Ευρωεκλογές στη Κάρπαθο, χαμένοι και κερδισμένοι - Tου Μανώλη Δημελλά

Η αποχή στις Ευρωεκλογές έφτασε το 61,67% και αν συνυπολογίσουμε τα άκυρα στο 2,40% και τα λευκά 1,12% έχουμε ένα σύνολο 65,19% να γυρνούν τη πλάτη στην εκλογική διαδικασία.

Συνολικά ψήφισαν 3.207 από τους 8367 εγγεγραμμένους Καρπάθιους, δηλαδή μόλις το 38,33%.

Σε πρώτη ανάγνωση  απουσιάζουν οι  ετεροδημότες αερομεταφερόμενοι ψήφοι. Ενώ το τελικό αποτέλεσμα χρωματίζει μπλέ τον χάρτη και αποσαφηνίζει τις πολιτικές κατευθύνσεις του νησιού.

Η Νέα Δημοκρατία με 30,93% και 950 ψήφους, αναδεικνύεται σταθερή νικήτρια σε τοπικό επίπεδο, αφού κρατά δυνατά το ποσοστό που είχε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Μάλιστα αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι μόλις 26 ψήφους κάτω από τις Ευρωεκλογές 2009.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερη δύναμη με το σημαντικό 24,24% και από τους 345 ψήφους (βουλευτικές 2012) και του φτάνει τους 750 ψηφοφόρους. Να υπογραμμίσουμε για πρώτη φορά η αριστερά φτάνει σε τέτοια ποσοστά στη Κάρπαθο.

Το ΠαΣοΚ ντυμένο Ελιά, είναι τρίτο φτάνει τους 421 ψήφους, χάνει 337 ψήφους από τις βουλευτικές του 2012 και υποχωρεί αισθητά από την τοπική πραγματικότητα.

Η Χρυσή Αυγή ψηφίστηκε από 312 Καρπάθιους, τέταρτο κόμμα στη τελική σειρά κατάταξη και κερδισμένο, αφού καταφέρνει να πείσει ακόμη 72 πολίτες, από τις βουλευτικές εκλογές του 2012 και φτάνει το 10,08%.

Ακολουθεί το πρωτοεμφανιζόμενο Ποτάμι με 133 ψήφους και 4,30%.

Η ΔΗΜΑΡ ακολουθεί την μοίρα που είχε σε όλη τη χώρα, από το 8,28% και 294 ψήφους, βρίσκει στις κάλπες μόλις 16 ψήφους και μόλις αγγίζει το 0,52%.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, είναι οι μετακινούμενοι ψήφοι του νησιού, αφού από τους 365 ψήφους και το 10,68% κατρακυλούν στους 123 και το 3,98%.

Παρόμοια κατάσταση και για το ΚΚΕ που από τους 83 και το 2,34% πέφτει στους 43 και το 1,39%. Θύμα του διλήμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστε μας για να τα αλλάξουμε όλα και της μοναδικής ξεκάθαρης στάσης, που έχει το ΚΚΕ μέχρι σήμερα.

Ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ κρατά τους λίγους ψήφους του, και παίρνει 27 από τους 30 που είχε στις βουλ. εκλογές του ΄12.

Συνολικά Πασοκ, Δημαρ και Ανεξ. Έλληνες, χάνουν 857 ψήφους ενώ Σύριζα, Ποτάμι και Χ.Α. κερδίζουν 555.

Μια αναδρομή στις Ευρωεκλογές του 2009 δείχνει το ΠΑΣΟΚ στις 1319 ψήφους, τη ΝΔ στις 924, τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις στους 73, το ΚΚΕ στους 66, και τη Χρυσή Αυγή ανύπαρκτη, μόλις στους 5 ψήφους!

Κύρια δεξαμενή όλων των αλλαγών φαίνεται να είναι το αόριστα λεγόμενο κέντρο, που στήριζε τα περασμένα χρόνια το ΠΑΣΟΚ και πρασίνιζε τη Κάρπαθο στο χάρτη, σήμερα το μεγάλο τμήμα μετακινείτε προς το ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι (και την ΧΑ;).

