Η Βουλή και οι θεσμοί κρίνουν το αίτημα για τρίτο πακέτο 53 δις - Δεν υπογράφουν Λαφαζάνης και Καμμένος

TVXS Ανάλυση-Στην ελληνική Βουλή και στους «θεσμούς» παίζεται σήμερα η τελευταία πράξη του ελληνικού δράματος – μια πράξη, που θα καθορίσει την πορεία της χώρας εντός ή εκτός ευρώ.

Το νομοσχέδιο για τη σύναψη νέου τριετούς δανείου 53 δις ευρώ με τον ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας) εισάγεται στις 2 το μεσημέρι, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ από χθες τη νύχτα αξιολογείται από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Το αίτημα για το τρίτο πακέτο συνοδεύεται από την ελληνική πρόταση με μέτρα (προαπαιτούμενες δράσεις) ύψους περίπου 13 δις ευρώ, και περιλαμβάνει ακόμη τη ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ. ευρώ.

Με βάση το νομοσχέδιο, ενός μόνο άρθρου, που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή η Ελλάδα ζητά 46 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση των δανείων που λήγουν από την 1η Ιουλίου 2015 έως την 1η Ιουλίου του 2018 αλλά και επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ που αφορούν τις υποχρεώσεις των τελευταίων μηνών. Στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται ρήτρα για την αναδιάθρωση του χρέους ακόμη και μετά το 2022 ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, ενώ επισημαίνεται ότι οι λύσεις που θα προκριθούν σε αυτή την κατεύθυνση θα άπτονται της ευρωπαϊκής οικογένειας. Το τελικό ύψος του πακέτου του πακέτου είναι πιθανό να αυξηθεί όταν αποτιμηθούν οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το νομοσχέδιο «Για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)» ζητεί ουσιαστικά από τη Βουλή να εξουσιοδοτήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραφασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να προχωρήσουν και να κλείσουν την διαπραγμάτευση για το τρίτο πακέτο.

Δεν υπογράφουν το νομοσχέδιο Καμμένος - Λαφαζάνης

Η συζήτηση θα γίνει με βάση την ειδική, κατεπείγουσα  διαδικασία που προβλέπεται στα άρθρα 72, παρ. 2,76 παρ.4 του Συντάγματος και 109 του Κανονισμού της Βουλής, ενώ η κατάθεση του νομοσχεδίου έγινε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Φέρει, δε, τις υπογραφές όλων των συναρμοδίων υπουργών – όχι όμως κι εκείνων του Πάνου Καμμένου και του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης εξέφρασε τις ενστάσεις και τις διαφωνίες του επί των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση για να διασφαλιστεί το δάνειο κατά τη διάρκεια της χθεσινής, τετράωρης συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου. Η τελική στάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας αναμένεται να ξεκαθαριστεί σήμερα το πρωί, ενώ συνολικά οι προθέσεις και οι ισορροπίες στην κυβερνητική πλειοψηφία καταγράφονται ήδη στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζουν από τις 8 το πρωί.

Αντίστοιχη, κρίσιμη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί νωρίς το μεσημέρι και για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με την απουσία της υπογραφής Καμμένου από το νομοσχέδιο να αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά.

Η πρώτη αντίδραση από τους θεσμούς

Η διαδικασία της κατεπείγουσας ψήφισης και εξουσιοδότησης από τη Βουλή επελέγη από την κυβέρνηση προκειμένου να ενισχυθεί στο μέγιστο δυνατό πολιτικό βαθμό η αξιοπιστία της ελληνικής πρότασης και να αποτραπεί οποιαδήποτε απόπειρα τορπιλισμού της συμφωνίας από την πλευρά των δανειστών.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η συμφωνία και «να αρθεί δια παντός το τελεσίγραφο και ο εκβιασμός του Grexti», όπως έλεγε αργά χθες κυβερνητικός παράγοντας.

Η πρόταση έφθασε στους θεσμούς και στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δύο ώρες πριν από τα μεσάνυχτα και, σύμφωνα με τις πληροφορίες από κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, η πρώτη αποτίμηση ήταν θετική.

Ωστόσο, τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμη και το αποψινό μήνυμα της Βουλής θεωρείται καθοριστικό εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για αύριο το απόγευμα.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...