ΗΛΙΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ: Επιτρέπονται τελικά και τα τραπεζάκια στις παραχωρήσεις  παραλίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΗΛΙΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ: Επιτρέπονται τελικά και τα τραπεζάκια στις παραχωρήσεις  παραλίας.

Κατατέθηκε το Ν/Σ του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μεταξύ άλλων ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με τη χρήσου Αιγιαλού.

Έγιναν δεκτές οι παρεμβάσεις μας και έτσι:

  1. Επιτρέπονται τελικά και τα τραπεζοκαθίσματα στις παραχωρήσεις  της παραλίας.

 Είχαμε επισημάνει τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε μια τέτοια ρύθμιση για τα νησιά μας, αλλά και τις παραθαλάσσιες περιοχές όλης της χώρας και θα αφαιρούσε ένα σημαντικό στοιχείο Ελληνικότητας στην λειτουργία των επιχειρήσεων.

Φυσικά η παραχώρηση πρέπει να γίνεται με τους όρους που προβλέπονται γενικά για τις παραχωρήσεις παίρνοντας  πάντα υπ΄όψιν την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και την προστασία του περιβάλλοντος.

  1. Καταθέτουμε τροπολογία ώστε να είναι δυνατή η γειτονική παραχώρηση της παραλίας σε διαφορετικούς παραχωρησιούχους μετά την κατάργηση της ελάχιστης μεταξύ τους απόστασης 100 μέτρων που προβλέπεται, χωρίς να απαιτείται η "ισοκατανομή" της ελεύθερης παραλίας που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το 60% της συνολικής έκτασης της παραλίας.

Η ρύθμιση αυτή κρίνεται απαραίτητη για να μην γίνονται αυθαίρετες καταλήψεις, και να δίνεται η δυνατότητα σχεδιασμού των παραχωρούμενων χωρών ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε παραλίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών.

Μέχρι την ψήφιση του Ν/Σ θα γίνουν παρεμβάσεις και για ζητήματα της περιοχής μας όπως:

  • Εξαιρέσεις από την 12μετρη λωρίδα που προβλέπεται από τον Κτηματολογικό Κανονισμό (1393) των νομίμων  ιδιοκτησιών.
  • Ελάχιστες απαιτούμενες κατασκευές για την λειτουργία των θαλάσσιων σπορ κ.α.

Είναι σημαντικό ότι στο Ν/Σ προβλέπεται η δυνατότητα υπό όρους νομιμοποίησης κατασκευών μόνο από τους ΟΤΑ και δημόσιους φορείς. Έτσι λύνεται ένα πρόβλημα που έχουμε στα νησιά μας (όπως π.χ. κάποιοι προβλήτες στην Σύμη κ.α.).

 Όσο για αυτά που γράφονται από διάφορους για δήθεν "μαζικές τακτοποίησης αυθαιρέτων" στοχεύουν όπως κάνουν πάντα με τις ψεύτικες ειδήσεις στο να πλήξουν την Αριστερά και να επαναφέρουν την Ν. Δ. στην κυβέρνηση.

Η αλήθεια είναι ότι το Ν/Σ που έχει κατατεθεί αυστηροποιεί το συνολικό πλαίσιο προστασίας του αιγιαλού και της παραλίας. Ούτε μειώνει τις αποστάσεις των κτιρίων από τον Αιγιαλό, ούτε επιτρέπει κατασκευές, ούτε νομιμοποιεί αυθαίρετα.

 Αντίθετα βάζει τάξη και όρους για οποιοδήποτε δραστηριότητα από δω και πέρα. Και επιτάσσει αδειοδοτήσεις και με όρους σε όλα τα απαιτούμενα έργα μόνο για δημόσια έργα ή έργα κοινής ωφέλειας και μόνο για κάποιες δραστηριότητες επιχειρηματικές (π.χ. ιχθυοκαλλιέργειες, ναυπηγοεπισκευστικές κ.α.) που τώρα είναι αυθαίρετες.

Και σαφώς εξαιρούνται από την αδειοδότηση και νομιμοποίηση (άρθρο 34) κατοικίες, κάθε είδους καταστήματα συμπεριλαμβανομένων εμπορικών και υγειονομικού ενδιαφέροντος με τα παραρτήματα και προσαρτήματα τους,  κάμπινγκ, τουριστικά καταλύματα γενικά και ξενοδοχειακές μονάδες (εκτός των δημοσίων).

 

Γραφείο Τύπου

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...