Η ομιλία του Βαίου Καλοπήτα στο 11ο  Συνέδριο ΠΑ.ΣΟ.Κ

Β.Καλοπήτας μέλος Κ.Ο.Ε.Σ στο 11ο  Συνέδριο ΠΑ.ΣΟ.Κ

Βασικά Σημεία Ομιλίας

ΣΎΓΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ – ΟΧΙ ΚΟΜΜΑ ΣΦΡΑΓΙΔΑ

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Για να σχεδιάσουμε το μέλλον οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το παρόν.

Μετά την πτώση τη δικτατορίας το 1974, παρουσιάστηκε μια μεγάλη ευκαιρία, ένας νέος δρόμος  για την πρόοδο και την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Ο δρόμος αυτός περνούσε από την αντίσταση στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και στο νεοφιλελευθερισμό, από τους αγώνες της κοινωνίας των πολιτών, με την καθοδήγηση μιας αναγεννημένης Αριστεράς.

Σκοπός ήταν να επικρατήσει μια γνήσια, συμμετοχική, άμεση δημοκρατία, με αυτοδιαχειριζόμενη παραγωγή και οικονομία, χωρίς την παρέμβαση των εξουσιαστών και του κεφαλαίου.

Αυτόν το δρόμο μπορούσε να τον χαράξει μόνο ένα γνήσιο λαϊκό κίνημα, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ στην ιδρυτική του διακήρυξη παρουσίασε και κωδικοποίησε τα βήματα της ελληνικής κοινωνίας για αυτόν τον δρόμο. Και αυτός ήταν ο λόγος που έγινε κοινωνικό πλειοψηφικό ρεύμα.

Φίλες και φίλοι

Περάσαμε πρόσφατα  μια προεκλογική περίοδο όπου το πολιτικό προσωπικό ανέπτυξε τις θέσεις του και τις προτάσεις του.

Σχεδόν κανείς δεν μίλησε για τα σύγχρονα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι Έλληνες.

Το γεγονός αυτό πέρα από την τραγικότητα του φανερώνει την απόσταση που έχει η πολιτική από την κοινωνία, την αδυναμία πρόβλεψης αλλά και κατανόησης πως συμβαίνουν τεκτονικές αλλαγές. Αλλαγές που στο επίκεντρο βρίσκεται η χώρα μας.

Φίλες και φίλοι,

Τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα είναι εντελώς αναχρονιστικά, σε αυτόν τον πολιτικό κατήφορο, οφείλουμε να γίνουμε ξανά οδηγός ιδεών και δημοκρατικών λειτουργιών.

Οφείλουμε να συγχρονίσουμε την πολιτική με τις ανάγκες της κοινωνίας, ιεραρχώντας τις προτεραιότητες μας.

ΠΡΟΤΑΙΡΑΙΟΤΗΤΑ 1Η

ΝΑ ΚΆΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΚΑΛΎΤΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Έρχονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και λένε, να έρθουν επενδυτές να επενδύσουν , κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει στην Ελλάδα όσο εμείς δεν επενδύουμε σε αυτήν.

ΠΡΟΤΑΙΡΑΙΟΤΗΤΑ 2Η

ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

Σε 15 χρόνια ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί 1 με 1,5 εκατομμύριο. Το ασφαλιστικό σύστημα θα γίνει μη βιώσιμο.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φόβο και την οικονομική ανασφάλεια των νέων για να κάνουν οικογένεια.

ΠΡΟΤΑΙΡΑΙΟΤΗΤΑ 3Η

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Την χρονιά που πέρασε η χώρα μας θρήνησε πολλά θύματα από φυσικές καταστροφές , κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει τις εικόνες καταστροφής στο Μάτι , τις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα , στον αριθμό των θυμάτων προστέθηκε η Χαλκιδική , αύριο ποιοι;

Η Ελλάδα, έχει συμφέρον να προστατέψει τους πολίτες της και να σώσει την οικονομία της. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα μας είναι το ελληνικό κλίμα.

ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΈΡΟΥΜΕ

Μπορούμε να τα καταφέρουμε ιεραραρχόντας αυτές τις προτεραιότητες γιατί έχουμε 2 συγκριτικά  πλεονεκτήματα, έχουμε τεράστιο πλούτο. Την μορφωμένη γενιά της πατρίδας μας και το περιβάλλον.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Η μεταπολίτευση παρά τα λάθη και τις παραλήψεις ήταν μία από τις καλύτερες περιόδους  ιστορικά για τον Έλληνα.

Ζήσαμε ομολογουμένως μια περίοδο ειρήνης και ευημερίας.

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα ως κόμμα που ηγεμόνευσε στην περίοδο της μεταπολίτευσης, θα έπρεπε να  πιστώνεται της μεγάλες αλλαγές της Πατρίδας μας και η συνεισφορά του να αναγνωρίζεται από την Ελληνική κοινωνία.

Όμως και κατά την περίοδο των μνημονίων, μιας κατάστασης αναγκαστικής για την πατρίδα μας, το τέλος της μνημονιακής Ελλάδας στο ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε σήμερα να πιστώνεται.

Είναι δεδομένο πως αν οι πολιτικές δυνάμεις ήταν σοβαρές η κρίση θα διαρκούσε το πολύ 3 χρόνια, όπως έγινε σε όλη την Ευρώπη.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξούν να είναι το νέο μεταμνημονιακό δίπολο, με συνεισφορά πολύ κατώτερη από αυτή του ΠΑΣΟΚ τόσο κατά την Μεταπολιτευτική όσο και κατά την Μνημονιακή περίοδο.

Βλέπουμε λοιπόν μια δημοσκοπική αναντιστοιχία, με την ιστορική συνεισφορά κάθε κόμματος στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Χωρίς να λέω ότι το ΠΑΣΟΚ τα έκανε όλα σωστά, όμως οι μεγάλες αλλαγές στην πατρίδα έχουν την υπογραφή  του.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Ανεβαίνοντας στο βήμα σας μίλησα για το όραμα του Ιδρυτή μας, του Ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου  που αναζήτησε ένα νέο δρόμο, έναν δρόμο με τον λαό κυρίαρχο για μια νέα Ελλάδα.

Προσωπικά δεν μπορώ πλέον να σιωπώ στο όνομα μιας κατ’ επίφασης ενότητας.

Σήμερα αυτόν τον δρόμο τον έχουμε χάσει.

Το σημερινό Συνέδριο δεν θυμίζει σε τίποτα αυτά που υποσχεθήκαμε στον Έλληνα, θυμίζει περισσότερο μία πράξη ακύρωσης του συμβολαίου που υπογράψαμε μαζί του την 3η του Σεπτέμβρη του 1974.

Η αλήθεια είναι πως  το Συνέδριο δεν σέβεται την Ιστορία και την Παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ.

Δεν την σέβεται γιατί πολύ απλά νοθεύει την συμμετοχική και άμεση Δημοκρατία.

Σκοπός είναι να κάνουμε μια απλή διεκπεραίωση, να υπηρετήσουμε μια γραφειοκρατική διαδικασία.

Βαδίζουμε πλέον χωρίς όραμα μακριά από το σκοπό μας.

Μακριά από τον δρόμο που υποσχεθήκαμε στον Έλληνα να χαράξουμε για μια Ελλάδα Νέα.

Θυσιάζουμε την ψυχή της Δημοκρατικής Παράταξης, την δημοκρατική λειτουργία. Και το κάνουμε  με προσχήματα κυνικά και αστεία. Από την μία τα οικονομικά θέματα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ και από την άλλη η εσωστρέφεια.

Πρέπει να αντιληφθούμε πόσο απωθητική είναι η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω αυτή την στιγμή, ενός χρεοκοπημένου κόμματος πολιτικά και οικονομικά.

Το ΠΑΣΟΚ έγινε μεγάλο διότι ευνόησε τον πλουραλισμό, είχε  ικανότητα στη σύνθεση και πίστη στα δημοκρατικά ιδεώδη.

Οι σημερινές  μέθοδοι δεν συμβαδίζουν με την κουλτούρα και την ηθική των κομμάτων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Βρισκόμαστε σήμερα χωρίς έναν, έστω, τύποις προσυνεδριακό διάλογο.

Ως μέλος της ΚΟΕΣ περίμενα μία ουσιώδη ενημέρωση για τα θέματα του Συνεδρίου , μια ενημέρωση για τα οικονομικά ζητήματα.

