ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
- Η ανακύκλωση λειτουργεί, οι πολίτες, επιχειρηματίες και ξενοδοχεία να προσέχουν τι απορρίπτουν στους μπλε κάδους
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου είχε τις προηγούμενες βδομάδες σειρά επαφών και επισκέψεων για να διαπιστώσει πού βρίσκεται το θέμα της ανακύκλωσης στο νησί της Ρόδου.
Διαπιστώθηκε ότι:
- το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στο χώρο του ΧΥΤΑ Ρόδου λειτουργεί κανονικά υπό την εποπτεία του ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου σε συνεργασία με την εταιρεία WATT AE.
- Η μέση ημερήσια ποσότητα αποβλήτων που φτάνει στο ΚΔΑΥ ήταν:
- Ιανουάριος 16 τόνοι
- Απρίλιος 18 τόνοι
- Μάιος 21 τόνοι
- Ιούνιος 26,5 τόνοι
- Ιούλιος (μέχρι μέσα Ιουλίου) 28,5 τόνοι
- Δυστυχώς τα υλικά που φτάνουν στο ΚΔΑΥ από τους μπλε κάδους δεν είναι ανακυκλώσιμα σε μεγάλο ποσοστό (που μπορεί να φτάνει και το 50%). Αυτό συμβαίνει γιατί κάποιοι πολίτες και επιχειρήσεις απορρίπτουν μη ανακυκλώσιμα υλικά (οικοδομικά υλικά, φυτά, υφάσματα, οργανικά υπολείμματα τροφών, λίπη ακόμα και ωμά κρέατα σε αποσύνθεση) στους μπλε κάδους, υλικά που θα έπρεπε να απορρίπτονται στους πράσινους κάδους. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και βλαβερό γιατί:
- Δημιουργούν αφόρητες συνθήκες εργασίας για τους/τις εργαζόμενους/ες στο ΚΔΑΥ
- Καταστρέφουν τα ανακυκλώσιμα υλικά (κυρίως το χαρτί)
- Καθυστερούν τη διαδικασία της διαλογής που σε μεγάλο ποσοστό είναι χειροκίνητη.
- Μειώνουν τα έσοδα και αυξάνουν τα έξοδα του ΦοΔΣΑ με κίνδυνο η ανακύκλωση να καταστεί μη αποδοτική
- Δυστυχώς παρόμοιες καταστάσεις με κακής ποιότητας υλικά παρατηρούνται και από ξενοδοχειακές μονάδες που χρησιμοποιούν συμπιεστές απορριμμάτων (press containers) αλλά και επιχειρηματίες του χώρου της εστίασης που απορρίπτουν ακόμα και αποφάγια ή ωμές τροφές στους μπλε κάδους.
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου για ακόμα μια φορά δημοσιεύει μερικούς βασικούς κανόνες για την ανακύκλωση συσκευασιών.
1. Οι συσκευασίες πρέπει να είναι σχετικά καθαρές. Οπότε τις ξεπλένουμε πριν τις ανακυκλώσουμε. Αυτό βοηθάει και στο να μην έχουμε οσμές στο σπίτι και να μην χρειάζεται να τρέχουμε στον κάδο ανακύκλωσης καθημερινά.
2. Τα χαρτόνι καλό είναι να διπλώνεται (ειδικά για τα καταστήματα που έχουν μεγάλο όγκο). Βοηθάει στο να μην γεμίζει ο κάδος γρήγορα.
3. Μην απορρίπτετε λερωμένες - βρώμικες συσκευασίες. Η διαλογή γίνεται από ανθρώπους που δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες και τα απόβλητα εύκολα γίνονται μολυσματικά.
