Η προστασία της υγείας των κατοίκων των μικρών νησιών είναι καθήκον όλων μας

Η προστασία της υγείας των κατοίκων των μικρών νησιών είναι καθήκον όλων μας

Οι εξελίξεις στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού μας έχουν ξεπεράσει και τα θέματα προστασίας της Δημόσιας Υγείας έχουν απόλυτη προτεραιότητα.

 Σε αυτή τη πολύ δύσκολη περίοδο οι κάτοικοι των μικρών νησιών μας νιώθουν για ακόμη μια φορά ανοχύρωτοι απέναντι και σε αυτή την απειλή.

Ανησυχούν γιατί δεν έχουν καθόλου επιτόπιες δυνατότητες. Φτάνουν τουρίστες από χώρες με πρόβλημα,  χωρίς κανέναν έλεγχο και βέβαια χωρίς δυνατότητα αντιμετώπισης πιθανών κρουσμάτων στο νησί.

Σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές είναι πολύ σημαντικό οι κάτοικοι των νησιών μας να νιώσουν ασφαλείς.

Για αυτό απαιτείται ειδικός σχεδιασμός για τα νησιά, για άμεση υγειονομική και οικονομική κάλυψη.

Πολλοί σήμερα μιλούν για στήριξη τους, η στήριξη τους όμως, δεν μπορεί στις έκτακτες συνθήκες που ζούμε να είναι μια αόριστη διακήρυξη, είναι επείγουσα ανάγκη να γίνει πράξη εδώ και τώρα.

Για αυτό πρέπει άμεσα τα ιατρεία και τα νοσοκομεία των νησιών μας να στελεχωθούν από το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για άμεση διακομιδή σε περίπτωση που εμφανιστεί επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα, ο όποιος θα είναι κατάλληλα εξοπλισμένος για τέτοιου είδους μεταφορές ασθενών από τα νησιά μας.  Γνωρίζουμε όλοι πόσο δύσκολη είναι η διασύνδεση των νησιών γενικά.

Τα ιατρεία των νησιών πρέπει να εξοπλιστούν με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό για την έστω για λίγες ώρες ή ημέρες νοσηλεία ενός ύποπτου κρούσματος μέχρι αυτό να μεταφερθεί.

 Όπου δεν υπάρχουν, πρέπει να γίνει προμήθεια ειδικών στολών για το ιατρικό προσωπικό, άλλα και των απαραίτητων μέσων για λήψη δειγμάτων από πιθανούς ασθενείς, και βέβαια να υπάρχει η δυνατότητα για άμεση αποστολή των δειγμάτων στα εργαστήρια που πραγματοποιούν τους ελέγχους. Μόνο με τα τεστ ανίχνευσης μπορεί να γίνει εντοπισμός, και να υπάρξει έγκαιρα φροντίδα όσων έχουν μολυνθεί και να περιοριστεί η διασπορά.

Είναι πολύ σημαντικό να δοθούν άμεσα ακριβείς οδηγίες τόσο στις τοπικές αρχές των νησιών όσο και στο ιατρικό προσωπικό, για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση πιθανού κρούσματος.

Οι μετακινήσεις πρέπει να περιοριστούν. Για αυτό η μετακίνηση πρέπει να γίνεται κυρίως για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών μας ή για όσους επιβάλλεται για να αντιμετωπισθούν επείγουσες ανάγκες.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο η υπολειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου  ‘ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ’ λόγω της έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Η κυβέρνηση έχει προκηρύξει την έκτακτη πρόσληψη 2.000 επικουρικών εργαζομένων στα νοσοκομεία της χώρας μας, χωρίς καμία θέση γιατρού, και ενώ οι ανάγκες θα είναι πολύ μεγαλύτερες σε περίπτωση έξαρσης της επιδημίας.

 Το νοσοκομείο της Ρόδου ειδικά αυτή τη περίοδο, πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά, τόσο με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό όσο και με τον απαραίτητο εξοπλισμό, για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες του άλλα και γιατί πρέπει να γίνει νοσοκομείο αναφοράς, ώστε να μεταφέρονται άμεσα για νοσηλεία ασθενείς από τα νησιά του νομού μας.

Το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή στηρίζει την εθνική προσπάθεια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, αλλά και κάθε μέτρο που θα χρειαστεί να ληφθεί για τη δημόσια υγεία.

 Άλλωστε εμείς το κάνουμε από την πρώτη στιγμή με προτάσεις, και θα εξακολουθήσουμε να καταθέτουμε προτάσεις, οι οποίες θα εγγυώνται την υγεία των πολιτών και την προστασία της ζωής τους μπροστά σε αυτή την πολύ κρίσιμη παγκόσμια ευρωπαϊκή και εθνική  κρίση.

 

“Μένουμε Σπίτι” και στηρίζουμε όλα τα μέτρα που εισηγούνται οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς.

 

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

 

 Ν.Ε. Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...