Ζήτημα διαχείρισης και ανταποδοτικότητας των πόρων που εισπράττει το ΤΑΠΑ από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου και τη Μεσαιωνική Πόλη, θέτει ο Μάνος Κόνσολας

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ-7 Οκτωβρίου 2014-ΘΕΜΑ: «Ζήτημα διαχείρισης και ανταποδοτικότητας των πόρων που εισπράττει το ΤΑΠΑ από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου και τη Μεσαιωνική Πόλη, θέτει ο Μάνος Κόνσολας»
-Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Τασούλα , κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο Βουλευτής θέτει ευθέως ζήτημα διαχείρισης και ανταποδοτικότητας των εσόδων που εισπράττει το ΤΑΠΑ από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ιστορικά μνημεία της Ρόδου αλλά και από τα ακίνητα της Μεσαιωνικής Πόλης.
Επισημαίνει ότι ένα μέρος αυτών των εσόδων θα πρέπει να μετατρέπεται σε έργα και παρεμβάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους αλλά και στη Μεσαιωνική Πόλη.
Στην Ερώτησή του, ο κ. Κόνσολας, ζητά αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα που έχει εισπράξει το ΤΑΠΑ από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου και την εκμετάλλευση ακινήτων της Μεσαιωνικής Πόλης από το 2004 έως σήμερα.
Αντίστοιχα, ζητά την κατάθεση στοιχείων για τα ποσά που έχουν διατεθεί από το ΤΑΠΑ, με αντισταθμιστικό και ανταποδοτικό χαρακτήρα, για έργα και παρεμβάσεις ανάδειξης και συντήρησης, στους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου στη Μεσαιωνική Πόλη.
Θέτει, επίσης, ζήτημα αποκατάστασης των ακινήτων της Μεσαιωνικής Πόλης, που ανήκουν στο ΤΑΠΑ και έχουν αφεθεί στην εγκατάλειψη και στη φθορά του χρόνου.
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
«Για μένα είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ανταποδοτικός χαρακτήρας στα έσοδα που εισπράττει το ΤΑΠΑ από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου και τη Μεσαιωνική Πόλη.
Ζήτησα αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα των τελευταίων 10 ετών αλλά και πόσα από αυτά έχουν επιστρέψει στη Ρόδο με τη μορφή έργων συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων.
Αυτά τα έργα και οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι ορατά για να εκτιμούνται και να αξιολογούνται από τους πολίτες. Δεν μπορεί να καταρρέουν από τη φθορά του χρόνου τα ακίνητα του ΤΑΠΑ στη Μεσαιωνική Πόλη ή να υπάρχει υποχρηματοδότηση αναγκαίων έργων συντήρησης στα αρχαιολογικά μνημεία της Ρόδου.
Το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να καθιερώσει θεσμικά την ανταποδοτικότητα των πόρων που εισπράττει το ΤΑΠΑ, σε αυτό θα επιμείνω».
Αύριο ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Κόνσολας, θα καταθέσει νέα ερώτηση, που θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες προτάσεις προς το Υπουργείο Πολιτισμού, για έργα ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων της Ρόδου.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα έχει ως εξής:

                                  
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς
Κύριο Υπουργό Πολιτισμού

ΘΕΜΑ: «Ζήτημα διαχείρισης και ανταποδοτικότητας των πόρων που εισπράττει το ΤΑΠΑ αλλά και των ακινήτων που έχει στην κατοχή του»

Κύριε Υπουργέ,

Η υποχρηματοδότηση παρεμβάσεων για την ανάδειξη και συντήρηση αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων, εγείρει ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση και τον σχεδιασμό αξιοποίησης των πόρων του ΤΑΠΑ.
Η Ρόδος αποτελεί ένα νησί από το ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο, του οποίου το ΤΑΠΑ αντλεί ένα πολύ μεγάλο αριθμό εσόδων.
Παράλληλα, το Ταμείο έχει στην κατοχή του και διαχειρίζεται δεκάδες ακίνητα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Είναι δεδομένο ότι οι πόροι που εισπράττει το ΤΑΠΑ, μέσα από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και την εμπορική αξιοποίηση ακινήτων του, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, θα έπρεπε να είχαν μια μορφή ανταποδοτικότητας, ορατή από τους πολίτες.
Να επιστρέφουν με τη μορφή έργων και παρεμβάσεων ανάδειξης και συντήρησης των αρχαιολογικών μνημείων αλλά και των ακινήτων του στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
1.    Ποια είναι τα έσοδα του ΤΑΠΑ από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου και των ακινήτων που διαθέτει στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, αναλυτικά και για κάθε χρονιά ξεχωριστά από το 2004 έως σήμερα.
2.    Ποια ποσά έχει διαθέσει το ΤΑΠΑ, αναλυτικά και για κάθε χρονιά ξεχωριστά από το 2004 έως σήμερα για έργα και παρεμβάσεις ανάδειξης και συντήρησης των ιστορικών μνημείων της Ρόδου.
3.    Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των ακινήτων που διαθέτει στην κατοχή του το ΤΑΠΑ στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Πόσα από αυτά εκμισθώνονται και τι έσοδα αποφέρουν.
4.    Με ποιο τρόπο προτίθεται το ΤΑΠΑ να αναστηλώσει και να αποκαταστήσει ακίνητα που έχει στην κατοχή του στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και έχουν εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου.


Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...