Ηλίας Καματερός: Η Κως (ανάμεσα και σε άλλα νησιά) ξεχασμένη από την πολιτεία

Η Κως (ανάμεσα και σε άλλα νησιά) ξεχασμένη από την πολιτεία

- Μέσα στην πανδημία αναδείχθηκαν μεταξύ άλλων (όπως π.χ. τα αγαθά της δημόσιας υγείας, η αλληλεγγύη και άλλα)

  • η νησιωτικότητα: η ανάγκη δηλαδή για ιδιαίτερη πολιτική σε κάθε τομέα για τα νησιά, ώστε να μειώνεται η διαφορά που υπάρχει για τους νησιώτες στην πρόσβαση βασικών και συνταγματικά κατοχυρωμένων αγαθών, όπως είναι η υγεία, η παιδεία, οι μεταφορές, οι υπηρεσίες κ.ά.
  •  η υποβάθμιση της Κω από τους κεντρικούς πολιτικούς σχεδιασμούς σε όλους τους τομείς. Και αυτό γίνεται διαχρονικά.

Προσπαθούμε να βρούμε την εξήγηση.

Πέραν του "πολιτικού" μεγέθους που είναι για τους "πολιτικούς" ήσσονος αξίας σε σχέση με άλλα νησιά (όπως π.χ. Ρόδος, Κέρκυρα κ.ά) μεγάλο ρόλο παίζει, κατά τη γνώμη μας, η παγιωμένη διοικητική διάρθρωση των νησιών που δομήθηκε όχι με κριτήρια γεωγραφικά, αναπτυξιακά, ιστορικά, αλλά ψηφοθηρικά και ευκαιριακά.

Έτσι όλα τα νησιά όπως στα Επτάνησα και στο Βόρειο Αιγαίο είναι νομοί και μάλιστα με πολύ λιγότερους κατοίκους (όπως π.χ. Λευκάδα με 22.000 κατοίκους) και παρόλο που έχουν στενή και εύκολη πρόσβαση στην ηπειρωτική χώρα έχουν δομές νομαρχιακού επιπέδου όπως π.χ. νοσοκομείο με ΜΕΘ, υπηρεσίες αυτόνομες και λοιπά.

Και η Κως με πάνω από 45.000 κατοίκους στην πραγματικότητα και τουριστικός προορισμός των 2.000.000 επισκεπτών (που είναι ο άμεσος στόχος) είναι απόλυτα εξαρτημένη από τη Ρόδο και τη ...Σύρο των 21.500 κατοίκων όσον αφορά στις υπηρεσίες. Και το σημαντικότερο χωρίς δομές υγείας άξιες της πατρίδας του Ιπποκράτη.

Διαφημίζονται τώρα από τον ΕΟΤ (και όχι μόνο) σαν ασφαλείς προορισμοί η Ρόδος, η Κρήτη, η Κέρκυρα που έχουν ΜΕΘ. Η Κως έξω.

Για να αρχίσει η πολιτεία να υπολογίζει και την Κω πρέπει να δυναμώσουμε το διεκδικητικό μας πλαίσιο με αποφασιστικότητα πέρα από άλλες ιδεολογικές και κομματικές διαφορές.

Κι αν άμεσα είναι δύσκολο να γίνει διοικητική αναδιάρθρωση, είναι δυνατόν ΑΜΕΣΑ να γίνει κατηγοριοποίηση των νησιών, ώστε να ληφθούν υπόψη όχι μόνο πληθυσμιακά αλλά και άλλα κριτήρια (γεωγραφικά, αναπτυξιακά, ιστορικά κ.ά.) και η Κως να τύχει της αντιμετώπισης πρωτεύουσας νομού με όλες τις δομές αυτού του επιπέδου.

Αν με τα πολυπαραγοντικά αυτά κριτήρια καθοριστούν 4 επίπεδα νησιών π.χ. παράκτια, απομακρυσμένα, εξαρτημένα και κόμβοι, θα είναι δυνατόν να σχεδιαστεί η ανάπτυξη του κάθε νησιού αξιοποιώντας τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του, αλλά και η αλληλεπίδραση των νησιών που θα στηρίζεται στην συμπληρωματικότητα και όχι στην εξάρτηση.

Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε ο τ. βουλευτής Δωδεκανήσου, Ηλίας Καματερός, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κόκκινο της Ρόδου.

Κάποιοι λένε ότι δεν είναι ώρα τώρα να βλέπουμε τέτοια ζητήματα. Να βγάλουμε τη σεζόν και τα βλέπουμε μετά. Μεγάλο λάθος κατά τη γνώμη μας.

Γιατί α) πρέπει τα άμεσα μέτρα να κινούνται στα πλαίσια ενός σχεδίου που θα στοχεύει και μακροπρόθεσμα και β) αν δεν τολμήσεις αλλαγές μέσα σε κρίσεις, πότε θα γίνουν; Όταν πάλι θα μας έχουν ξεχάσει όλοι;

Υ.Γ. Υπάρχει μελέτη για την κατηγοριοποίηση των νησιών.

Ηλίας Καματερός

αρχιτέκτονας

τ. βουλευτής Δωδεκανήσου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...