Η κόμπρα, το παγώνι, ο σκορπιός και το λιοντάρι, στη θάλασσα της Καρπάθου, του Μανώλη Δημελλά

Η κόμπρα, το παγώνι, ο σκορπιός και το λιοντάρι, στη θάλασσα της  Καρπάθου
φωτογραφία Φίλιππος Μαράκης
Ακόμη σπουδαιότερο από τους διαγωνισμούς, τα βραβεία και την διεθνή αναγνώριση είναι εκείνα τα λεπτά συναισθήματα που γεννά ένας τόπος στα πλάσματα που τον περπατούν.

Σε κάθε περίπτωση οι απόψεις των ανθρώπων μετράνε περισσότερο, αφού αυτό είναι το κυρίαρχο είδος του πλανήτη και προς το παρόν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, καθορίζει τις ηθικές αξίες όλου του κόσμου. Όλα τα υπόλοιπα ζωντανά παραμένουν στην καλύτερη περίπτωση θεατές και στην χειρότερη γίνονται τροφή ή μετατρέπονται σε σύγχρονους σκάβους των άτριχων και κολοβών έξυπνων δίποδων.

Αφήνουμε στην άκρη τη «βασιλεία των ανθρώπων», ακόμη μια φορά θα ταξιδέψουμε στην Κάρπαθο!

Για τη στεριά της κάθε τόσο γράφονται και λέγονται ένα σωρό μελιστάλαχτοι διθύραμβοι.

Τι να πρωτοδιαλέξεις; Να βιώσεις τον ανεξάντλητο υπέροχο λαϊκό πολιτισμό της ή μήπως να περπατήσεις την φύση και θαυμάσεις τα μοναδικά χαρακτηριστικά της βιοπικοιλότητας του νησιού;

Όχι, ετούτη τη φορά θα πάρουμε μια βαθιά ανάσα και θα βουτήξουμε στη θάλασσα! Μέσα στο νερό υπάρχουν ευτυχώς δυσκολίες! Διαφορετικά εμείς οι άνθρωποι θα τον είχαμε ριμάξει! Οι ειδικοί λοιπόν όταν περιγράφουν τον βυθό της Καρπάθου υποκλίνονται!

Ένας από αυτούς ο ιχθυολόγος - φωτογράφος Φίλιππος Μαράκης, που διάλεξε το βυθό του νησιού γιατί άκουσε τις φήμες, που κυκλοφορούν στα λιμάνια κυρίως από ψαράδες και έλεγαν για παράξενα ψάρια. Πράγματι τον Αύγουστο του 2016 ο Φίλιππος κατέβηκε στο νησί και με τη βοήθεια του καταδυτικού κέντρο Καρπάθου ξεκίνησε τις βουτιές και δεν άργησε να συναντήσει τρια Λεοντόψαρα! Μάλιστα δυο από αυτά ήταν σε κοντινή περιοχή στο λιμάνι του νησιού!

Ο Φίλιππος Μαράκης είναι από τους πρώτους υποβρύχιους φωτογράφους που κατάφεραν να το βρούν και να φωτογραφήσουν αυτόν τον ζόρικο κούκλο επισκέπτη που μας τρομάζει με τα αγκάθια του.

Το ψάρι κόμπρα ή παγώνι ή σκορπιός ή Λεοντόψαρο (Pterois miles), είναι εξωτικό και απίστευτα όμορφο!

Το λεοντόψαρο είναι ακόμη ένα λεσεψιανό ψαράκι, έρχεται μέσω της διώρυγας τους Σουέζ και είναι ξάδερφος των γνωστών μας σκορπιών, σε μήκος μπορεί να φτάσει μέχρι 35 εκ. και μάλλον φαίνεται να προτιμά τις νυχτερινές τσάρκες!

Οι βιολογικές συνθήκες της Μεσογείου ήταν ακατάλληλες, για να μπορέσει να ζήσει και να επιβιώσει, όμως η αύξηση της θερμοκρασίας έκαναν πιο φιλικό το περιβάλλον. Επιστήμονες και ερευνητές ακόμη δεν γνωρίζουν κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει και να αλλάξει τη βιοποικιλότητα των βυθών, με τον καιρό ενδεχόμενα μπορεί να επηρεάσει την αλυσίδα της ζωής στις θάλασσες μας.

