Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Λέρου - Πάτμου απαντά στην επίθεση της περιφέρειας με φράση του Μπλέκ: :«Άκου του βλάκα την επίκριση – έλεγε – σαν να σου απονέμει έπαινο ο βασιλιάς»!....

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΡΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΤΜΟΥ-Π.Π.Ι ΛΕΙΨΩΝ&ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ

Ε.Ι.ΘΕ.Λ

ΛΕΡΟΣ 23/11/2020

Α.Π: 23/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δ.Σ

Συγκεκριμένα θα επιθυμούσαμε να μοιραστούμε μαζί σας εκείνον τον αφορισμό που αποδίδεται στον λεγόμενο και «Προφήτη» της αγγλικής λογοτεχνίας, τον Ουίλιαμ Μπλέικ: «Άκου του βλάκα την επίκριση – έλεγε – σαν να σου απονέμει έπαινο ο βασιλιάς». Θα μπορούσε να περιγράψει το δελτίο τύπου της περιφέρειας που υπογράφει η αντιπεριφερειάρχης κ.Χαρούλα Γιασιράνη (επισυνάπτεται) όμως τα πράγματα είναι ποιο σοβαρά .

Είναι σοβαρά, γιατί στο συγκεκριμένο δελτίο τύπου στοχοποιείται μέσω του πρόεδρου της ένωσης η ιδεολογική του ταυτότητα. Τον προτρέπει να διαλέξει τον όρκο του Ιπποκράτη ή το σφυροδρέπανο όπως γράφει. Δηλαδή κατά την περιφέρεια δεν μπορεί ένας γιατρός να είναι και κομμουνιστής. Μεταμοντέρνος ανορθολογισμός με όχημα τον αντικομμουνισμό. Βέβαια για τους κλινικάρχες και μεγαλογιατρούς ή το καθηγητικό κατεστημένο που ξεζουμίζει τον λαό μας, υποθέτουμε ότι η κ. Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, θα έλεγε ότι αυτοί υπηρετούν τον όρκο του Ιπποκράτη, άλλωστε ανήκουν στους «άριστους», όπως άλλοτε οι μαυραγορίτες και λαδέμποροι της κατοχής. Θα της συνιστούσαμε να απευθυνθεί στους κατοίκους των Λειψών, της Πάτμου, Λέρου, Καλύμνου, Ρόδου, Αμοργού τα οποία είναι μερικά από τα νησιά που υπηρέτησε ο γιατρός.

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι αγωνίζονται σε κοινό αγώνα για την προστασία των νησιωτών, αυτή η ίδια και μερικοί άλλοι. Ενώ αντίθετα ο γιατρός δεν ασκεί το καθήκον του προς την κοινωνία και δεν συμβάλει στον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Αυτά τα λόγια απευθύνονται σε γιατρό παθολόγο σε περίοδο πανδημίας που είναι στην πρώτη γραμμή και έρχεται καθημερινά σε επαφή με τον ιό !!!! Απύθμενο θράσος !!! Πληροφορούμε την βαθέως νυχτωμένη υπεύθυνη υγείας της περιφέρειας, ότι ο γιατρός εκτός από τις υπηρεσίες του στο Κ.Υ. Πάτμου βοηθά εδώ και αρκετούς μήνες προσφέροντας υπηρεσίες και στο Νοσοκομείο Λέρου λόγο έλλειψης παθολόγων. Προφανώς οι ελλείψεις σε ιατρικό και άλλο προσωπικό δεν είναι στα καθημερινά ή χρονιάτικα ενδιαφέροντα της υπεύθυνης υγείας της περιφέρειας.

Πράγματι όλο το υγειονομικό προσωπικό και όχι μόνο το ιατρικό υπηρετεί με αίσθημα ευθύνης την δημόσια υγεία. Αν παρακολουθήσεις την αυτοθυσία γιατρών και νοσηλευτών σε αυτή τη μάχη ζωής και θανάτου στα δημόσια νοσοκομεία, βλέπεις το θανατικό ως

συνέπεια της διάλυσης του συστήματος Υγείας από τον οδοστρωτήρα της ιδιωτικοποίησης του αγαθού της υγείας παντού στην ΕΕ. Όμως η υπεύθυνη της περιφέρειας για την υγεία, από την ασφάλεια του γραφείου της λοιδορεί όποιον αγωνίζεται να σταματήσει αυτή την λαίλαπα. Όποιον δεν συμβιβάζεται με την τραγική κατάσταση των δομών υγείας. Όποιον επιμένει ότι στον 21ο αιώνα με την αλματώδη πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας αυτά που βλέπουμε δεν είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά αντίθετα πιστεύει ότι όλα θα μπορούσαν όλα να ήταν διαφορετικά.