4. Οι γυάλινες συσκευασίες είναι προτιμότερο να πηγαίνουν στις μπλε καμπάνες (κώδωνες). Προτιμάμε τους δεύτερους γιατί έτσι δημιουργείται ένα ξεχωριστό ρεύμα ανακύκλωσης μόνο από γυαλί. ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε αυτούς τους κώδωνες ανακυκλώνουμε μόνο γυάλινες συσκευασίες δηλαδή γυάλινα μπουκάλια από ποτά, αναψυκτικά, νερό, λάδι κ.λπ. και βαζάκια τροφίμων (από μέλι, ντοματοπολτούς, μαρμελάδες κ.λπ. τα οποία φυσικά είναι καθαρά.
Στους μπλε κώδωνες ΔΕΝ ανακυκλώνουμε υλικά που είναι γυάλινα αλλά δεν αποτελούν γυάλινη συσκευασία (πχ ποτήρια, βάζα, τζάμια, κούπες κλπ), υλικά που είναι συσκευασίες αλλά δεν είναι γυάλινες (αυτές πάνε στον μπλε κάδο), υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης (πχ μπαταρίες) ή τέλος κοινά σκουπίδια.
5. Ρίχνουμε χύμα τα υλικά. Δεν κλείνουμε τις σακούλες στις οποίες βάζουμε τα ανακυκλώσιμα. Σε λίγη ώρα από την αποκομιδή θα πρέπει να ανοίξουν ξανά.
Τι πάει στον μπλε κάδο (πάντα καθαρά) |
Τι δεν πάει στον μπλε κάδο |
1. Απορρίπτουμε ΜΟΝΟ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ που μπορούν να ανακυκλωθούν
- Συσκευασίες από Αλουμίνιο, π.χ. αναψυκτικά, μπίρες κ.ά.
- Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο, π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά.
- Συσκευασίες από Πλαστικό, π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φίλμ περιτυλίγματος, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.ά.
- Συσκευασίες από Χαρτί & Χαρτοκιβώτια, π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κ.ά.
- Συσκευασίες ΤΕΤΡΑΠΑΚ
|
- Οργανικά απόβλητα (κοινά απόβλητα του νοικοκυριού) όπως τροφές, λαχανικά, κλαδέματα κλπ.
- Μπαταρίες – Υπάρχουν ειδικοί κάδοι για αυτές!
- Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές συσκευές – Υπάρχουν ειδικοί κάδοι για αυτά.
- Οικοδομικά υλικά, φελιζόλ, υαλοβάμβακα, αφρολέξ και τζάμια.
- Ρούχα, παπούτσια, στρώματα και υφάσματα γενικά
- Ελαστικά και λάστιχα.
- Έπιπλα, κλαδιά δέντρων και γενικά ογκώδη αντικείμενα
- Αποτσίγαρα, χαρτοπετσέτες, χαρτομάντηλα, πάνες, χαρτί υγείας, λαδόκολες και χαρτί κουζίνας.
- Δοχεία από λάδια αυτοκινήτων, αντιψυκτικών, εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων
- Βιοδιασπώμενες σακούλες.
- Υγειονομικά, ιατρικά και παραϊατρικά είδη όπως σύριγγες, ακτινογραφίες κα
- Περιτυλίγματα φαγητών με υπολείμματα λαδιού.
- Φωτογραφίες και καρμπόν
|
Δείτε ένα αναλυτικό βίντεο εδώ.
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος θα συνεχίσει τις επαφές του με το Δήμο Ρόδου και τους επαγγελματικούς φορείς ώστε να προωθηθεί η ιδέα της ανακύκλωσης και αυτή να γίνει όσο το δυνατόν πιο αποδοτική.
Οι προτάσεις του Συλλόγου μας για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων όπως προβλέπεται από το Ν. 4819/2021[1] θα δημοσιοποιηθούν αμέσως μετά.
Από το ΔΣ του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου
[1] Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2018/ 851 και 2018/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ περί αποβλήτων και της Οδηγίας 94/62/ΕΚ περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών, πλαίσιο οργάνωσης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, διατάξεις για τα πλαστικά προϊόντα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χωροταξικές πολεοδομικές, ενεργειακές και συναφείς επείγουσες ρυθμίσεις.