Ευνοϊκές ρυθμίσεις για το ΤΣΜΕΔΕ ζητά το ΤΕΕ Δωδεκανήσου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 12 Οκτωβρίου 2013 δημοσιεύθηκαν από το ΕΤΑΑ, οδηγίες για την για την υπαγωγή των ασφαλισμένων στην ρύθμιση οφειλών προς το ταμείο, σύμφωνα με το Ν.4152/2013.
Με έκπληξη διαπιστώθηκε ότι για τη ρύθμιση της «νέας αρχής» και για οφειλές άνω των 5.000 Ευρώ, ζητείται, μεταξύ άλλων, ο ασφαλισμένος να δηλώσει όλα του τα περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και αριθμούς προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να ενταχθεί στην παραπάνω ρύθμιση. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, ζητούνται:
«…πληροφορίες για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη (κινητές αξίες και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης ή το ετήσιο εισόδημα, τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN), οχήματα των οποίων έχει την κυριότητα, απαιτήσεις από τρίτους καθώς και πληροφορίες που περιλαμβάνουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, εφόσον υφίστανται, το τρέχον και το αναμενόμενο εισόδημα/κύκλος εργασιών.»
Επιπρόσθετα σε περίπτωση που η οφειλή είναι μεγαλύτερη των 50.000 Ευρώ , απαιτείται επιπλέον « βεβαίωση από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή περί της ορθότητας των δηλουμένων στοιχείων» η δαπάνη του οποίου βαρύνει αποκλειστικά τον οφειλέτη.
Οι παρούσες ρυθμίσεις είναι πλήρως απαξιωτικές και βαθύτατα προσβλητικές για το σύνολο των συναδέλφων. Θεωρούμαστε αφερέγγυοι οικονομικά ακόμη και για ασφαλιστικές οφειλές  δύο εξάμηνων.
Οι συναδέλφοι αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους όχι από επιλογή αλλά λόγω της τρομακτικής κρίσης που βιώνει ο κλάδος των μηχανικών ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών της ύφεσης, των περικοπών των χαρατσιών και των φόρων. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η έλλειψη ασφαλιστικής ενημερότητας σε πολλές περιπτώσεις σημαίνει αδυναμία άσκησης του επαγγέλματος .
Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία όπου, οι μηχανικοί διαγράφονται αυτοβούλως από το ΕΤΑΑ προκειμένου να μην επιβαρύνονται τις ασφαλιστικές εισφορές, οι νέοι μηχανικοί δεν εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο για τον ίδιο λόγο και η πλειοψηφία των μηχανικών αδυνατεί να πληρώσει τακτικά τις τρέχουσες εισφορές, διαπιστώνουμε ότι  αντί το ταμείο μας να στηρίξει τους συναδέλφους  συμπεριφέρεται με στυγνές εισπρακτικές πρακτικές  .
Υπενθυμίζουμε ότι το ΤΣΜΕΔΕ ήταν ένα απόλυτα υγιές ταμείο, που τα αποθεματικά του λεηλατήθηκαν με το  «κούρεμα» των καταθέσεών του και το ληστρικό  PSI καθώς και ότι οι εισφορές των μηχανικών είναι δυσανάλογες των παρεχόμενων υπηρεσιών σε  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και  σύνταξη.
Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε από τους εκπροσώπους του ΤΕΕ που μετέχουν στο ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ να διεκδικήσουν τα ακόλουθα :
-    Την κατάργηση όλων των απαξιωτικών προϋποθέσεων που θέτει η εγκύκλιος για την υπαγωγή στη ρύθμιση χρεών
-    Την παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους Μηχανικούς και τα προστατευόμενα μέλη τους.
-    Την άμεση αποκατάσταση των «κουρεμένων» αποθεματικών του Ταμείου μας
-    Την ανάκληση των εξοντωτικών μειώσεων στις συντάξεις και τις παροχές του Ταμείου.
-     Να μην περάσουν οι σχεδιασμοί για τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών
-    Την άμεση ενεργοποίηση του κλάδου ειδικών παροχών
-    Την κατάργηση των πρόσθετων τόκων στις ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές.


 
Για τη Δ.Ε. του ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου,

Ο Πρόεδρος
Ιάκωβος Γρύλλης

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...