Η Γεωργία Φαρμακίδου ξανά πρόεδρος στο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου - Οι στόχοι της δράσης για το επόμενο διάστημα

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, από το νέο ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου, όπου παρουσιάστηκαν τα προβλήματα του συνταξιουχικού κινήματος και οι στόχοι δράσης του νέου ΔΣ.

Οι συνταξιούχοι στη συνέντευξη Τύπου εξέφρασαν τα εξής:

«Η επίθεση στο ασφαλιστικό ξεκίνησε από το 1992 με τον ν. 2084/92 (νόμος Σιούφα) και συνεχίζεται μέχρι σήμερα υλοποιώντας την στρατηγική των κεφαλαιοκρατών, της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας απέναντι στα άλλα οικονομικά κέντρα, με δεκάδες νόμους που ψηφίστηκαν για να σώσουν δήθεν το ασφαλιστικό σύστημα για τις επόμενες γενιές.

Βασικά  επιδιώκεται η μείωση της μικτής δημόσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης στο 11,6% του ΑΕΠ από το 15,6% που ήταν το 2018. Αυτά τα σχέδια αποτυπώνουν οι πρόσφατες προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για νέο ασφαλιστικό με βάση αυτές τις προτάσεις.

Η μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων επιβλήθηκε στην περίοδο της οικονομικής κρίσης 2010-2020 από όλες τις κυβερνήσεις, κύρια με τους ν. 4024/2011, 4051/2012 και 4093/2012 που επέφεραν κατάργηση των δώρων, μεγάλες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, στα μερίσματα κλπ.

Οι νόμοι αυτοί συμφωνήθηκαν και κυρώθηκαν από τις κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ και   άλλων μικρότερων  κομμάτων, κατ’ απαίτηση των δανειστών σε συμφωνία με την τρόικα, με στόχο την αποφυγή της χρεοκοπίας, την αποπληρωμή των δανείων και την έξοδο από την κρίση υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με τις αποφάσεις 2287 και 2288 στις 10-6-2015 έκρινε τους νόμους 4051/2012 Και 4093/2012 αντισυνταγματικούς και δικαίωνε όλους τους συνταξιούχους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα πριν τους νόμους αυτούς, καθώς και την επιστροφή των 13ης και 14ης σύνταξης.   Θυμίζουμε πως από την πρώτη στιγμή το αγωνιστικό κίνημά μας απαίτησε από την τότε κυβέρνηση την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ, χωρίς βέβαια να εγκαταλείπουμε τη δράση για την διεκδίκηση των αιτημάτων μας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενώ είχε την απόφαση του ΣτΕ στα χέρια της και τη δυνατότητα να επαναφέρει το συνταξιοδοτικό καθεστώς στα προηγούμενα επίπεδα- αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ- καταργώντας αυτούς τους νόμους, επί 11 μήνες, δηλ. από 10-6-2015 έως 12-5-2016, όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά ψήφισε το ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου),  

Για το 11 μηνο αυτό δημιουργήθηκε ένα νομικό κενό, για το οποίο όμως ίσχυαν οι ανωτέρω αποφάσεις του ΣτΕ, δηλαδή οι κρατήσεις που γίνονταν από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και οι περικοπές των δώρων και επιδομάτων αδείας ήταν παράνομες και τα ποσά που αντιστοιχούσαν στις κρατήσεις αυτές έπρεπε να επιστραφούν στους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν υλοποίησε ούτε αυτή την υποχρέωση. Όλη αυτή η υπόθεση ονομάστηκε «επιστροφή αναδρομικών» και την εκμεταλλεύτηκαν μεγάλα δικηγορικά γραφεία, που με την προτροπή ορισμένων εργατολόγων- ΜΜΕ- συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών σε Συνταξιουχικά σωματεία, αλλά και κάποιων λεγόμενων συνδικαλιστών ώθησαν χιλιάδες συνταξιούχους να καταθέσουν αγωγές, διεκδικώντας την επιστροφή αυτών των ποσών. Η αποπροσανατολιστική αυτή μεθόδευση  προωθήθηκε στην αρχή και με την έμμεση συμφωνία των κυβερνήσεων γιατί αφ’ ενός τις βόλευε, δίνοντάς τους χρόνο να καθυστερούν την υλοποίηση της υποχρέωσής τους, αφ’ ετέρου  να κρύβουν τις ευθύνες τους, ενώ επικέντρωνε το ενδιαφέρον της μεγάλης μάζας των συνταξιούχων μόνο στην επιστροφή των αναδρομικών αυτών μειώνοντας έτσι τον πήχη των διεκδικήσεων.