Όλο το σώμα του ψαριού καλύπτεται με μυτερά δηλητηριώδη αγκάθια, τα οποία το βοηθούν να αιχμαλωτίζει το θήραμα του.

Το τσίμπημα του λεοντόψαρου μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, ναυτία, πυρετό, μούδιασμα, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια, ακόμα και προσωρινή παράλυση. Μάλιστα, τα συμπτώματα αυτά μπορούν να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Υπάρχει περίπτωση να είναι και θανατηφόρο, στις περιπτώσεις που το θύμα υποφέρει από αλλεργίες, έχει επιβαρυμένη υγεία ή είναι παιδί ή ηλικιωμένος.

Όλα αυτά δεν είναι πρωτόγνωρα, τα γνωρίζαμε από το ξαδεφάκι του τον σκορπιό. Το ψαράκι βροντο-φωνάζει μια κουβέντα: «Μην με αγγίζετε, αφήστε με στην ησυχία μου»!

Κάθε φορά εμείς οι άνθρωποι βρίσκουμε ένα διαφορετικό είδος, συνήθως πάντοτε είναι πιο όμορφο από εμάς και ξεσπάμε πάνω του. Το χαρακτηρίζουμε «απειλή», γινόμαστε τόσο φοβικοί μέχρι που βρίσκουμε τη λύση.

Αυτό το ψάρι τρώγεται, ας τα καταβροχθίσουμε όλα τα λεοντόψαρα και μάλιστα ωμά, για να πάψουν να μας τρομάζουν!

Ξεχνάμε ότι η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη σήμερα είναι ο άνθρωπος, μα και παλαιότερα ένα άλλο είδος έδειχνε παρόμοιο σπισισμό και αυθάδικη ανωτερότητα, οι Δεινόσαυροι, μέχρι που κατέληξαν ψόφιοι στα αζήτητα.

Ο ιχθυολόγος-φωτογράφος Φίλιππος Μαράκης παρουσίασε πρόσφατα, Μάϊο 2017, την πρώτη ατομική έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας με τίτλο:

"Η δική μου Ελλάδα".

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα έκθεση 40 φωτογραφιών, τραβηγμένων αποκλειστικά σε ελληνικούς βυθούς.

Οι εικόνες του 34χρονου Ηρακλείωτη φωτογράφου απεικονίζουν μικροοργανισμούς, γυμνοβράγχια και ψάρια, μπλέκουν ακόμη και το ανθρώπινο στοιχείο, δύτες να εξερευνούν διάφορα ναυάγια.

Ο Φίλιππος έχει βουτήξει σε πάρα πολλούς ελληνικούς βυθούς, όμως ξεχωρίζει την υποβρύχια Κάρπαθο και την χαρακτηρίζει ως “τον ομορφότερο βυθό από όλους”! Από όλο το Αιγαίο ξεχωρίζει την ομορφιά της Καρπάθου και των Κυθήρων, μάλιστα δεν ξεχνά το βυθό στην περιοχή Αχάτα, που όπως χαρακτηριστικά μας λέει:

“ χρειάζεσαι υποβρύχια πυξίδα, είναι απίστευτος ο υποβρύχιος κόσμος σε εκείνο το βυθό, χάνεσαι μέσα στα σπήλαια”.

Στα πέντε χρόνια ενασχόλησής του με την αυτόνομη κατάδυση, ο Φίλιππος Μαράκης είναι ένας παθιασμένος καλλιτέχνης, που συνδυάζει την γνώση και την αγάπη του για το βυθό και τη τέχνη της φωτογραφίας, μάλιστα στον φετινό διεθνή διαγωνισμό υποβρύχιας φωτογραφίας που διεξήχθη στο Βελιγράδι. Στο ADA Οpen IUPC 2017 υπήρχαν συμμετοχές από 25 φωτογράφων από όλο τον κόσμο, στη πρώτη του συμμετοχή – και να σημειώσουμε η μοναδική Ελληνική - ο Φίλιππος κατέκτησε την θέση στην κατηγορία ambient και την στη κατηγορία Macro. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτός ο διαγωνισμός έγινε ανήμερα το Πάσχα, 15 Απριλίου στο Βελιγράδι, οι φωτογράφοι βούτηξαν στη λίμνη Αda Ciganlija ενώ η θερμοκρασία ήταν 6 βαθμοί κελσίου! dimellasm@hotmail.com

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...