Η Ευρώπη σε διαλογισμό - Του Θάνου Ζέλκα

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ-Πόσο φόβο μπορεί να προξενήσει κάποιος που τρέχει αγκαλιά με το παιδί του ενώ καταδιώκεται από δυνάμεις καταστολής; Στην περίπτωση της εικονολήπτριας από ουγγρικό σταθμό που έβαλε τρικλοποδιά σ' αυτόν τον άνδρα,φαίνεται πως της προκάλεσε πανικό, όπως ισχυρίζεται, γι' αυτό και έδρασε έτσι. Σε άλλο βίντεο η ίδια “πανικοβλημένη” φαίνεται να κλωτσά δυο παιδιά που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα. Την παρτίδα την έσωσε το κανάλι στο οποίο εργαζόταν που αμέσως ανακοίνωσε την απόλυσή της μετά την παγκόσμια κατακραυγή.

Στην ίδια χώρα ένα ακόμα βίντεο προκαλεί αηδία σχετικά με την αντιμετώπιση των μεταναστών. Σε κέντρο υποδοχής στο Ρόζκε ενώ είναι “μαντρωμένοι” με συρματόπλεγμα και στους μπροστά δίνεται τροφή χέρι με χέρι από τους φύλακες, στους πίσω την πετάνε σε σακουλάκια λες και πρόκειται να ταΐσουν γουρούνια. Οι αρχές ισχυρίζονται ότι διέταξαν διερεύνηση του ζητήματος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο πόρισμα.

Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη όσον αφορά το μεταναστευτικό, όμως αυτές οι εικόνες δεν τιμούν κανέναν. Υπάρχει μια χώρα, η Συρία, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισλαμικό Κράτος. Αυτούς τους ανεγκέφαλους τρομοκράτες, που καταδιώκουν, βιάζουν, εκτελούν και λεηλατούν ανεξέλεγκτα. Είναι απόλυτα λογικό οι άνθρωποι να προσπαθούν να σωθούν και να φεύγουν όπως μπορούν από μια τέτοια κόλαση.

Η Ευρώπη ανέτοιμη, όπως πάντα, να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις, αρχικά βολεύτηκε με την μετατόπιση του προβλήματος στην Ελλάδα. Έχοντας και το πρόσχημα ότι έδωσε χρήματα για την τακτοποίηση του ζητήματος, στην ουσία το έκρυψε κάτω από το χαλάκι. Όμως αυτή τη στιγμή είναι πασιφανές ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να μείνουν στην “φτωχή” μας χώρα. Θέλουν να πάνε στις πιο προηγμένες οικονομικά χώρες για να δουλέψουν και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Μόλις όμως άρχισαν να διοχετεύονται στην κεντρική Ευρώπη, ξύπνησαν αυτά τα “αισθήματα” αλληλεγγύης των Ευρωπαίων που άρχισαν να μιλούν για κλείσιμο συνόρων και για επιτακτικές λύσεις. Και αν τα γεγονότα στην Ουγγαρία δεν είναι ο κανόνας, εντούτοις καταγράφουν μια τάση που δείχνει ότι δεν ασπάζονται όλοι με την ίδια θέρμη τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι μόνο μέσα από την παιδεία και από τη δημιουργία ενός ασφαλούς κλίματος στη γειτονιά μας μπορούμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα. Οι ηγέτες της Ένωσης όφειλαν και οφείλουν να παρέμβουν στο βαθμό του δυνατού στην παύση των εχθροπραξιών και να προβούν σε επενδύσεις έξω από τα σύνορα της Ευρώπης προκειμένου να μην δημιουργούνται οι συνθήκες για μεταναστευτικά κύματα.

Αυτή τη στιγμή μιλούν και πάλι όλοι για καταστολή του προβλήματος εντός των συνόρων. Όμως αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα τους γιατί δεν ένιωθαν ασφάλεια. Δεν μπορεί να τους κατηγορήσει κάποιος γι' αυτό. Αν ήταν όλα καλά ή αν τουλάχιστον δεν ένιωθαν να απειλούνται οι ζωές τους θα έφευγαν; Φυσικά όχι. Όμως επί της ουσίας αυτά που συζητούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πως θα αυξηθούν τα κέρδη των αγορών ή τουλάχιστον τα πάντα μεταφράζονται με χρήμα. Δώσαμε τόσα χρήματα για εκείνο το ζήτημα και δεν το λύσαμε. Πόσα πρέπει να δώσουμε ακόμα για να λυθεί;

Δεν κάθισαν ποτέ να κάνουν έναν πιο ουσιαστικό σχεδιασμό. Ακόμα και εντός των εδαφών μας έκαναν τραγικά λάθη που αρχίζουν πλέον να φαίνονται. Τις έννοιες της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού δεν μπορεί κάποιος να τις επιβάλει. Ή γίνονται αντιληπτές ή όχι. Υποτίθεται ότι το λαμπρό οικοδόμημα αυτής της Ένωσης δομήθηκε πάνω σε αυτά τα θεμέλια και όχι στην ιδέα μιας ισχυρής οικονομίας. Αν λοιπόν δεν κάνει μια εσωτερική ανασκόπηση για το τι πραγματικά προσδοκά και πως θα το επιτύχει, το μόνο που θα κατορθώσει είναι να επισπεύσει τις διαδικασίες για την αποσύνθεσή της.

--

Από τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...