Σε αντίθεση με την τακτική αυτή το αγωνιστικά προσανατολισμένο συνταξιοδοτικό κίνημα πάλεψε με  επιμονή και οργάνωσε μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας το σύνολο των αιτημάτων του,  αλλά και την ικανοποίηση  αυτού του αιτήματος.

Οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν, κάτω από την πίεση αυτών των αγώνων να επιστρέψουν ορισμένα από όσα μας πήραν, όπως τα παρακρατηθέντα για την υγεία, την εισφορά αλληλεγγύης στις επικουρικές, τα 350 ευρώ με την ψήφιση του άρθρο 120 του ν. 4611/2019 που ονόμασαν 13η σύνταξη, την μη παρακράτηση της προσωπικής διαφοράς την μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου, την επιστροφή της αύξησης της επικουρικής σύνταξης στα επίπεδα του 2014, την αύξηση του συντελεστή απονομής στις συντάξεις χηρείας στα 70% από 50%.

Όλα τα παραπάνω τα πήραν όλοι οι συνταξιούχοι που τα δικαιούντο και όχι μόνο αυτοί που είχαν κάνει αγωγές, όπως θέλουν να ισχυρίζονται οι παρατρεχάμενοι της κυβέρνησης και των δικηγορικών γραφείων.
Όλα τα δικαστήρια (Ευρωπαϊκό, ΣτΕ, Άρειος Πάγος, Ελεγκτικό Συνέδριο) επικυρώνουν τις κυβερνητικές πολιτικές αποδεχόμενα τους λόγους που προβάλλουν οι κυβερνήσεις όταν ψηφίζουν αντιλαϊκούς νόμους.  Για παράδειγμα το Γενικό Δικαστήριο της Ευρ. Ένωσης (ΓΔΕΕ), αποφάσισε για αγωγές Ελλήνων συνταξιούχων,  πως:

«……. Τα μέτρα με σκοπό τη μείωση του ποσού των συντάξεων ανταποκρίνεται εν προκειμένω σε σκοπούς γενικότερου συμφέροντος, …. μέτρα αυτά ανταποκρίνονται επίσης και σε σκοπούς γενικού συμφέροντος που επιδιώκει η Ευρ. Ένωση ήτοι στη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας των κρατών-μελών που έχουν νόμισμα το ευρώ και στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ. Για τους λόγους αυτούς το Γενικό Δικαστήριο της Ευρ. Ένωσης απορρίπτει ΣΥΝΟΛΙΚΑ την αγωγή».

Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός πως οι αποφάσεις του ΣτΕ, δεν υποχρεώνουν τις κυβερνήσεις να ακυρώσουν τα αντεργατικά μέτρα, να επιστρέψουν πχ τις συντάξεις, αλλά να διορθώσουν τους νόμους στα σημεία, που πιθανόν θα κριθούν αντισυνταγματικά. Στη βάση αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ψήφισε το ν. 4387/16 που κάλυψε με συνταγματικότητα τα κενά των νόμων Βρούτση του 2012 και  επισημοποίησε τις περικοπές που αυτοί επέβαλαν. Το ΣτΕ με τις επόμενες αποφάσεις του το 2019 έκρινε συνταγματικές τις ρυθμίσεις του ν. 4387/16 και το θέμα αντισυνταγματικότητας των ν. Βρούτση έληξε εκεί.  

Η τελευταία απόφαση του ΣτΕ 1439/2020 στηρίχτηκε στη βάση των αποφάσεών του 2015 και έκρινε πως οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα δικαιούνται την απόδοση των παράνομα παρακρατηθέντων από τις κύριες, επικουρικές συντάξεις, τα δώρα  και το επίδομα αδείας στο επίμαχο 11 μηνο.