Ξέρετε για εμάς που ερχόμαστε από την περιφέρεια από την ορεινή και νησιωτική Ελλάδα, που ποτέ δεν έχουμε διαχειριστεί ούτε ένα ευρώ από τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, που κρατάμε τις οργανώσεις μας ζωντανές χωρίς υποδομές και ενίσχυση, που στο κάτω κάτω ανήκουμε στην γενιά της κρίσης αυτή η συζήτηση μας εξοργίζει.

Μας εξοργίζει γιατί τα δικά μας γραφεία έχουν κλείσει.

Αλλά περισσότερο γιατί δεν υπάρχει κανένα σχέδιο γεφύρωσης αυτών των ανισοτήτων εδώ και τόσα χρόνια.

 

 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Το Νοέμβριο 2017 κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια για την αναγέννησή της παράταξης με την συμμετοχή 212.000 συνιδρυτών. Το εγχείρημα δημιουργούσε μεγάλες προσδοκίες και λογικά  ερωτήματα.

Θα έπρεπε τα κόμματα να διαλυθούν την επόμενη μέρα;

Τι θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ την ΔΗΜΑΡ το ΚΙΔΗΣΟ ;

Μερικά πράγματα όμως θα μπορούσε να τα είχε λύσει η ίδια η ζωή!

Διότι  την επόμενη ημέρα της εκλογής αρχηγού προσδοκούσαμε να υπήρχε ένα ανανεωμένο κόμμα, με ένα νέο μητρώο μελών, την επομένη του συνεδρίου νέα όργανα  και βέβαια την επομένη των εθνικών εκλογών μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα.

Αν το εγχείρημα είχε πετύχει, θα είχε πάρει τέτοια δυναμική που σχεδόν κανένα δεν θα απασχολούσε η διάλυση των κομμάτων για τον απλό λόγο πως τα μέλη τους ανεξάρτητα της πολιτικής τους αφετηρίας θα είχαν βρει μία νέα ελπιδοφόρα στέγη.

Σήμερα είμαστε στο σημείο που ξεκινήσαμε. Η αποτυχία του Κινήματος Αλλαγής μοιραία οδηγεί την συζήτηση πίσω στο ΠΑΣΟΚ.

Μία συζήτηση που είχε ξεκινήσει αρκετά πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Όταν ΠΟΤΑΜΙ και ΔΗΜΑΡ άφηναν το σχήμα εντελώς πρόωρα.

Τελικά το να  ζητήσουμε εθνικές εκλογές μάλλον δεν ήταν τόσο αθώο, είχε την λογική να αποπροσανατολίσουμε την βάση που σιγόβραζε με τις άστοχες κινήσεις.

Ούτως η άλλως η μετάβαση ήταν δύσκολή διαδικασία, παρά τα χρέη τα οποία όλοι επικαλούνται, το ΠΑΣΟΚ όλοι στο Κίνημα Αλλαγής το χρειάζονται.

Το χρειάζονται όχι μόνο  για να συμμετέχουν και να είναι μέλη σε διεθνής οργανισμούς σε συναντήσεις και συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το χρειάζονται κυρίως για την πολιτική του Ιστορία και παρακαταθήκη. Κίνημα Αλλαγής χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει , ΠΑΣΟΚ όμως χωρίς Κίνημα Αλλαγής υπάρχει.

Το Κίνημα Αλλαγής έφερε ένα αποτέλεσμα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 (8,1%) βελτιωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές ωστόσο καθόλου ικανοποιητικό (σε συνδυασμό και με το 32% του ΣΥΡΙΖΑ).

Ένα αποτέλεσμα που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των μελών ειδικά των ανθρώπων που ψήφισαν τον Νοέμβριο του 2017 για την Κεντροαριστερά,

ένα αποτέλεσμα που δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική διαδρομή της παράταξης και στο ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στην μεταμνημονιακή εικόνα της πατρίδας μας.

Αντίπαλος μας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου δεν ήταν ούτε  η Νέα Δημοκρατία ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο κακός μας εαυτός. Έναν εαυτό που συνεχίζουμε να τον δείχνουμε μέσα από μη δημοκρατικές , περιχαρακωμένες λογικές.

