τα τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα
•    το εύρος και η ποιότητα των όλων δράσεων  να χαρακτηρίζουν τους Ευρωπαίους καλλιτέχνες και τους Έλληνες, η συνεργασία με τους φορείς ή τις πόλεις σε διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων, όπου είναι δυνατό, των πόλεων που φιλοξενούν τον τίτλο, και οι διακρατικές συνεργασίες
•    η στρατηγική προσέλκυσης ενδιαφέροντος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού και διεθνούς κοινού, από την Ισπανία μέχρι την Ανατολή, από την Βρετανία μέχρι τη Μεσόγειο.
Το 2021 η κάρδια της Ευρώπης θα κτυπά στο Μανδράκι, μέσα από ένα λαμπερό ήλιο, μέσα από ένα χαμόγελο, μέσα από την φιλικότητα και την ευαισθησία που μας διακρίνει.  
Μια από τις γραμμές του θεσμού της Π.Π.Ε είναι να κάνει όλους τους πολίτες μιας πόλης να αγκαλιάσουν και να αναμειχθούν στη διοργάνωσή του, γιατί πάνω απ’ όλα είναι ένας θεσμός που αφορά αυτούς τους ίδιους.
Ας τονιστεί, ότι μια Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα προκειμένου να είναι επιτυχημένη δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη σε πληθυσμό αλλά χρειάζεται να είναι σε θέση να επιτύχει και να επιδείξει τόσο την Μοναδικότητα της όσο και την Ευρωπαϊκή της Διάσταση.
Αν ο κόσμος του νησιού καταλάβει πως αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία για όλους, οφείλει να υπερβεί  τις βραχείς σκέψεις, να εμπνευσθεί απ’ αυτόν το θεσμό και συστρατευθεί σε μια προσπάθεια που αναγκαστικά θα αντιμετωπίσει και τα κακώς κείμενα και τότε μπορεί το βήμα να γίνει γρηγορότερο προς την αειφόρο ανάπτυξη.
Η Ρόδος μπορεί και πρέπει να γίνει το επίκεντρο της Ευρώπης, γιατί εδώ στην Οδό Ιπποτών γεννήθηκε η πρώτη ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μεσαιωνικά χρόνια. Η μοναδική Ρόδος μπορεί συγχρόνως να βλέπει στην Ανατολή, να έχει καταγωγή χιλιάδων χρόνων αλλά και να λειτουργεί και ευρωπαϊκά  Ένα μίγμα ιδανικό.   
Οι κοινωνίες, οι άνθρωποι χρειαζόμαστε ένα ΟΡΑΜΑ, ένα ΤΑΞΙΔΙ,  μόνον έτσι προχωράμε και δεν τρώμε τις σάρκες μας.  
Με ομοφωνία των τοπικών παραγόντων και δημοτών, με ένα Σύνθημα για το ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ μπορούμε να γίνουμε άλλη μια φορά το «πρότυπο» της Ευρώπης. Για την μεγάλη πορεία επιλογής χρειάζεται συνεργασία, σύμπραξη, σεβασμός (3Σ) για τα Οράματα του πολιτισμού και της ζωής, μιας και υπερηφανευόμαστε για τον τόπο μας ως το Σταυροδρόμι του Πολιτισμού.
ΠΙΣΤΕΨΕ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΕΨΕ…γιατί το Ταξίδι είναι δικό σου.  
 



 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...