 Η κυβέρνηση πιεζόμενη αντίστοιχα και όχι επειδή την υποχρέωσε η απόφαση του ΣτΕ, με πολιτική απόφαση και τροπολογία στη Βουλή, νομοθέτησε να δοθούν σε όλους όσους είχαν περικοπές από τους νόμους αυτούς για το 11μηνο μόνο στις κύριες συντάξεις, αφήνοντας έξω την απόδοση των οφειλόμενων από τις περικοπές των επικουρικών και των δώρων και επιδομάτων αδείας, πράγμα που αποδείχνει πως μια δικαστική απόφαση, ακόμα και αυτού του επιπέδου δεν την υποχρεώνει να την υλοποιήσει, παρά μόνο στο βαθμό που εκείνη θέλει. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και μόνο, κι αυτή μπορεί να προέλθει, μερικά ή γενικά, από την αγωνιστική παρέμβαση.
 Όμως επειδή ήδη ένα νέο κύμα προσφυγών συναδέλφων στα δικαστήρια ξεσηκώνεται από τους ίδιους, επισημαίνουμε τα παρακάτω:

1) Θεωρούμε πως νέες προσφυγές στα δικαστήρια, δεν θα μπορούν να προσθέσουν κάτι καινούργιο, αφού οι όποιες αποφάσεις των πρωτοβάθμιων, στην καλύτερη περίπτωση απλώς θα επαναλαμβάνουν την απόφαση του ΣτΕ και τίποτα παραπάνω.

2) Αν υπολογίσουμε πως για την εκδίκαση ενός ποσοστού 8-10% των κατατεθειμένων (περίπου 300.000) πρώτων αγωγών από το 2012 χρειάστηκαν 7 χρόνια, μπορούμε να φανταστούμε πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να εκδικαστούν και οι επιπλέον 1.200.000 αγωγές που θα κατατεθούν από τώρα και μετά.

3) Μέχρι σήμερα, καμιά απόφαση Πρωτοβάθμιων Δικαστηρίων δεν έχει υλοποιηθεί από τις κυβερνήσεις, ούτε για τις πιθανές θετικές νέες θα υποχρεωθούν να το κάνουν.

Έτσι ανεκτέλεστες έχουν μείνει χιλιάδες αποφάσεις από Πρωτοδικεία,  

Η τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση για την μερική υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ προβλέπει:

1. Ποσά, τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης,   καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους.

2. Με την καταβολή των ποσών της παρ. 1 οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις αποσβέννυνται. Δηλαδή όσοι αποδεχτούν την απόδοση των παρακρατηθέντων από τις κύριες συντάξεις δήθεν «χάνουν» το δικαίωμα να τα διεκδικήσουν. Η τροπολογία δεν αναφέρεται συγκεκριμένα σε δικαίωμα δικαστικής προσφυγής, αλλά γενικά σε διεκδίκηση (αξίωση). Η κυβέρνηση   δεν ενδιαφέρεται τόσο για την δικαστική διεκδίκηση όσο για την αγωνιστική. Αυτή προσπαθεί να εμποδίσει, θέτοντας μπροστά στο κίνημα μια τέτοια απαγορευτική διάταξη, αλλά και να οχυρωθεί η ίδια πίσω από αυτά τα νομικίστικα, φραστικά τερτίπια. Στο κίνημα όμως εμπόδιο δεν μπορεί να μπει κανένας νόμος για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων.

Είναι ψευτοδίλημμα και εκβιασμός η παράγραφος της τροπολογίας που ορισμένοι προσπαθούν να την ερμηνεύσουν ότι αν κάποιος πάρει τα αναδρομικά δεν έχει δικαίωμα προσφυγής, τα αναδρομικά μπορεί να τα πάρει και όποτε θέλει έχει δικαίωμα παραπέρα διεκδίκησης. Απλώς ο δρόμος της διεκδίκησης με νέες αγωγές οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα, δικαστήρια να επαναλαμβάνουν αποφάσεις στο ίδιο μοτίβο και η κυβέρνηση με πολιτική απόφαση  να μην τις εφαρμόζει. Άρα ο αγωνιστικός δρόμος διεκδίκησης είναι μονόδρομος και επιβεβλημένος για να υποχρεώσουμε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα απόφαση με πολιτική λύση, με την καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς περικοπές και προαπαιτούμενα.   

