"Η απόρριψη τροπολογιών του ΚΚΕ δείχνει την ταύτιση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην αντιλαϊκή πολιτική"

Ανακοίνωση-Η κυβέρνηση της ΝΔ, αρπάζοντας τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ και πάνω στο έδαφος που εκείνος διαμόρφωσε,  τρέχει με φουλ τις μηχανές για να περάσει με διαδικασίες εξπρές, νομοσχέδια που είναι βγαλμένα από τα συρτάρια των εργοδοτικών ενώσεων και των μονοπωλιακών ομίλων.

 

Έχοντας πάρει σπουδαία μαθήματα από το ΣΥΡΙΖΑ, για το πως να παρουσιάζει το μαύρο άσπρο, υπόσχεται στο λαό ότι η «ισχυρή» ανάπτυξη που ευαγγελίζεται, είναι η διέξοδος στα προβλήματά του.  Όπως αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ μίλαγε μέχρι πρόσφατα για τη δική του «δίκαιη» ανάπτυξη. Κρύβουν βέβαια κι οι δυο ότι όπως και να την ονομάσουν, το περιεχόμενο αυτής της ανάπτυξης είναι να κερδίζουν οι λίγοι και οι πολλοί να τραβάνε κουπί και να ζουν με την αγωνία πως θα τα βγάλουν πέρα.

 

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το λεγόμενο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ που ψηφίζεται σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Παρουσιάζεται εδώ και πολλές μέρες με φανφάρες ως μέτρο ανακούφισης, ωστόσο ο πραγματικός στόχος είναι να καλλιεργήσει την αντίληψη ότι «όλοι συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη». Να πληρώνει δηλαδή ο λαός ενοίκιο στο σπίτι που έχτισε με τον ιδρώτα και τους κόπους μιας ζωής.

 

Το ΚΚΕ είναι αμετακίνητο στη θέση του ότι ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταργηθεί για την πρώτη και τη δεύτερη κατοικία. Γιατί οι λαϊκές ανάγκες σε στέγαση και αναψυχή πρέπει να είναι αφορολόγητες. Αντίθετα, να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία, ιδιαίτερα αυτή των μεγάλων επιχειρήσεων η οποία παράγει και κέρδος. Αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η θέση αυτή δεν είναι μόνο λόγια η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε, όχι για πρώτη φορά, τροπολογία με το εξής περιεχόμενο: «Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και δεύτερη κατοικία που καλύπτει ανάγκες στέγασης και αναψυχής στην λαϊκή οικογένεια».

 

Τον ίδιο όμως χαρακτήρα έχει και η ρύθμιση για τις 120 δόσεις που έχει πάρει αντίστοιχη δημοσιότητα. Είναι ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο το οποίο στόχο έχει τα εργατικά - λαϊκά στρώματα «να προσέλθουν στο ταμείο». Με  βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία αυτοί που χρωστούν είναι 4.064.000. Από αυτούς, το 95% χρωστούν από μερικές δεκάδες μέχρι και 20.000 ευρώ. Όμως το άθροισμα αυτών των οφειλών αντιστοιχεί μόλις στο 6% των ληξιπρόθεσμων οφειλών!

 

Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα, βάζουν στο ίδιο τσουβάλι, τους μικροοφειλέτες που η κρίση και η πολιτική των ίδιων των κυβερνήσεών τους,  τους φόρτωσε με χρέη στα οποία δεν μπορούν ανταποκριθούν,  με τις ανώνυμες εταιρείες που χρωστούν εκατομμύρια ευρώ. Τους επιβάλλει να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό μαζί με τόκους και  προσαυξήσεις και με επιτόκιο φαρμάκι. Μάλιστα, αν στα επόμενα δέκα χρόνια, τόσο είναι οι 120 δόσεις, ένα λαϊκό νοικοκυριό καθυστερήσει δύο φορές τη δόση του, θα πετιέται εκτός ρύθμισης!

 

Το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία και για το ζήτημα αυτό.  Η σχετική αιτιολογική έκθεση αναφέρει:

«Οι πολιτικές που ακολούθησαν τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είχαν σαν αποτέλεσμα τη διόγκωση των χρεών των λαϊκών στρωμάτων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στις συνθήκες αυτές γίνεται επιτακτική η ανάγκη για τη λήψη άμεσων μέτρων ουσιαστικής ανακούφισης των αυτοαπασχολούμενων, των μισθωτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και για το λόγο αυτό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προτείνει την παρακάτω τροπολογία:

 

«Αρθρο 1

1. Διαγράφονται το σύνολο των τόκων και προσαυξήσεων για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι 20.000 ευρώ και

2. Για τις ως άνω οφειλές μειώνεται το αρχικό βεβαιωθέν χρέος κατά 30% για οφειλέτες με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ. Για τους άνεργους η διαγραφή της ως άνω οφειλής ανέρχεται σε 50%

Αρθρο 2

Από την ψήφιση του παρόντος καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος για φορολογητέα ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ

Αρθρο 3

  • Διαγράφονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις για χρέη μέχρι 50.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών. Για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ διαγράφονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις για χρέη μέχρι 20.000 ευρώ
  • Καταργείται η εισφορά του κλάδου Υγείας και τα χρέη που προκύπτουν από αυτή διαγράφονται.
  • Χορηγείται σύνταξη σε όσους έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις, εφόσον η συνολική οφειλή δεν ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.
  • Η οφειλή που προκύπτει από τις παραπάνω διατάξεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο ρυθμίζεται σε άτοκες, μηνιαίες, ισόποσες δόσεις, οι οποίες σε ετήσια βάση να μην ξεπερνούν το 5% του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος μέχρι 20.000 ευρώ.»

 

Ρόδος, 30 Ιουλίου 2019

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...