Η προεκλογική παράσταση αρχίζει: «Βγαίνουμε στις αγορές» με πενταετές ομόλογο και υψηλό επιτόκιο!

Με υψηλό επιτόκιο, περίπου 5% (αντί για το ισχύον 1,5%), θα βγει η Ελλάδα στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια. Αυξάνεται έτσι το το δημόσιο χρέος για να εξυπηρετηθεί η προεκλογική καμπάνια των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Για μια παράσταση «με σπόνσορες την τρόικα και την ευρωπαϊκή συμμαχία των μνημονίων, υπό την υψηλή εποπτεία της Γερμανίας» έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας
jpmorgan-goldman-sachs-and-morgan-stanley-ratings-cut-by-moodys1396691042.jpg

Λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι της Τετάρτης επισημοποιήθηκε η έκδοση ελληνικού ομολόγου πενταετούς διάρκειας η οποία απευθύνεται στους διεθνείς επενδυτές. Οι ως τώρα προεγγραφές δείχνουν υπερκάλυψη κατά δυο φορές και με επιτόκιο που κυμαίνεται από 4,9% έως 5,25%.

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι αν συνεχισθεί αυτή η κίνηση ενδεχομένως και το βιβλίο προσφορών να κλείσει και σήμερα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι προεγγραφές ξεκινούν από τώρα και η αποδοχή των προσφορών θα εκκαθαριστεί αύριο Πέμπτη. Ανάδοχοι θα είναι η Bank of America Merill Lynch, η Goldman Sachs, η HSBC, η Deutsche Banκ, η JP Morgan και Morgan Stanley. Η έκδοση θα υπόκειται στο βρετανικό δίκαιο ενώ αναλόγως της προσφοράς και της ζήτησης την οποία θα διαχειριστεί η JP Morgan θα οριστεί το επιτόκιο. Η ανακοίνωση δεν αναφέρει το τελικό ποσό που θα αντλήσει η Ελλάδα. Το ομόλογο θα υπόκειται σε αξιολόγηση Caa3/B-/Β-, ενώ η λήξη του θα είναι στις 17 Απριλίου 2009. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βγήκε τελευταία φορά στις αγορές με πενταετή ομόλογα στις 2-2-2010 και πλήρωσε επιτόκιο 6,10%, ενώ μόλις ένα μήνα νωρίτερα (4-1-2010) είχε δανειστεί πενταετή με επιτόκιο 3,534%.

Την Πέμπτη θα ξεκινήσει η έκδοση πενταετούς ομολόγου από την Αθήνα, σημειώνει το Reuters. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, δυο πηγές από την αγορά και μια κυβερνητική πηγή αναφέρουν ότι το βιβλίο προσφορών για την έκδοση θα ανοίξει την Πέμπτη ενώ στόχος είναι η άντληση 2,5 δισ. ευρώ.  Στη σικέ έξοδο θα «βοηθήσουν», όπως αναφέρεται παραπάνω, κυρίως διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JP Morgan και Goldman Sachs, που έχουν ήδη συνάψει χρυσές συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση και έχουν άμεσο συμφέρον για αλλαγή του κλίματος. Δεν πρόκειται δηλαδή για «κανονική» έξοδο αλλά για «ιδιωτική τοποθέτηση» όπως εξήγησε στο Κόκκινο (105,5) ο Γ. Σχοινάς. Διαβάστε σχετικά το κατατοπιστικό άρθρο του Γ. Βαρουφάκη: Στις αγορές, πτωχευμένοι!

Βεβιασμένη χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Αριστερά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και υποστηρίζει πως η συγκεκριμένη κίνηση εξυπηρετεί προτεραιότητες προεκλογικού χαρακτήρα. «Η έξοδος στις αγορές δεν μπορεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί στα ύψη και η πατρίδα μας έχει γεμίσει εκατομμύρια ανέργους και φτωχοποιημένους συμπολίτες μας» σχολιάζει ο Ν. Μαριάς εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
 
Πανηγυρίζουν το νέο δανεισμό

Η περιβόητη έξοδος έρχεται σε αντίφαση με τη ρητορική του succes story (και του πρωτογενούς πλεονάσματος) καθώς ο νέος δανεισμός θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Ένα δημόσιο χρέος που, όπως έχει παραδεχθεί και ο Β. Σόιμπλε, θα εξακολουθήσει να είναι μη βιώσιμο, εξ' ου και η ανάγκη για νέο δανεισμό και νέο πακέτο «βοήθειας» (που έχει προαναγγελθεί από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας).

Για σκηνοθετημένη, στημένη, παράσταση» με τίτλο «Βγαίνουμε στις αγορές», μια παράσταση «με σπόνσορες την τρόικα και την ευρωπαϊκή συμμαχία των μνημονίων, υπό την  υψηλή εποπτεία της Γερμανίας» έκανε λόγο από τη Θεσσαλονίκη ο Αλ. Τσίπρας.  Όπως αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  «αφού τώρα υπάρχει πλεόνασμα και όπως μας λένε, τα βάσανά μας τελειώσανε, αφού δεν θα μας χρειάζονται πια δανεικά για μισθούς και συντάξεις, τότε γιατί βγαίνουνε να δανειστούν και πανηγυρίζουν κιόλας που θα τα καταφέρουν; Κι αν χρειάζονται νέα δανεικά για να εξυπηρετήσουν τα παλιά, πώς υποστηρίζουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο;».

Όπως εξήγησε ο Γ. Σταθάκης, η έξοδος στις αγορές, αυτή την χρονική στιγμή, δεν έχει τίποτα ευνοϊκό για τη χώρα αντιθέτως θα επιφέρει τρεις σημαντικές αρνητικές συνέπειες:

1. Αποδυναμώνει το επιχείρημα που έχει η χώρα για τη διαπραγμάτευση και διαγραφή μέρους του δημόσιου χρέους, προκειμένου να γίνει βιώσιμο.

2. Η χώρα δανείζεται με υψηλό επιτόκιο της τάξεως του 6%, όπως δηλαδή συνέβαινε και κατά την αρχή της κρίσης. Δηλαδή δεν υπάρχει λόγος να δανειστείς με τέτοιο επιτόκιο

3. Ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι βγαίνουμε από την οικονομική καταστροφή η χώρα παραμένει στην παγίδα του χρέους γιατί σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο που θα αναθεωρηθεί το Μάιο η χώρα δεσμεύεται να έχει 4.5% μόνιμο πλεόνασμα, δηλαδή 60 δισ. επιπλέον, και ταυτόχρονα να βρει άλλα 22 δις. προκειμένου να εξυπηρετεί το χρέος που έχει.  κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό της, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί.
- See more at: http://left.gr/node/64401#sthash.MHfvgKtr.dpuf

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...