Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού και οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας - Άρθρο του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού και κοινωνικού αυτοματισμού δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας και τις στοχεύσεις της για την περεταίρω διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας

Γράφει ο Χαρίλαος Μπαρός, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου

Την 1 Σεπτέμβρη η κυβέρνηση εν μέσω του 4ου κύματος της πανδημίας αντί να μας εφοδιάσει μαζικές προσλήψεις υγειονομικών και όλα τα μέσα που απαιτούνται για να κρατηθεί όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας, λειτούργησε σαν 5η φάλαγγα και προχώρησε στην αποδυνάμωση του ΕΣΥ με την διάθεση χιλιάδων συναδέλφων εκτός ΕΣΥ,  με τον νόμο του «υποχρεωτικού εμβολιασμού».

Η κυβέρνηση αξιοποίησε το ζήτημα του αναγκαίου μαζικού και καθολικού εμβολιασμού για να διχάσει τον λαό και να σπείρει τον κοινωνικό αυτοματισμό. Επιλέγει να απαντά στους πολύ βολικούς για αυτήν αρνητές της πανδημίας, αφού δεν έχει να δώσει καμιά σοβαρή απάντηση στα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος των εργαζομένων στην υγεία και επίσης της είναι πολύ βολικό να διαδίδονται οι θεωρίες για την μη ύπαρξης της πανδημίας αφού κάτι τέτοιο αποσπά μια μερίδα του κόσμου από τον αγώνα και την διεκδίκηση μέτρων προστασία έναντι της πανδημίας σε όλους τους χώρους εργασίας, μόρφωσης, πολιτισμού κτλ. Η κυβέρνηση επιλέγει να θεοποιεί το εμβόλιο και να το παρουσιάζει ως μοναδική λύση έναντι της πανδημίας γιατί δεν είναι διατεθειμένοι να δώσει ούτε cent για τα επιπλέον μέτρα που πρέπει να πάρει όπως η ενίσχυση της δημόσιας υγείας, μαζί με τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση κρύβει πίσω από τον αναγκαίο μαζικό και καθολικό εμβολιασμό, τις τεράστιες ευθύνες που φέρει για την εξάπλωση και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ταυτίζει την έννοια του «καθολικού» με την έννοια της «επιβολής δια της βίας»  και αξιοποιεί τις επιφυλάξεις των συναδέλφων για την ασφάλεια των εμβολίων για να εξαπολύσει επίθεση σε αυτούς που μέχρι χθες αποκαλούσε ήρωες.

Οι συνάδελφοι αυτοί ούτε αρνητές του κορονοϊού είναι ούτε «ψεκασμένοι». Οι ίδιοι αυτοί συνάδελφοι είναι αυτοί που μέχρι χθες μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους δίναμε την μάχη και διεκδικούσαμε μέσα προστασίας, μάσκες, γάντια, στολές και διαγνωστικά τέστ για τον covid-19, είναι οι ίδιοι συνάδελφοι που βάζανε το χέρι τους στην τσέπη για να καλύψουν τις ελλείψεις σε γάντια στο νοσοκομείο, αφού η σημερινή κυβέρνηση όπως και όλες οι προηγούμενες χωρίς καμία εξαίρεση επέλεγαν να υποχρηματοδοτούν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι συνάδελφοι μας διατηρούν εδώ και καιρό επιφυλάξεις για την ασφάλεια του εμβολίου αλλά δεν είχαν καμία σοβαρή ενημέρωση από την κυβέρνηση, το υπουργείο υγείας, ή την διοίκηση του νοσοκομείου. Ο μόνος που οργάνωσε εκστρατεία ενημέρωσης μέσα στο νοσοκομείο, από τον Δεκέμβρη για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ήταν ο σύλλογος εργαζομένων με τις λίγες δυνατότητες που διαθέτουμε. Η κυβέρνηση ούτε εξάντλησε, ούτε προσπάθησε να μας δώσει ουσιαστική ενημέρωση. Παρέδωσε την επιστημονική ενημέρωση των υγειονομιών στα ΜΚΔ, στον Διαδίκτυο και στην τηλεόραση, από όπου διακινούνται μια σειρά επικίνδυνες αντιεπιστημονικές θεωρίες. Τέτοιες θεωρίες αναπαράγουν και τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και επιστήμονες που επιλέγουν αντί να υπηρετούν την επιστημονική αλήθεια, να γίνονται όργανα υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι όταν ο ΠΟΥ καλούσε όλες της χώρες να υιοθετήσουν την χρήση μάσκας, η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι της, για λόγους οικονομικούς την αρνούνταν και μάλιστα μας λέγαν ότι η χρήση της θα προκαλούσε μεγαλύτερους κινδύνους. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε όταν οι γιατροί-επιδημιολόγοι της κυβέρνησης μας λέγαν ότι σε μια αίθουσα με 15 παιδιά διασπείρεται πιο εύκολα ο ιός από ότι με  25. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε εκείνη την τραγική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου που μας έλεγε ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ,  θα είχαμε και περισσότερους νεκρούς.      

