Η αριστερή δημοκρατική παιδεία και ο κ. Τσίπρας - Γράφει ο Γιάννης Καλαποδάκης

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, αν σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση μομφής, ανέφερε ότι «δεν θα πέσει η κυβέρνηση με συζητήσεις στο Κοινοβούλιο», ότι «η κυβέρνηση θα πέσει με συντονισμένους κοινωνικούς αγώνες».
Η απάντηση αυτή έδινε αφορμή για ερμηνείες, που  επιχειρούν την απαξίωση της αριστερής παιδείας. Γιατί ενώ, κατά την γνώμη,  μου είναι εμφανής η εκ μέρους του κ. Τσίμπρα απουσία γενικής παιδείας, γνώσεων, κριτικής και ολικής θεώρησης των πραγμάτων, υπάρχουν πολλοί που αυτή την έλλειψη την  αποδίδουν στην αριστερή του παιδεία.
Είναι σίγουρο ότι υπάρχει πρόβλημα γενικής παιδείας, αλλά είναι ακόμη πιο σίγουρο
ότι εδώ το θέμα είναι η απουσία αριστερής και για να είμαι ακριβής αριστερής δημοκρατικής παιδείας.
Την άποψη αυτή την εκφράζει μια Αριστερά που δεν αναγνωρίζει την αστική Δημοκρατία.
Αυτή η φράση στο στόμα, π.χ., του κ. Λαφαζάνη ή του κ. Αλαβάνου, θα ήταν έκφραση της δικής τους αριστερής αντιαστικής και αντικοινοβουλευτικής κουλτούρας. Οφείλουμε να συζητήσουμε και αυτή την άποψη, αν μη τι άλλο για να αποδείξουμε πόσο άστοχη είναι.
Έχοντας όμως υπόψη τις απίστευτα αντιφατικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα για το τι είναι δημοκρατία και τι όχι, για το τι είναι χούντα και τι όχι, για το πότε η Αριστερά είναι υπέρ της νομιμότητας και πότε όχι, η δική του απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών, αν δεν είναι έκφραση αμετροέπειας, είναι δείγμα απουσίας οιασδήποτε αριστερής παιδείας -δημοκρατικής ή μη.
Αριστερή δημοκρατική κουλτούρα είναι αυτή που υποστηρίζει ότι «ο σοσιαλισμός ή θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα υπάρξει ποτέ». Γνωστή φράση του Νίκου Πουλαντζά, το όνομα του οποίου φέρει και το ινστιτούτο ιδεών του ΣΥΡΙΖΑ, φράση την οποία τίμησαν και τιμούν πολλοί άνθρωποι μέσα και σε αυτό το κόμμα.
Αλλά στην αντίληψη κάποιων «αριστερών θεολόγων» αυτά είναι «άλλου παπά ευαγγέλια». Το δικό τους ευαγγέλιο είναι η άποψη που θέλει τις κυβερνήσεις να ανατρέπονται στους δρόμους και όχι να εκλέγονται. Αυτή όμως ουσιαστικά είναι μια μη αριστερή άποψη, αφού μεταξύ άλλων εμποδίζει τη δημιουργία στη χώρα ενός συνασπισμού εξουσίας της Κεντροαριστεράς με δυνάμεις του ελληνικού δημοκρατικού ριζοσπαστισμού

Καλαποδάκης Γιάννης
Γραμματέας  Πολιτικής Οργάνωσης Ρόδου της ΔΗΜΑΡ.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...