Όλα τα πολιτικά κόμματα επιχειρούν να δώσουν την πολιτική εκτίμηση της μη ήττας τους. Ρίχνουν ευθύνες στα ΜΜΕ, στη σύγχυση, την άγνοια και στην έλλειψη πολιτικού διαλόγου. Ξεχνούν ότι μέσα από δικές τους πολιτικές γραμμές και πρακτικές στήριξαν τέτοιου είδους επικοινωνιακά παιγνίδια, ενώ στάθηκαν πολύ μακριά από ξεκάθαρες προεκλογικές θέσεις. Σκόπιμα ξεχνούν μνημόνια, κρίση, φτώχεια και ανεργία. Σκόπιμα δεν βλέπουν τα κορμιά που χάνονται στο δρόμο.

Σκιαγραφώντας τον χάρτη των αποτελεσμάτων του νησιού, δύο στοιχεία παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

   1.

      Η σταθερή θέση να μείνουν τα πράματα μέσα στη κοινωνία όπως είναι, θέλουμε μονάχα χειρουργικές αλλαγές, πληρώνουμε πολύ ακριβά το μάρμαρο και δεν σηκώνουμε κεφάλι, καλά είμαστε κι έτσι. Δώστε λοιπόν μέτρα, αλλά να μας δείχνετε ελπίδα και θάρρος.
   2.

      Η μεγάλη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νησί που δεν είχε ποτέ αριστερή ταυτότητα, ακόμη και η υποψία κόκκινης σκιάς έφερνε μεγάλες αντιρρήσεις.

Το θέμα Χ.Α. δεν είναι καινούργιο, οι μεταφερόμενοι ψήφοι από τα κεντροδεξιά (το πιθανότερο της ΑΝ.ΕΛ. που χάθηκε από το νησί) δείχνουν περιβάλλον αντίρρησης και διαφωνίας, και φυσικά τα Απολιτίκ, πορτραίτα ψηφοφόρων και δεν θέλω καν να πιστέψω ότι πρόκειται για oρδές οργανωμένων στελέχων, που ονειρεύονται τα περασμένα μαύρα, σκοτεινά χρόνια. Ας μην ξεχνάμε πάντως ότι η πλατεία Συντριβανίου στα Πηγάδια κάποτε είχε ονομαστεί σε πλατεία Πατακού!

Τέλος η εξαφάνιση της ΔΗΜΑΡ, αποδεικνύει την έλλειψη ενός σοβαρά οργανωμένου αριστερού κινήματος και φυσικά των σωματείων, που θα φίλτραραν και θα συγκρατούσαν τις υπόγειες δεξιές, δήθεν αόριστες Απολίτικες απόψεις.

Κλείνοντας να τολμήσουμε μια πρόβλεψη, με βάση την ιστορία, όσο δεν υπάρχει διεκδικητικό πλαίσιο, όσο δεν δημιουργούνται πυρήνες αντίστασης, γόνιμης σκέψης και δράσης, θα κυριαρχούν τα φαινόμενα φόβου και αγωνίας για οτιδήποτε προτείνει καθαρές πολιτικές λύσεις. Τα δεξιά πολιτικά πρόσωπα πρέπει να είναι ευχαριστημένα για το ρόλο και τις πράξεις τους, σπουδαίος ο ρόλος και έξυπνη η  στάση τους.

Η επόμενη κρίσιμη πενταετία, που οι Νεοδημοκράτες θα κυριαρχούν και σε όλες τις κύριες θέσεις του τόπου, θα παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Θα δούμε τον "τρόπο", τις μεθόδους, που αυτοί οι "πρωτομάστορες" θα χρυσώνουν το χάπι της φτώχειας και της κατάντιας μας.

Σήμερα δίχως "κεντρώα" διλήματα, κορώνες λαϊκισμών και παραπλανητικές φωνές που καθυσηχάζουν, ίσως να μπορέσουν και να βγουν στην επιφάνεια καθαρές πολιτικές θέσεις-διεκδικήσεις, και να πείσουν.

Παραμένουν σταθερά τα ίδια βασανιστικά προβλήματα που απασχολούσαν ανέκαθεν το νησί, έχει λοιπόν ενδιαφέρον η πολιτική πρόταση και προσέγγιση από τους νέους-παλιούς βιγλάτορες του τόπου μας και η δική μας χρόνια παθογενή στάση που αρνειέται πεισματικά να πιστέψει ότι οι λύσεις έρχονται μονάχα με αγωνιστικές διεκδικήσεις.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...