Αν η κυβέρνηση ψάχνει τον αρχηγό των ψεκασμένων και των αρνητών της πανδημίας τότε ας κοιταχτεί στον καθρέφτη. Αυτή είναι που για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων παίζει την υγεία μας κορώνα γράμματα. Είναι αυτή που κοκκίνησε τα νησιά μας, δεν επέβαλε κανένα σοβαρό υγειονομικό πρωτόκολλο, σε αεροπορικές, ακτοπλοϊκες εταιρίες με την πληρότητα σε αυτά σχεδόν όλο το καλοκαίρι να αγγίζει το 100%, όπως και στα μεγάλα ξενοδοχεία, τα λεωφορεία, στα αεροδρόμια, στα σούπερ μάρκετ και μάλιστα υπερηφανεύονταν κιόλας για αυτό.  Όπου η μεγαλοεργοδοσία το απαιτεί ο κορονοϊός παύει να υπάρχει και αυτοί πάντα κατηγορούν τον απλό λαό ότι είναι αυτός που ευθύνεται για την διασπορά. Κλείνουν σε όλες τις πτώσης την «ατομική ευθύνη» αλλά ξεχνάνε τελείως την κρατική ευθύνη. Έτσι και τώρα πίσω από τους ανεμβολίαστους συναδέλφους προσπαθούν να κρύψουν τις δικές τους τεράστιες ευθύνες. Είναι αυτή που θα ανοίξουνε για Τρίτη χρονιά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια πάλι χωρίς κανένα μέτρο προστασίας όπως η αραίωση των τμημάτων, αφού κάτι τέτοιο θα κόστιζε μαζικές προσλήψεις άνεργων εκπαιδευτικών και τότε πως θα επιδοτούν με εκατομμύρια ευρώ τα νέα επενδυτικά σχέδια μεγαλοεπιχειρηματιών στο νησί μας. Τα παιδιά μας κινδυνεύουν να χάσουν τρίτη εκπαιδευτική χρονιά με ότι συνεπάγεται αυτό για την κοινωνικοποίηση τους και την μόρφωση τους. 

Φτάσανε στο σημείο να επικαλούνται την ανευθυνότητα των ντόπιων για την διασπορά στα νησιά. Μα καλά είναι δυνατόν το καλοκαίρι που ο καιρός δεν ευνοεί την μεταδοτικότητα του ιού να έχουμε περισσότερη εξάπλωση του ιού λόγο της συμπεριφοράς των ντόπιων και όχι λόγο των συνθηκών που δημιουργεί η τουριστική βιομηχανία στα νησιά;

Η κυβέρνηση αν ενδιαφέρεται πραγματικά για την εξέλιξη της πανδημίας και την υγείας του λαού

