ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Δημοτική Αρχή μαζί με ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησαν στη σύσταση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), η οποία θα «διαχειριστεί» το πάρκο Ροδίνι.
Οι λεγόμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ) αποτελούν τη νέα μορφή δουλεμπορίας. Όσο προχωράνε οι απολύσεις και η διαθεσιμότητα τόσο θα πληθαίνουν οι περιπτώσεις που οι δημοτικές αρχές για να ψευτοκαλύψουν τα κενά, θα απευθύνονται στις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ για εύρεση φτηνών εργαζομένων δίχως δικαιώματα, για ανακύκλωση της ανεργίας, αναδιανομή της φτώχειας, καταργώντας δικές τους υπηρεσίες. Οι μέτοχοι – εργαζόμενοι θα προσφέρουν φτηνή ανασφάλιστη εργασία στα πραγματικά αφεντικά των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, που δε θα είναι άλλα από τα νομικά πρόσωπα και τους ιδιώτες που θα συμμετέχουν, οι οποίοι δεν θα έχουν καμιά φορολογική υποχρέωση.
Οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ δεν είναι κάτι νέο και πρωτοποριακό, αφού προωθούνται συστηματικά από την ΕΕ εδώ και χρόνια και αποτελούν στόχο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Στην Ελλάδα με πρόσχημα την κρίση, την ώρα που οι λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές επιταχύνονται, έρχονται και «κουμπώνουν» σε ένα γενικότερο πλαίσιο όπου: Οι δημοτικές αρχές έχουν αποδεχτεί χρόνια τώρα την περικοπή των πόρων που παίρνουν οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό (ενδεικτικά, στην τριετία 2009 - 2012 οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι που πηγαίνουν στους δήμους περικόπηκαν κατά 60%). Δημοτικές πλειοψηφίες χαρατσώνουν άγρια τις λαϊκές οικογένειες και τα μικρομάγαζα με τέλη, φόρους, πρόστιμα. Προκειμένου να περάσει το σύστημα την κρίση του, δίχως μεγάλες αναταράξεις, πρωτοστατούν στους σχεδιασμούς διαχείρισης ακραίων φαινομένων φτώχειας και υπολειτουργίας υπηρεσιών, μέσα από τον εθελοντισμό, στήριξη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ.α.
Όπου δοκιμάστηκαν οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, μειώθηκε παραπέρα η κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους, απολύθηκε προσωπικό τους, εμπορευματοποιήθηκαν έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες, μεθοδεύτηκε η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, που τις έχει ήδη πληρώσει μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας. Επειδή έχουν την εμπορική ιδιότητα, έχουν δηλαδή σαν σκοπό το κέρδος, καλούνται να κερδίσουν από τους πελάτες τους, που είναι οι…δημότες.
Με αυτό τον τρόπο πάνε να σώσουν το πάρκο Ροδίνι, ανοίγοντας την πόρτα της ιδιωτικοποίησής του. Το πάρκο αποτελεί έναν πλούσιο βιότοπο συγκεντρώνοντας στην έκτασή του αρκετά είδη χλωρίδας και πανίδας. Η αξία του θεωρείται ανεκτίμητη ως πνεύμονα πρασίνου αλλά ταυτόχρονα και με ιδιαίτερη αξία για τους δημότες, αφού η θέση του μέσα στην πόλη, αποτελεί ιδανικό μέρος για αναψυχή και περίπατο. Με δεδομένο ότι η ύπαρξή του χρονολογείται από την ίδρυση της πόλης της Ρόδου το 408 π.Χ. καθώς και ότι, μέσα στο χώρο του βρίσκονται σκόρπια αρκετά σημαντικά αρχαιολογικά αλλά και νεότερα ευρήματα, το πάρκο Ροδίνι έχει και αξία ιστορική.
Σήμερα αυτό το πάρκο, παρουσιάζει μια εικόνα εγκατάλειψης και κινδυνεύει να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, αφού έχει αφεθεί στην τύχη του, με ευθύνη των τοπικών διοικήσεων. Η συντήρησή του είναι έντονα υποβαθμισμένη γιατί οι σχετικές πιστώσεις έχουν περικοπεί και η υπηρεσία πρασίνου του Δήμου Ρόδου έχει αποδεκατιστεί. Δεν πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια, σοβαρά έργα συντήρησης και αποκατάστασης των εγκαταστάσεων του πάρκου. Συγκεκριμένα, δεν έχουν γίνει έργα συντήρησης του φράγματος, συντήρησης πέτρινων τοιχίων και σκαλοπατιών, ανακατασκευής τοίχων, σκαλοπατιών και διαδρόμων από νταμαρόχωμα, επισκευές και ανακατασκευές αποχέτευσης ομβρίων, συντήρηση ξύλινων κατασκευών, συντήρηση του πρασίνου του. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η κατάρρευση πρανών, μονοπατιών δύσβατων έως κι επικίνδυνων από κατολισθήσεις βράχων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους, να δουν πίσω από το παραβάν των ωραίων λόγων και εκφράσεων, του «εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς», τι κρύβεται. Να βγάλουν συμπεράσματα για τον δρόμο ανάπτυξης που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται μέσα και από τη Τοπική Διοίκηση. Να παλέψουν μέσα από λαϊκές επιτροπές ώστε στο πάρκο Ροδίνι να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα για την αποκατάστασή του, τη συντήρηση και διαμόρφωσή του με ευθύνη του Δήμου και να δοθεί ο χώρος ελεύθερος για την αναψυχή της λαϊκής οικογένειας, για πολύπλευρες δραστηριότητες των κατοίκων και της νεολαίας, χωρίς ανταποδοτικά τέλη.
Η πάλη αυτή θα αποκτήσει βαθύτερη ουσία και περιεχόμενο στο βαθμό που συνδέεται με την αποδέσμευση από την Ε.Ε. στην κατεύθυνση μιας λαϊκής εξουσίας.
Ρόδος 9 Οκτώβρη 2013