Ηλίας Τσέρκης: Ζητείται λύση για τους ηλικιωμένους οδηγούς των νησιών μας...

 Με τον πρόσφατο Νόμο που είναι σε ισχύ Ν. 4155/2013 (ΦΕΚ Α΄120/29-5-2013) “Διατάξεις για εκδόσεις - ανανεώσεις αδειών οδήγησης”, υπάρχουν διαφοροποιήσεις με τα όσα ίσχυαν έως τέλη Μαΐου.

    Όλοι μας γνωρίζουμε πως μέρος της διαδικασίας για την έκδοση ή την ανανέωση της άδειας οδήγησης είναι και η ιατρική εξέταση. Οι περισσότεροι οδηγοί εξετάζονται από 2 Ιατρούς, Παθολόγο (ή παθολογικής ειδικότητας πχ καρδιολόγο κλπ) και Οφθαλμίατρο.

    Οι ιατροί μετά από την λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού καθώς και της απαιτουμένης κλινικής εξέτασης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, πιστοποιούν την ικανότητα του υποψήφιου οδηγού βάσει του ΦΕΚ Β’ 1409/6-9-2010 «προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς το αντίστοιχο παράρτημα της Οδηγίας 91/439/ ΕΟΚ του Συμβουλίου για την άδεια οδήγησης».
    Στο συγκεκριμένο νομοθέτημα αναγράφονται οι παθήσεις που επηρεάζουν ή όχι μια ασφαλή οδήγηση, το χρονικό διάστημα για την ισχύ της, καθώς και τις διαδικασίες για την έκδοση της νέας άδειας οδήγησης.

    Για τα άτομα έως 80 ετών, στα οποία δεν υπάρχει πρόβλημα στο ιατρικό ιστορικό τους που να επηρεάζει μια ασφαλή οδήγηση, η εξέταση πραγματοποιείται από 2 (δύο) Ιατρούς.
    Οι ιατροί αυτοί είναι συμβεβλημένοι με το Γραφείο Συγκοινωνιών της Περιφέρειας μας και είναι υπεύθυνοι για την Πρωτοβάθμια Ιατρική Εξέταση.
    Κατάλογος των συμβεβλημένων Ιατρών με το Γραφείο Συγκοινωνιών υπάρχει στην εν λόγω υπηρεσία, στις σχολές οδηγών και στα ΚΕΠ.
    Μετά τη συμπλήρωση των 80 ετών από την 1η Ιουνίου 2013 είναι υποχρεωτικό η ανανέωση των αδειών οδήγησης να γίνεται από την Δευτεροβάθμια Ιατρική Επιτροπή (Δ.Ι.Ε), για διάστημα μέχρι τα (2) έτη, από την ημέρα της ανανέωσης.

    Η Δευτεροβάθμια εξαμελής Ιατρική Επιτροπή έχει έδρα τη Ρόδο και αποτελείται από ιατρούς μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου (Παθολόγο, Οφθαλμίατρο, Νευρολόγο, ΩΡΛ και Νευρολόγο) καθώς και ένα Διοικητικό Υπάλληλο του γραφείου Συγκοινωνιών.
    Έχω την τιμή να είμαι μέλος αυτής της επιτροπής αφού μου εμπιστεύτηκαν την θέση αυτή το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου μετά από εισήγηση του Προέδρου κ. Χρ. Μαντά.

    Από την σύντομη θητεία μου στη Δ.Ι.Ε παρατηρώ πως υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες για όλους τους Δωδεκανήσιους που κατοικούν εκτός Ρόδου.
    Οι κάτοικοι αυτοί είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται προς τη Ρόδο, να διανυκτερεύουν απαραιτήτως τουλάχιστον μια ημέρα αφού την επομένη πρέπει να παρουσιάζονται αυτοπροσώπως στο γραφείο Συγκοινωνιών και κατόπιν να περνούν από τα ιατρεία

    Όπως αντιλαμβάνεστε πέρα από την μεγάλη ταλαιπωρία των μετακινήσεων για τους ηλικιωμένους συμπατριώτες μας, υπάρχει και η σημαντική οικονομική επιβάρυνση τους η οποία επιβαρύνει το κόστος της διαδικασίας αυτή την δύσκολη εποχή .

    Γνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η νησιωτική περιοχή της Δωδεκανήσου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οφείλει σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να βρει μια λύση ούτως ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας και να μειωθούν τα έξοδα μετακίνησης.

    Για όλους τους παραπάνω λόγους θα ήθελα να καταθέσω τις παρακάτω προτάσεις :

    • Να συσταθεί επιπλέον Δευτεροβάθμια Ιατρική Επιτροπή με έδρα την Κω αφού υπάρχει παράρτημα του Γραφείου Συγκοινωνιών εκεί και απ’ όσο γνωρίζω υπάρχουν ιατροί όλων των ειδικοτήτων. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους των νησιών του βόρειου συμπλέγματος.

    • Να μετακινείται η Δ.Ι.Ε Ρόδου κάθε τρίμηνο ή τετράμηνο στην Κάρπαθο λόγω του μεγάλου αριθμού υποψήφιων (πλέον των 20 ατόμων) και να συνεδριάζει εκεί.


    • Να επιδοτηθεί η μετακίνηση και η διαμονή των νησιωτών στη Ρόδο, αν όχι εξ’ ολοκλήρου, σε μεγάλο ποσοστό, μιας και το κράτος δεν μπορεί να δώσει τις υπηρεσίες που πρέπει στους κατοίκους αυτών των νησιών για οικονομική και ηθική στήριξη.

    Είναι σημαντικό για τη χώρα μας να αναδείξει τα προβλήματα της Νησιωτικότητάς και να χαράξει νέες πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα βοηθούν τις τοπικές κοινότητες των μικρών νησιών να καταστούν αυτάρκεις στις βασικές δημόσιες υπηρεσίες τους .

    Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να πείσουμε τους εταίρους μας για να σχεδιάσουμε μαζί μια ειδική δράση με θέμα την προώθηση πολιτικής για τη απαραίτητη διασύνδεση , την προσβάσιμη επικοινωνία των νησιών μεταξύ τους, με βασικό σκοπό την διευκόλυνση της καθημερινότητας τους και κατά συνέπεια την παραμονή τους για μια αειφόρο ανάπτυξη.

    Ελπίζω σε γρήγορη τακτοποίηση του ζητήματος.


    Μετά τιμής,

    Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...