  • να πάρει πίσω τον νόμο για την υποχρεοτηκότητα. Η ένταξη σε διαθεσιμότητα των συναδέλφων έχει δημιουργήσει νέα σοβαρά κενά στο ήδη διαλυμένο νοσοκομείο, χαρακτηριστικά είναι τα πλήγματα που δέχτηκαν η ΜΕΘ με την περεταίρω μείωση των κλεινών από 6 σε 4, το αιμοδυναμικό, όπου εργάζομαι εφημερεύει 6 αντί για 7 μέρες την εβδομάδα με ένα μόνο ρεπό, τραυματιοφορείς δεν υπάρχουν πια ούτε για δείγμα, οι νοσηλεύτριες δεν ξέρουν σε πιο τμήμα θα κάνουν βάρδια με ότι σημαίνει αυτό για την ποιότητα λειτουργίας των τμημάτων.          
  • να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις υγειονομικών (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και ΕΟΔΥ) και ειδικά τις ειδικότητες που έχουμε επείγουσα ανάγκη. Δεν γίνεται να λειτουργεί το νοσοκομείο εν μέσω πανδημίας χωρίς γιατρό εργασίας, ακτινολόγους, αναισθησιολόγους, παθολόγους, εντατικολόγους, πνευμονολόγους. Δεν γίνεται καινούργια πολυδιαφημισμένα μηχανήματα να μένουν στο ράφι όπως ο μαγνήτης, ο μαστογράφος, ο αγγειογράφος. Δεν γίνεται 5 μόνιμοι παθολόγοι ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστο 8 να αντιμετωπίσουν τους δεκάδες ασθενείς covid-19, δεν γίνεται οι διασωληνωμένοι ασθενείς με covid-19 να μην έχουν την φροντίδα που τους αρμόζει σε μια κλινική ΜΕΘ.    
  • να εξοπλίσει κατάλληλα τα νοσοκομεία για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πανδημία και να συνεχίσει η λειτουργία και για τις υπόλοιπες ασθένειες. Θα πρέπει να διαθέτει σύστημα παροχής οξυγόνου που να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες λόγω των ασθενών covid-19 και να μην δημιουργηθεί ξανά πρόβλημα όπως συνέβη μέσα στον Αύγουστο. Θα πρέπει να διαθέτει ξεχωριστή ΜΕΘ covid-19 πλήρως εξοπλισμένη και επανδρωμένη. Θα πρέπει να έχει επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας γάντια, μάσκες και στολές. 
  •  Να γίνονται τακτικά δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζομένους εμβολιασμένους και μη
  • Να επιτάξει άμεσα τον ιδιωτικό τομέα υγείας ο οποίος εν μέσω κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος  κάνει χρυσές δουλειές και  όχι να επιτάσσει συναδέλφους γιατρούς από την άδεια ανατροφής των παιδιών τους.

Ο αναγκαίος μαζικός καθολικός εμβολιασμός πρέπει να συνοδεύεται από την τακτική καλή ενημέρωση, την στενή παρακολούθηση της υγείας των εμβολιασμένων, την ενίσχυση για αυτή την δουλειά της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την εξειδίκευση σε κάθε άνθρωπο που εμβολιάζεται και την εξαίρεση όπου απαιτείτε  και όχι να μετατρέπεται σε εργαλείο καταπάτησης εργατικών δικαιωμάτων, απολύσεων-διαθεσιμότητας συναδέλφων, κοινωνικού αυτοματισμού, συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων και μέσω εισαγωγής της ιδιωτικής υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός με το «νέο ΕΣΥ» και όπως έπραξε χωρίς καμία καθυστέρηση στις 2 Σεπτεμβρίου με τροπολογία που ψήφησε στην βουλή και παραδίδει τμήματα της λειτουργίας των νοσοκομείων σε ιδιώτες. 

Ο λαός να μην πέσει στην παγίδα του κοινωνικού αυτοματισμού που στήνει   η κυβέρνηση.  Μέσα από την οργανωμένη πάλη τα σωματεία και τους συλλόγους, να διεκδικήσει εν μέσω των κινδύνων που φέρνει το 4ο κύμα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, μόρφωσης, άθλησης, πολιτισμού, ΜΜΜ και να διεκδικήσει μαζί με τους υγειονομικούς σοβαρή ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.    

              

     

 

         

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...