Η «Μακριά Μυρωδιά» ξεκίνησε το ταξίδι της

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ-Θέμα: Η «Μακριά Μυρωδιά» ξεκίνησε το ταξίδι της. H παρουσίαση του βιβλίου των Γιώργου Τρουμούχη και Κώστα Καψανάκη, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.
Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου η παρουσίαση του βιβλίου των Γιώργου Τρουμούχη και Κώστα Καψανάκη με πλήθος κόσμου να υποδέχεται τη «Μακριά Μυρωδιά» σε μια πολύ ξεχωριστή ατμόσφαιρα.
Το βιβλίο αναδεικνύει την τοπική κουζίνα της Ρόδου και καταγράφει μετά από 4ετή έρευνα σε όλα τα χωριά του νησιού, ένα πολιτιστικό θησαυρό για επαγγελματική και οικιακή χρήση, για το σήμερα και το αύριο με σεβασμό και αυθεντικότητα. Παλιές τοπικές συνταγές, χόρτα, διατροφικές συνήθειες του κάθε χωριού, έθιμα, παραδόσεις, κείμενα από τις γυναίκες που μαγείρεψαν και μετέφεραν από στόμα σε στόμα, γαστρονομία τόσο υψηλή, ώστε στοιχηματίζουμε ότι θα ανοίξει σχολή νέων γεύσεων και τεχνικών.
Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου πλημμύρισαν πάνω από 260 φίλοι που ευχήθηκαν καλοτάξιδο, αρκετές γυναίκες από τα χωριά που συμμετείχαν, η ομάδα έργου και έδωσαν το στίγμα τους στην όμορφη και ζεστή εκδήλωση. Τίμησαν με την παρουσία τους, τις αυθεντικές τους τοποθετήσεις, τις ευχές και τη στήριξή τους, εκπρόσωποι φορέων: από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο σύμβουλος και πρόεδρος του ΚΕΚ Γεννηματάς κ. Δημήτρης Τσοπανάκης, η διευθύντρια γραφείου Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κα Χάιντι Λαζάνη. Από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου ο γεν.γραμματέας κ. Νίκος Παπασταματίου, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Γιώργος Τσέλιος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξεν/χείων κ. Γιώργος Ματσίγκος, ο πρόεδρος του συλλόγου εστιατόρων Ρόδου κ. Γιάννης Κλούβας, ο διευθυντής τουριστικής σχολής κ. Παναγιώτης Κουντούρης, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων των χωριών και άλλοι.
Την παρουσίαση και τον συντονισμό ανέλαβε η κα Άντα Καραγιάννη μάρκετιγνκ και επικοινωνία. Ομιλητές με ανάλογες τοποθετήσεις ήταν: ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων κ. Νίκος Χριστοφόρου και η κα Σουζάνα Ιωακειμίδου διαιτολόγος διατροφολόγος που συνέδεσε τις συνταγές με τα φαγητά στην αρχαία και βυζαντινή εποχή μέσα από καταγραφές και αναφορές σε αρχαία κείμενα. Οι συγγραφείς Γιώργος Τρουμούχης και Κώστας Καψανάκης, συγκίνησαν με τον λόγο τους και εισέπραξαν τον ενθουσιασμό του κοινού όταν παρουσίασαν τη διαδρομή για το έργο, τις εμπειρίες τους στα χωριά, τα σπουδαία μαθήματα που πήραν από τις γυναίκες με τις παραδοσιακές συνταγές και μεθόδους, τις ανέκδοτες γεύσεις και αρώματα που κατέγραψαν και ανέδειξαν. Στην εκδήλωση πήραν το λόγο και τοποθετήθηκαν τόσο από το κοινό, τις γυναίκες που συμμετείχαν – κα Μαρία Καραγιάννη από Θολό-, όσο και συνεργάτες. Οι συγγραφείς ευχαρίστησαν τους συντελεστές της παραγωγής, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων για τη στήριξή τους όλα τα χρόνια της έρευνας και καταγραφής, τους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών για τη βοήθειά τους, για τα ιστορικά στοιχεία τον κ. Θεοφάνη Μπογιάνο, για την επιμέλεια κειμένων την κα Γιαντσίδη Δήμητρα και την κα Κοβάνη Ευρυδίκη, τους φωτογράφους Ανδριάνα Παπατσή, Ζάβαλη Κων/νο, Ανδρουλάκη Κώστα, την Κάπα Εκδοτική και όλες τις γυναίκες των χωριών που συνέβαλαν στο υλικό του έργου.  Ο παραδοσιακός μπουφές που ακολούθησε ήταν προσφορά της Λέσχης Αρχιμαγείρων και έδωσε την ευκαιρία για αυθεντικές τοπικές γεύσεις που πρέπει να υιοθετηθούν σε ανάλογες εκδηλώσεις και συνέδρια. Συζήτηση και διάθεση βιβλίων ολοκλήρωσε με ευχές το ξεκίνημα του ταξιδιού της «Μακριάς Μυρωδιάς».

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...