Στις δομές υγείας που υπηρετούμε δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού, όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας. Το Κ.Υ. Πάτμου για την στοιχειώδη 24ωρη λειτουργία του, βασίζεται σε μετακινήσεις προσωπικού από άλλες δομές υγείας. Εδώ και χρόνια έχουμε έλλειψη βασικών ειδικοτήτων, οι κάτοικοι για εξετάσεις ρουτίνας πρέπει να κάνουν τον γύρω του Αιγαίου. Στο ιατρείο Αγαθονησίου, δεν υπάρχει γιατρός αρκετές ημέρες το μήνα. Στο ιατρείο Λειψών, υπηρετεί ένας ιατρός ανειδίκευτος. Στο νοσοκομείο Λέρου, υπάρχει έλλειψη βασικών ειδικοτήτων, ενώ η παθολογική κλινική "λειτουργεί" πολλές μέρες τον μήνα χωρίς παθολόγο. Στην Πάτμο, με 23 προς το παρόν κρούσματα του νέου κορωνοϊού (μέσα σε 10 ημέρες), δεν παραβρίσκεται κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ, για διάστημα τόσο όσο χρειάζεται για τον έλεγχο της πανδημίας. Στην Λέρο επίσης, με δομές όπως ο ψυχιατρικός τομέας το κέντρο υποδοχής ταυτοποίησης , το γηροκομείο κ.λ.π δεν υπάρχει μόνιμο κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ.

Την επισήμανση όλων αυτών, η περιφέρεια την ονοματίζει κομματική προπαγάνδα, έχοντας μόνη έγνοια η αντιπεριφερειάρχης υγείας να φωτογραφίζεται μπροστά σε κουτάκια με δώρα προς "ιθαγενείς", όπως προφανώς θεωρεί τους κατοίκους των νησιών μας. Οι γιατροί του Κ.Υ. Πάτμου, κατόπιν πρότασης του Δημάρχου Πάτμου, σε συνεννόηση αυτού με τον Περιφερειάρχη είχαν αποφασίσει, κατά υπέρβαση του καθήκοντός τους ελλείψει κλιμάκιου του Ε.Ο.Δ.Υ, να πραγματοποιήσουν ιχνηλάτηση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού για τον έλεγχο της έξαρσης της πανδημίας. Τα υλικά θα τα προμήθευε η Περιφέρεια. Έφτασαν λοιπόν τα υλικά σε ένα κουτί που περιείχε 4 φόρμες μιας χρήσης, ένα κουτάκι μάσκες απλές, ένα κουτάκι γάντια και τεστ αντισωμάτων εντελώς ακατάλληλα για αυτήν την προσπάθεια (ανιχνεύουν παρελθούσα λοίμωξη αν ανιχνεύσουν). Η Περιφέρεια λοιπόν φωτογράφισε το υλικό και το έστειλε σε όλο τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, διαφημίζοντας την προσφορά της και την ολοκλήρωση του "καθήκοντος" της. Η αποκάλυψη του γεγονότος από τον Πρόεδρο της Ένωσης προφανώς δεν άρεσε στον Περιφερειάρχη και τους κολαούζους του, γι’ αυτό εξέδωσαν το κατάπτυστο δελτίο τύπου. Δυστυχώς γι’ αυτήν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υγεία στα νησιά μας από τις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής δε λύνονται με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Εμείς ως γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας συνεχίζουμε το έργο μας, θεραπεύοντας τους ασθενείς μας και διεκδικώντας ταυτόχρονα, σύγχρονες υπηρεσίες υγείας αποκλειστικά δημόσιες, εντελώς δωρεάν για όλους. Οι γνώσεις μας, η δουλειά μας, αλλά και η φωνή μας ο αγώνας μας είναι στην υπηρεσία της υπεράσπισης της Υγείας του λαού της περιοχής μας!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑΜΙΑΣ Ε. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ.ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ Ε. ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ Β.ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Σ. ΔΗΜΟΥ Β. ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...