Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΣΥΚΟΥ
H συκιά είναι από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν και μάλιστα οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν αναγνωρίσει την θρεπτική του αξία αφού οι αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων κατανάλωναν πριν τα αγωνίσματα φρέσκα και αποξηραμένα σύκα.
Το σύκο είναι ένα γλυκό, ιδιαίτερα νόστιμο φρούτο με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο (ειδικά τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν πολύ καλή φυτική πήγη των ιχνοστοιχείων). Μάλιστα, οι ποικιλίες με σκούρα κόκκινη σάρκα είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες (ουσίες με αντιοξειδωτική δράση). Σε σύγκριση με άλλα φρούτα, τα σύκα περιέχουν λίγο περισσότερα σάκχαρα και κατ΄επέκταση ενέργεια (σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η συγκριτικά μικρότερη περιεκτικότητά τους σε νερό), ωστόσο οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλότερη απορρόφηση των σακχάρων τους.
Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα σύκα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, γι’ αυτό και συχνά συστήνονται σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, τα σποράκια που βρίσκονται στον καρπό μπορεί να προκαλέσουν έξαρση σε περιπτώσεις κολίτιδας ή άλλων νόσων του γαστρεντερικού, ενώ τα άτομα με διαβήτη καλό είναι να τα καταναλώνουν περιστασιακά και με μέτρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η λήψη τους είναι απαγορευτική.
Μια μέση ημερήσια κατανάλωση 100g / περίπου 5 σύκα περιέχει:
Σάκχαρα | 55-60 g | Φώσφορος | 163 mg |
Πρωτεΐνες | 4 g | Μαγνήσιο | 91,5 mg |
Λιπίδια | 0g | Κάλιο | 138 mg |
Φυτικές Ίνες | 6,7 g | Βιταμίνη Α | 80 I.U. |
Χοληστερόλη | 0 mg | Βιταμίνη Β1 | 0,073 mg |
Ασβέστιο | 186 mg | Βιταμίνη Β2 | 0,072 mg |
Σίδηρος | 4,2 mg | Ενέργεια | 217 kcal |
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν καθαρά και αδιαμφισβήτητα τη σημαντική διατροφική αξία του ξηρού σύκου, ενός εύγευστου , θρεπτικού και υγιεινού προϊόντος , το οποίο με την κατάλληλη συλλογή , τη φυσική αποξήρανση, την επεξεργασία χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα και φυσικά την επιμελημένη συσκευασία, μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.