Στη συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΣΕΑ με τους υπουργούς στις 14/12/2019 όλοι οι υπουργοί δεσμεύτηκαν για το θέμα αυτό. Ιδιαίτερα ο κ. Σταϊκούρας στις 26/7/2020 δήλωνε «… δεν υπάρχει κανένα θέμα με τους θεσμούς για την πληρωμή των αναδρομικών, καθώς δεν πρόκειται για κάποια μόνιμη αύξηση στις συντάξεις» και διαβεβαίωνε ότι «η χώρα έχει την δυνατότητα να πληρώσει τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους» τονίζοντας πως «στόχος της κυβέρνησης είναι να μην ταλαιπωρηθούν οι συνταξιούχοι στα δικαστήρια»

Η τροπολογία της κυβέρνησης δεν αποδίδει σε 1.3 εκατομμύριο συνταξιούχους (δικαιούχους επικουρικών συντάξεων και 13ης και 14ης σύνταξης που στην πλειοψηφία τους είναι «χαμηλοσυνταξιούχοι», αφού παίρνουν κύρια σύνταξη κάτω από 1000 ευρώ) ούτε ένα ευρώ, αγνοώντας την απόφαση του ΣτΕ στο σκέλος αυτό.

Διεκδικούμε λοιπόν την απόδοση των 2.9 δισεκ. σε όλους τους συνταξιούχους για όλες τις περικοπές.

               ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Το νέο ΔΣ θέλει να τονίσει τη σημασία των συλλογικών αγώνων. Απαιτεί την επιστροφή αυτών που οι κυβερνήσεις έκλεψαν από τα ταμεία μας από το 2010 και μετά και όχι μόνον των αναδρομικών του ενδεκαμήνου του 2016. Αυτά είναι χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις εισφορές, από τον ιδρώτα, των εργαζομένων. Δεν μας τα χάρισε, ούτε μας τα δάνεισε κανείς. Οι αγώνες μας έχουν  στόχο:

* την κατάργηση όλων των αντι-συνταξιουχικών,  αντι-ασφαλιστικών νόμων που ψήφισαν οι κυβερνήσεις και οι σύμμαχοί τους της τελευταίας δεκαετίας

* την επιστροφή όλων όσων μας αφαιρέθηκαν  τα τελευταία  10 χρόνια. Να αποκατασταθούν οι  συντάξεις, κύριες και επικουρικές, στο ύψος που είχαν  το 2009, να δοθεί πάλι η 13η και 14η σύνταξη, οι συντάξεις χηρείας χωρίς μειώσεις και αποκλεισμούς.

* δημόσια, δωρεάν κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη υψηλής στάθμης που να καλύπτει όλους: συνταξιούχους,   εργαζόμενους και άνεργους χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις. Η υγεία, όπως και η παιδεία, είναι δημόσια αγαθά και πρέπει να παρέχονται από το κράτος δωρεάν και όχι από ιδιωτικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν το κέρδος.

Ότι μας αφαιρέθηκε έγινε με πολιτικές αποφάσεις των κυβερνήσεων. Γι αυτό με πολιτικούς – κοινωνικούς αγώνες θα τα διεκδικήσαμε και πρέπει να συνεχίσουμε να τα διεκδικούμε. Οι προσφυγές στη δικαιοσύνη μπορούν να ανατραπούν από τις κυβερνήσεις οι οποίες μπορούν και να μην εφαρμόσουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων (του Συμβουλίου Επικρατείας κτλ), ενώ οι διαδικασίες είναι μακροχρόνιες και δαπανηρές. Γι αυτό ζητάμε από τους συνταξιούχους να μην προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.

Η συνταξιούχοι της Ρόδου να εγγραφούν στο σωματείο μας και παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας να παρακολουθούν τις ενημερώσεις και να στηρίξουν τη δράση του σωματείου.»

Το νέο ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου

Το νέο ΔΣ συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος: Φαρμακίδου- Ανδρουλιδάκη Γεωργία
Αντιπρόεδρος: Βογιατζής Φώτης
Γενικός Γραμματέας: Παπαθεοδώρου Πάρις
Αναπλ. Γεν. Γραμματέας: Χατζηαντωνίου Ειρήνη
Ταμίας: Αλβανός Νικόλαος
Έφορος: Γεωργίου Γιάννης
Μέλη: Αντωνάκης Τσαμπίκος
Χατζηγιώργη Δεσποινα
Χατζηιωάννου Βασίλειος

Εξελεγκτική Επιτροπή
Βογιατζή Τριανταφυλλιά
Μανωλάκης Βασίλης
Σαρικάς Γιάννης

Αντιπρόσωποι για το συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ
Φαρμακίδου- Ανδρουλιδάκη Γ.
Παπαθεοδώρου Πάρις
Βογιατζής Φώτης
Χατζηαντωνίου Ειρήνη

ΠΗΓΗ: rodami

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Γνωρίζουμε τι έγινε στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Ρόδου και πως βγήκε το αποτέλεσμα αλλά τώρα στο...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...