Η προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι προκλήσεις για την χώρα μας - Άρθρο του Ιωάννη Κ.Παππά

 Το γεγονός ότι η Ελλάδα θα αναλάβει τα ηνία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρώτους έξι μήνες του 2014, δίνει πολλές ευκαιρίες στην κυβέρνηση και στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να βάλει στην ευρωπαϊκή 'ατζέντα' μια σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα της χώρας μας και μπορούν να βρεθούν λύσεις σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο.
 Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κινηθούν σε τρεις βασικούς πυλώνες που είναι α) η Ανάπτυξη, β) η Απασχόληση και γ) η Συνοχή.
Η ανάληψη των καθηκόντων της Ελλάδας στην Προεδρία της Ε.Ε. έρχεται σε μια χρονική περίοδο όπου η χώρα μας, μπορεί και πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις.
Η χώρα μας που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια την ανεργία, την οικονομική ύφεση, την ταλαιπωρία και τις απολύσεις, βρίσκεται πλέον μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση από την οποία, η ελληνική κοινωνία μπορεί να βγει κερδισμένη στο άμεσο μέλλον.
 Βάζοντας στην κορυφή της ατζέντας σοβαρά ζητήματα όπως, η δημιουργία θέσεων εργασίας, το ζήτημα της μετανάστευσης, η ολοκληρωμένη προσέγγιση των ναυτιλιακών και βιομηχανικών θεμάτων, η ενίσχυση των εξαγωγών και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα -με παράλληλη αύξηση της ντόπιας παραγωγικότητας σε ελληνικά προϊόντα, η ενίσχυση του εμπορίου κ.λπ. δίδεται μία ώθηση αλλά και κίνητρα για να μπορέσουν να προωθηθούν οι λύσεις σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο και να τεθούν σοβαρά στο ευρωπαϊκό τραπέζι των διαπαγματεύσεων οι βελτιώσεις.
 Από την άλλη, η Ε.Ε. βρίσκεται και η ίδια σε μια μεταβατική περίοδο, καθώς μέσα στο 2014 αναμένεται να ανανεωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 Το επόμενο εξάμηνο λοιπόν, είναι ευκαιρία να κοιτάξουμε την Ευρωπαϊκή προοπτική των προβλημάτων μας.
 Οι Έλληνες, που ταλαιπωρήθηκαν από την βαθιά κρίση των τελευταίων ετών, είναι πλέον η ώρα να διεκδικήσουν σοβαρά όχι μόνον την πολυπόθητη ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση, αλλά και τις πολυεπίπεδες βελτιώσεις στην οικονομία της χώρας τους.
 Είναι γνωστό άλλωστε ότι χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού επιτεύχθηκαν οι στόχοι του προϋπολογισμού και σημειώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα, που αποτελεί έναν 'άσσο' για την κυβέρνηση και τη διαπραγματευτική ικανότητά της.
 Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας, με πρώτη την ανεργία, τις μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία και φυσικά τις αποκρατικοποιήσεις, που όλες μαζί ανεβάζουν ψηλά τον πήχη και δίνουν αέρα στα μελλοντικά σχέδια της χάραξης πολιτικής της κυβέρνησης.
 Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχουν μερικές παράμετροι που έχουν αποδώσει ήδη θετικό πρόσημο στην ελληνική οικονομία, όπως ο Τουρισμός που το 2013 κλείνει με άνοδο -πράγμα που βοήθησε σε πολλά επίπεδα καθώς παραμένει πρωταρχική πηγή εσόδων και δεξαμενή για καταπολέμηση της ανεργίας.
 Η ανάληψη της Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, είναι μια καλή ευκαιρία για να επανέλθει η χώρα μας, εκεί που την είχε τοποθετήσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1962 με την είσοδό μας στην ΕΟΚ:
 στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια ως Ομότιμο μέλος με υψηλά ιδανικά και στόχους ανάλογους της αξίας μιας τόσο τιμημένης και ιστορικής χώρας.
 Ιωάννης Κ.Παππάς, τ.Βουλευτής Δ/σου Ν.Δ-
 μέλος Πολιτικής Επιτροπής -Οικονομολογος

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...