Η νέα γέφυρα της "Κρεμαστής" να χαρακτηριστεί με τα ονόματα των δύο αδικοχαμένων Εκπαιδευτικών - Γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτων

Η ΝΕΑ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ «ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ» ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ  ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ…   


Σήμερα η Ρόδος ακόμη θρηνεί, σήμερα η Ρόδος ακόμη κλαίει. Μετά από τις φωτιές των χιλιάδων καμένων στρεμμάτων προς από λίγα χρόνια μια νέα καταστροφή ήλθε να πλήξει το σπίτι μας. Τέσσερις νεκροί, υποδομές, ανωδομές, οικοσυσκευές, αυτοκίνητα παραδομένα στο έλεος καταστροφικής μπόρας.
Αρκετοί ψάχνουν να βρουν τα αίτια, άλλοι επιρρίπτουν τις ευθύνες σε άλλους, φωνές που βγαίνουν μέσα από τον πόνο και όλοι αναζητούν το γιατί; και τι θα γίνει αύριο;
Το νησί από την δεκαετία του ’60 δέχεται μια τουριστική μεγέθυνση χωρίς σχέδιο και υπολογισμό. Οι προκλήσεις συνεχίζονται ακόμη και σήμερα μετά από 50 χρόνια Οικοδόμηση παντού, έργα υποδομής που ακολουθούν την ιδιωτική δόμηση, αυθαίρετα, αποξήρανση ρεμάτων και μετατροπή τους σε οικόπεδα, αγροτικοί δρόμοι χωρίς  γεωγραφική συντεταγμένη συνθέτουν ένα κάδρο ασύμμετρο και ύποπτο.
Ασύμμετρο γιατί δεν υπάρχει ένα συγκροτημένος σχεδιασμός να γνωρίζει κανείς τη χρήση γης κάτω από συγκεκριμένα δεδομένα και πολεοδομικές προϋποθέσεις.
Ασύμμετρο γιατί, η πολιτεία για εισπρακτικούς λόγους θυσιάζει τη γη και την φέρουσα ικανότητα της  σε νόμους τακτοποίησης με αλγόριθμους που απέχουν από το σεβασμό στη Φύση.
Ασύμμετρο γιατί εμείς είμαστε συμμέτοχοι στην ασέβεια στο περιβάλλον, παρασυρόμενοι από την υπέρμετρη κατανάλωση και στο καιροσκοπισμό εκμεταλλευόμενοι την αρμονία της Φύσης  για ίδιο όφελος.
Ύποπτο γιατί είμαστε εκτεθειμένοι στα στοιχεία της Φύσης και στην εκδίκηση της
Ύποπτο γατί η μεγα-ανάπτυξη είναι υπέρ των ολίγων σε βάρος των πολλών.
Ύποπτο γιατί παραδίδουμε στην επομένη γενιά ένα πλανήτη χειρότερο από ότι εμείς τον παραλάβαμε.  
Ευκαιριακές επεμβάσεις δίνουν πάντοτε το στοιχείο της προχειρότητας, πράγμα που συμβαίνει σε όλες τις δράσεις μας. Δεν μπορούμε να οργανωθούμε, διατηρώντας τα ισχυρά σκήπτρα του «εγώ». Μία από τις σοβαρότερες αιτίες αδυναμίας συγκρότησης ενιαίου λόγου είναι το αυτόνομο που μπορεί πολλές φορές να οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις.
Το ζητούμενο επομένως, στη μνήμη των αδικοχαμένων από τις πλημμύρες της Ρόδου, είναι η δυνατότητα σχεδιασμού σε ανθρωπινή κλίμακα προστατεύοντας τη φίλη Φύση.
Για το Γιάννη και την Κάλλη, δεν υπάρχουν λόγια παρηγοριάς για τους λεβέντες τους. Οικογένεια μετρημένη και συμπαθής σε όλη τη Ρόδο, ας είναι φιλόξενο το μέρος που πηγαίνουν και να ξέρουν ότι η ανάμνησης τους θα είναι ζωντανή σε εμάς που οφείλουμε να συνεχίσουμε την ηθική παρακαταθήκη που μας άφησαν με την στάση τους.  
Για τους αδικοχαμένους εκπαιδευτικούς, ένα μεγάλο Ευχαριστώ και Συγνώμη για την τιμή που έκαναν για την περιοχή μας και που τόσο βίαια ανταπόδωσε μέσα από την ανεπάντεχη πλημμύρα.
Δεν είναι η ώρα για μοιρολόγια, είναι η ώρα για πράξεις και αλλαγή συμπεριφοράς.
Δεν είναι η ώρα για δάκρυα μόνο, είναι ώρα για δράσεις ευθύνης και αυστηρή αυτοκριτική με την αναγκαία σιωπή που απαιτεί η στιγμή.  
Η νέα παράλληλη γέφυρα της Κρεμαστής που θα εκτελεστεί (μακάρι) ας φέρει το όνομα των χαμένων εκπαιδευτικών, ως φόρος τιμής σε αυτούς που μας έδειξαν τις αδυναμίες μας και τις ασυμμετρίες μας.
Η αυτογνωσία είναι χάρισμα των γενναίων και η δράση των ικανών.   

Αγαπητός Ξάνθης
αρχιτέκτων

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...