Η ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-Μετά τη Γαλλική Επανάσταση το Παρίσι ήταν η πόλη που ενέπνευσε ιδέες, οράματα, τέχνες, πολιτισμό. Ήταν ο Διαφωτισμός και οι λάμπες γκαζιού στην πασίγνωστη λεωφόρο Champs-Elysées που του έδωσαν τον χαρακτηρισμό της “Πόλης του Φωτός”. Είναι τα γραφικά καφέ και τα μπιστρό που θυμίζουν την Μπελ Επόκ του ζωγράφου Τουζούζ Λοτρέκ που μαγεύουν τον επισκέπτη και όλες εκείνες οι γωνιές που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες. Είναι η πόλη που κάθε άνθρωπος θέλει να επισκεφθεί για τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του.
Το Παρίσι μετά τη “μαύρη Παρασκευή” της 13ης Νοεμβρίου μοιάζει για πρώτη φορά μετά από αιώνες να βυθίζεται στο φόβο και στο σκοτάδι και μαζί του να συμπαρασέρνει όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και φυσικά τις αμερικανικές πόλεις που αποτελούν σήμα κατατεθέν του δυτικού κόσμου. Η τρομοκρατία των σχιζοφρενών εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους έδωσε το πιο ισχυρό χτύπημα της με μια συντονισμένη επιχείρηση που ήταν λογικό να αιφνιδιάσει τους πάντες. Όπλα, γιλέκα με εκρηκτικά, φανατισμένοι τρομοκράτες βυθίσαν στο αίμα ολόκληρη την πόλη. Και φυσικά ο στόχος, που ήταν να φυτέψουν τον τρόμο στην καρδιά της Ευρώπης και να τον εξαπλώσουν ακαρίαια σε όλες τις γωνιές της γης, επετεύχθη.
Τώρα γίνεται μάλλον ξεκάθαρο σε όλους γιατί οι Σύριοι εγκαταλείπουν τις πόλεις τους κατά χιλιάδες και προτιμούν να μπουν σε σαπιοκάραβα και φουσκωτές λέμβους και να παίξουν τη ζωή τους “κορώνα-γράμματα” από το να μείνουν στα χέρια των ψυχοπαθών αυτών εξτρεμιστών. Οι άνθρωποι (όσο μπορεί να αποδοθεί σε τρομοκράτη ο όρος) αυτοί δεν υπολογίζουν τίποτα. Σκοτώνουν αδιάληπτα τους “αλλόθρησκους” και τους “αμαρτωλούς”, καταστρέφουν ότι θυμίζει τη Δύση και γενικότερα λειτουργούν ως αγέλη άγριων ζώων με την καθοδήγηση των αρχηγών τους.
Αυτή τη φορά όμως ξεπέρασαν τα εσκαμμένα. Η επίθεση στο Παρίσι αυτή τη στιγμή δημιουργεί καταρχάς ένα τεράστιο ρήγμα στις μέχρι τώρα αρμονικές σχέσεις του χριστιανικού με το μουσουλμανικό πληθυσμό των μεγαλουπόλεων της Ευρώπης. Προφανώς και δεν είναι όλοι οι μουσουλμάνοι τρομοκράτες, αλλά στα μάτια των ανθρώπων που βίωσαν το χτύπημα όλοι μοιάζουν ίδιοι. Ο φόβος καλλιεργεί το μίσος και το μίσος ήδη βλέπουμε τι συνέπειες έχει. Αλλά και οι μουσουλμάνοι μέσα σ’ ένα κλίμα γενικευμένης αμφισβήτησης θα γκετοποιηθούν προκειμένου να νιώθουν ασφαλείς και αυτός ο φαύλος κύκλος δύσκολα θα σπάσει.
Κατά δεύτερον μια τέτοιας έκταση τρομοκρατική ενέργεια νομιμοποιεί στη συνείδηση του μέσου ευρωπαίου τη σκέψη για μια πολεμική επέμβαση στη Μέση Ανατολή. Αν υπήρχε ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης της περιοχής, αυτή τη στιγμή έχει πετύχει. Πολύ σύντομα μάλιστα είναι αναμενόμενο το ΝΑΤΟ να δώσει πράσινο φως για την καταστολή των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους. Κανείς από τον δυτικό κόσμο δεν πρόκειται να αντιδράσει σε πιθανά τυφλά χτυπήματα σε μια τέτοια περίπτωση, καθώς όλοι θα σκέφτονται με τη λογική “οφθαλμός αντί οφθαλμού” και όχι με τη διδασκαλία “αν σε χαστουκίσουν γύρνα και το άλλο μάγουλο”.
Βρισκόμαστε ήδη στο κατώφλι μιας πολύ περίεργης και σκοτεινής εποχής. Μετά από πολλά χρόνια κάποιοι προσπαθούν να ξυπνήσουν τα κατώτερα ένστικτα των λαών και να αιματοκυλήσουν για μια ακόμα φορά την ανθρωπότητα. Είμαστε ώριμοι αρκετά ώστε να διαχειριστούμε αυτή την κρίση σωστά ή θα ξεκινήσει ένας πόλεμος που θα αφανίσει ένα τεράστιο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού για να συντηρήσουμε την πολεμική βιομηχανία;
Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σ’ αυτό τον παραλογισμό του θρησκευτικού φανατισμού και της τυφλής βίας. Ας γίνει η θυσία τους αυτή ένα μάθημα για όλους μας και μια αρχή για όλη την ανθρωπότητα να συνεργαστεί αρμονικά σ’ έναν κοινό στόχο. Την πάταξη της τρομοκρατίας απ’ όπου κι αν προέρχεται. Μπορεί όμως;
-- Από τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής