Η Ελευθερία Φτακλάκη ομιλήτρια στη Συνδιάσκεψη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας ( SPD)

Η Ελευθερία Φτακλάκη ομιλήτρια στη Συνδιάσκεψη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας ( SPD)

-Η Ελευθερία Φτακλάκη ως υποψήφια βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής συμμετείχε ως κεντρική ομιλήτρια στην ετήσια Συνδιάσκεψη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας  SPD που διεξάγεται αυτές τις μέρες (6-11.05.2019)  στο νησί της  Ρόδου συνεδριακές εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Lindos Imperial

Ειδικότερα, η κα Ελευθερίας Φτακλάκη  στην ομιλία της επικεντρώθηκε στo πολιτικό περιβάλλον της ΕΕ  καθώς και  σ’ ένα  ακανθώδες ζήτημα που προβληματίζει τα κράτη μέλη της Ένωσης, κυρίως την Ελλάδα και φυσικά το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας,  που είναι το μεταναστευτικό/προσφυγικό.

Να σημειωθεί πως μετά την ομιλία  ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι  συνεχάρησαν την κα Φτακλάκη για την εμπεριστατωμένη εισήγηση της στην οποία ανέδειξε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και της ευχήθηκαν καλή επιτυχία στις επικείμενες  βουλευτικές εκλογές :

Στη συνέχεια παρατίθενται  τα βασικά σημεία ης ομιλίας:

«Σήμερα βρίσκομαι κοντά σας ως υποψήφια βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις εν’ όψει των επικείμενων ευρωεκλογών, που θα διεξαχθούν και στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ σε λιγότερο από 20 μέρες  και να καταθέσω κάποιες σκέψεις αλλά και προβληματισμούς σε σχέση με το πολιτικό περιβάλλον της ΕΕ στο πλαίσιο ενός ακανθώδους ζητήματος  που μας προβληματίζει όλους ,και κυρίως το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας το μεταναστευτικό/προσφυγικό

 Η ευρωπαϊκή κρίση συμπληρώνει σχεδόν 10 χρόνια. Ξεκίνησε ως οικονομική, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις χώρες του Νότου, με δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές εκφάνσεις, αλλά στη συνέχεια όπως ήταν φυσικό και επόμενο επηρέασε  το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών όπου μετεξελίχθηκε σε κοινωνική και σήμερα πλέον και πολιτική κρίση.

Αναμφισβήτητα το μεταναστευτικό αποτέλεσε τα τελευταία 5 χρόνια ένα μείζον θέμα για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της και κυρίως για την Ελλάδα και την Ιταλία που αποτέλεσαν τις πύλες εισόδου των παράνομων μεταναστών από Τρίτες χώρες και προσφύγων από τη Συρία. Μεταναστευτικές ροές  εισρέουν στην Ευρώπη και κυρίως οι χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστες  που στοιβάζονται στα hotspots στα νησιά του Αιγαίου, που λόγω κακών κυβερνητικών χειρισμών της παρούσας κυβέρνησης  έχουν μετεξελιχθεί σε αποθήκες ψυχών, όπως είναι η Μόρια στη Λέσβο, όνειδος για μια πολιτισμένη  χώρα, όπως είναι η Ελλάδα. 

Το 2015- 2016 που ήταν η περίοδος αιχμής του προβλήματος,  εισήλθαν στην Ευρώπη 1.046.336 παράνομοι/παράτυποι μετανάστες, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό μπήκε στην Ευρώπη από τα νησιά του Αιγαίου. Η  Μόρυα αποτελεί το παράδειγμα προς αποφυγήν γιατί ενώ η χωρητικότητα της δομής είναι 3000 άτομα, οι λανθασμένοι και πρόχειροι χειρισμοί της κυβέρνησης δημιούργησαν  μια ωρολογιακή βόμβα καθώς έφθασε να ‘φιλοξενεί’ πάνω από 9000 άτομα και μάλιστα σε απάνθρωπες συνθήκες.

Οι πόροι που διέθεσε η ΕΕ από τον προϋπολογισμό της για την περίοδο 2015-2018, υπερδιπλασιάστηκαν σε 22 δισ. Ευρώ από την αρχική κατανομή ύψους 9,6 δισ. Ευρώ και  αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών προκλήσεων. Όμως σίγουρα τα αποτελέσματα της κρίσης αναδεικνύουν πως δεν αρκούν μόνο οι πόροι αλλά κυρίως η εφαρμογή αποτελεσματικό πολιτικών στο πλαίσιο μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής από την ΕΕ.

Επιστέγασμα όλων αυτών των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ένωση, αποτελούν και οι ριζικές ανακατατάξεις στο πολιτικό της σύστημα, καθώς οι παραδοσιακές δυνάμεις και τα κραταιά ιδεολογικά ρεύματα, ‘παραχώρησαν’ τη θέση τους στις ακραίες «αντισυστημικές» φωνές του εθνικισμού και του λαϊκισμού, με ερείσματα στις τάσεις του εθνικού απομονωτισμού και της αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, είναι κοινά αποδεκτό πως έχει απολέσει  τα τελευταία χρόνια το διακριτό κοινωνικό της ρόλο καθώς δεν κατάφερε να δώσει λύσεις στο μοντέλο της «οριζόντιας» λιτότητας που υιοθετήθηκε ως δόγμα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.. Δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους της πως οι θέσεις της μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίδοτο στην τοξικότητα και στην ύφεση που έχουν επιφέρει οι φιλελεύθερες επιλογές στον τομέα της οικονομίας.  Θα τολμούσα να πω πως η  ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αποτέλεσε τον μεγάλο ασθενή της πολιτικής κρίσης στην Ευρώπη! 

Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία σήμερα χρειάζεται ένα νέο σχέδιο που θα το εξηγήσει και θα πείσει. Να μετουσιώσει το ευρωπαϊκό όραμα για την πλήρη πολιτική  ενοποίηση της ΕΕ, σπάζοντας τα στενά όρια της νομισματικής ή ακόμα και της οικονομικής ενοποίησης, ή των κοινών πολιτικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών, αποτελεί τη συνταγή για την ενδυνάμωση της Ένωσης και την ισχυροποίηση της στο διεθνές σύστημα.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό στις εκλογές της 26 Μαΐου να αναδειχθούν πολιτικές  δυνάμεις που πιστεύουν και μπορούν να οδηγήσουν την Ένωση στα επόμενα στάδια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης .

Πολιτικές δυνάμεις όπως είναι οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές όπου ανήκει το SPD της ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ και το  Κίνημα Αλλαγής στην ΕΛΛΑΔΑ .

Αντρέα Νάλες και Φώφη Γεννηματά: Δυο γυναίκες στο τιμόνι των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων Γερμανίας – Ελλάδας… Η σοσιαλδημοκρατία στα χέρια γυναικών! Μεγάλη πρόκληση και συνάμα ένα μεγάλο στοίχημα για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία  όπου η νίκη του Πέτρου Σάντσεθ στην Ισπανία σηματοδοτεί  την απαρχή της  επανόδου της στην Ευρώπη….

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019 αποτελούν ορόσημο για την πορεία της, όπου ανάλογα με την επικράτηση και τους  συσχετισμούς των πολιτικών  δυνάμεων, η Ευρώπη είτε θα αναπτύξει πλέον νέες ταχύτητες  για την ολοκλήρωση της, είτε θα βάλει χειρόφρενο με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.  Μια καθαρή νίκη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας  στις ευρωεκλογές της 26ης  Μαΐου θα σηματοδοτήσει το τέλος της λιτότητας στην Ευρώπη και το δρόμο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...