Οι άστοχες κινήσεις και οι επιλογές συνεχίζονται, διότι αν είχαμε κατανοήσει τα λάθη μας, δεν θα τα επαναλαμβάναμε.

Όταν ζητάς κανονικότητα για τη χώρα, δεν μπορείς να μην έχεις κανονικότητα στο κόμμα.

Συνέδριο χωρίς εκλογή οργάνων, δεν είναι συνέδριο.

Όπως επίσης δεν αρκεί η εκλογή οργάνων, ως μέλος της ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ περίμενα ένα συνέδριο, αντάξιο της Ιστορίας του Κινήματος, ειδικά αν έχει εξαγγελθεί από το 2017.

Μέχρι πρότινος είχαμε την δικαιολογία πως είμαστε σε προεκλογική περίοδο, τώρα;

Το πρόβλημα πλέον υπερβαίνει το όνομα και τα σύμβολά, το πρόβλημα είναι βαθιά πολιτικό και απαντά ένα και μόνο ερώτημα

Τι κόμμα θέλουμε; Θέλουμε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα  ή ένα κόμμα σφαργίδα;

Η απάντηση είναι αυτονόητη !

Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο Δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ όπου θα δώσει απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της πολιτικής ζωής του τόπου, που δεν είναι άλλο από την ανυπαρξία κομμάτων αρχών, θα διδάξει ότι τα κόμματα είναι συλλογικά πολιτικά υποκείμενα, και όχι παρέες που παίρνουν αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές τους στρατηγικές.

Στόχος του συνεδρίου θα πρέπει να είναι η ανατροπή της αποτυχημένης  πολιτικής λειτουργίας μας, που αντανακλά στη χάραξη πολιτικής στρατηγικής, στη διαμόρφωση προγραμματικού λόγου, στην κοινωνική μας αντιστοίχιση.

Η πολιτική μας λειτουργία ήταν που καθήλωσε την δυναμική των 212.000 συνιδρυτών στην διαδικασία του Νοεμβρίου του 2017.

Ζητούμενο δεν είναι η εναλλαγή προσώπων στον προεδρικό θώκο με ταυτόχρονη διατήρηση αποτυχημένων δομικών χαρακτηριστικών ενός κόμματος με απολυταρχικές λειτουργίες μέσω διορισμένων οργάνων. Αν περιοριστούμε εκεί, θα είναι καταστροφή.

Από το σημείο αυτό τον ‘’ανασχεδιασμό της πολιτικής λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ’’ ως σημείο εκκίνησης του συνεδρίου  οφείλουμε να προχωρήσουμε στην εναρμόνιση της Ιδρυτικής μας Διακήρυξη, με τα σημερινά δεδομένα και να εξηγήσουμε στην νέα γενιά για ποιο λόγο οι Βασικές Αρχές είναι επίκαιρες όσο τότε.

 Ο πυρήνας των βασικών αρχών και αξιών είναι δεδομένος, το τετράπτυχο της ιδρυτικής διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη είναι πιο επίκαιρο από κάθε άλλη χρονική περίοδο. Η ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία δεδομένη.

Στον καθρέφτη λοιπόν της μελλοντικής λειτουργίας του φορέα μας θα πρέπει όλοι να βλέπουμε όχι τον εαυτό μας αλλά τις γενιές μέλλοντος.

Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε αποφασιστικά σε γενναίες αλλαγές προσώπων, λειτουργιών, δομών και ιδεών.

Πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά,

Η ευθύνη που έχεις είναι μεγαλύτερη των προκατόχων σου,

Μεγαλύτερη και από αυτή του Ιδρυτή μας του Ανδρέα Παπανδρέου, γιατί κουβαλάς την ιστορία και την παρακαταθήκη της.

Πιστεύω πως μπορείς να οδηγήσεις την παράταξη σε μια νέα εποχή, αρκεί να συντελέσεις το χρέος σου.

Έχεις ελάχιστο χρέος να κάνεις ΕΝΑ Κανονικό, Ανοικτό, Δημοκρατικό Συνέδριο όπως όλοι οι Πρόεδροι του. Όπως έκανε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης, ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Έχουμε  άλλη μία Ευκαιρία. Ας μην την σπαταλήσουμε.

Τώρα αν πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε;

Όσο υπάρχει δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...