Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου στηρίζει τα δημοτικά σχολεία των χωριών μας

Ομοσπονδία Πολιτιστικών  Συλλόγων Ρόδου

opsrodou@gmail.com

-  10/07/2024

- Θέμα: Για τα Δημοτικά Σχολεία των χωριών μας

 

Ως Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου, νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε τη βαθιά μας υποστήριξη στα ολιγοθέσια δημοτικά Σχολεία του νησιού μας και όλων των άλλων περιοχών, στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές/μαθήτριες, καθώς και στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων που δίνουν καθημερινά τον αγώνα για τη διατήρηση και ενίσχυση της εκπαίδευσης στα χωριά μας.Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί η πολιτική που αφορά τα Σχολεία μας, ώστε να μην βασίζεται αποκλειστικά στον αριθμό των μαθητών/μαθητριών, αλλά να λαμβάνει υπόψη τις τοπικές συνθήκες και τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε κοινότητας.

Η Ρόδος, με τον πλούσιο πολιτισμό και την ιστορία της, έχει το καθήκον να προασπίσει την εκπαίδευση ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και του πολιτισμού μας. Ο πολιτισμός και η παιδεία είναι αλληλένδετα στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα ενός τόπου. Οι Πολιτιστικοί μας Σύλλογοι, με τις δράσεις τους, δεν προάγουν μόνο την παράδοση, τα έθιμα και τον πολιτισμό, αλλά και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και την αίσθηση του «ανήκειν» στους νέους.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, η εκπαίδευση στα χωριά μας αποτελεί τη βάση για τη διατήρηση της τοπικής κουλτούρας και την αποφυγή της ερήμωσης των περιοχών μας. Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε ότι τα μικρά Σχολεία στα χωριά δεν είναι απλά εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά πυλώνες της κοινότητας που στηρίζουν τη συνέχιση της ζωής και της δραστηριότητας στον τόπο μας. Οι μαθητές/μαθήτριες αυτών των Σχολείων έχουν δικαίωμα σε ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης, ανεξάρτητα από το μέγεθος της σχολικής τους μονάδας.

Η διαφορετική προσέγγιση στην πολιτική των Σχολείων, που θα αναγνωρίζει και θα ενισχύει τον ρόλο τους στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή των κοινοτήτων, είναι απαραίτητη. Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να λάβουν υπόψη τους τις αναγκαιότητες αυτές και να διαμορφώσουν μια στρατηγική που θα στηρίζει ουσιαστικά τα Σχολεία μας.

 

Εκ του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η δήμαρχος Τήλου σε ανάρτηση της περιγράφει την περιπέτεια προσφύγων που έφθασαν στο νησί, τους...
Με φωτογραφίες εξαιρετικές, όπως πάντα,  ο Βασίλης Καυμένακης απεικονίζει δυστυχώς την...
Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...