Ημερίδα με θέμα: Αλιευτική διαχείριση της Συμιακής Γαρίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -Ημερίδα με θέμα Αλιευτική διαχείριση της Συμιακής Γαρίδας
Σε συνέχεια της ένταξης της Πράξης ΄΄ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΙΑΚΗΣ ΓΑΡΙΔΑΣ΄΄ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την 02/05/2014 με ΑΔΑ ΒΙΦΦΒ-ΣΓΡ, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών-  Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου προσκαλεί τοπικούς φορείς, αλιείς και κάθε ενδιαφερόμενο,σε ημερίδα-συνάντηση την Παρασκευή 16 Μαΐου 2014 και ώρα 18.00 στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου- Ενυδρείο.
Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί αναλυτικά το εγκεκριμένο πρόγραμμα με θέμα τη βιολογία και αλιεία της Συμιακής Γαρίδας από τον Υπεύθυνο του Προγράμματος Δρ. Στέφανο Καλογήρου.
Φυσικό Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη βιοοικονομικών σεναρίων διαχείρισης που θα στοχεύουν στη μεγιστοποίηση της αλιευτικής παραγωγής και τη διατήρηση της απασχόλησης του κλάδου στο παρόν ενώ την ίδια στιγμή θα αποφεύγουν την εξάντληση της αλιείας στο μέλλον (Μέγιστη Βιώσιμη Εκμετάλλευση του αποθέματος-φάση 1)
Με τη συνεργασία των άμεσα εμπλεκομένων τοπικών φορέων θα εφαρμοστούν στο πεδίο σε πραγματικές συνθήκες από τους ίδιους τους αλιείς για μίατουλάχιστον αλιευτική περίοδο και θα παρακολουθηθούν (monitoring) ώστε να καταγραφεί η απόδοσή τους και οι συνέπειες τους (φάση 2).Έτσι θα διεξαχθούν συμπεράσματα για τον ετήσιο κύκλο ζωής του είδους αλλά και για την αλιευτική δραστηριότητα και πίεση στο απόθεμα.
Θα διερευνηθούνοι κατανομές του είδους στην ευρύτερη περιοχή καθώς και η ο βαθμός της αλιευτικής προσπάθειας. Παράλληλα θα συλλεγούν και αναλυθούν δεδομένα συλλήψεων (ή/και εκφορτώσεων) ανά ηλικιακή ομάδα τους είδους (catch-at-age). Οι αναλύσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τα βιολογικά και αλιευτικά δεδομένα ώστε να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά η  εκτίμηση του ιχθυαποθέματος του είδους στην Ελλάδα (φάση 3).
Το τελικό προϊόν θα είναι προτάσεις διαχείρισης για το είδος, οι οποίες προτάσεις διαχείρισης θα έχουν εφαρμοστεί, ελεγχθεί/παρακολουθηθεί, και επαληθευτεί σε πραγματικές συνθήκες στο πεδίο από τους ίδιους τους εμπλεκομένους (φάση 4). Αυτό θα καταστήσει ευκολότερη τη εφαρμογή και αποδοχή μελλοντικών διαχειριστικών μέτρων από τους αλιείς μιας και οι ίδιοι θα έχουν συμβάλει και συνεργαστεί στις διαχειριστικές αυτές προτάσεις. Οι συγκεκριμένες διαχειριστικές προτάσεις θα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για πολυετή διαχειριστικά σχέδια και χάραξη εθνικής αλιευτικής στρατηγικής για το συγκεκριμένο απόθεμα.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...