Ευαγγελία Παναή: “Ηγεσία με νοοτροπία αραμπατζή”

Η δημοτική σύμβουλος, Ευαγγελία Παναή, κρίνει τη δημοτική αρχή και εκφράζει τις απόψεις της για την τουριστική κίνηση και φυσικά για το εργοστάσιο της ΔΕΗ

«Στο τιμόνι του Δήμου μας σήμερα, βρίσκονται άνθρωποι με νοοτροπία, πρακτικές, αντιλήψεις και ικανότητες, που πόρρω απέχουν από αυτά που πραγματικά έχει ανάγκη ένας παγκοσμίου φήμης και αίγλης τουριστικός προορισμός. Η Ρόδος ,ειδικά στις σημερινές σκληρότατες διεθνείς ανταγωνιστικές τουριστικές επιχειρηματικές συνθήκες- βρέθηκε να οδηγείται από ηγεσία με ικανότητες και νοοτροπία αραμπατζή. Έτσι, καταντήσαμε να έχει το Νησί μας εικόνα τριτοκοσμική, απογοητευτική τόσο στα μάτια ημών των γηγενών, όσον και στα μάτια των τουριστών». Τα παραπάνω καταθέτει σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη Γνώμη η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Χατζημάρκου Ευαγγελία Παναή και προσθέτει πως η παράταξη της προτείνει λύσεις και βάζει πλάτες στην Δημοτική Αρχή, όπου χρειάζεται η συντονισμένη προσπάθεια των παρατάξεων, για να μην χαθούν προγράμματα και ευκαιρίες βελτίωσης υπηρεσιών και ανάπτυξης. Η κυρία Ευαγγελία Παναή αναφέρεται στη φετινή τουριστική περίοδο αποκαλύπτοντας ότι η τιμή ενός δωματίου έχει φθάσει δυστυχώς στη τιμή που ενοικιάζεται μια ξαπλώστρα στην παραλία ενώ για το σύστημα all inclusive σημειώνει ότι συνεχίζει και δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας τόσον για τις μικρές μονάδες, όσον και για τις μεγαλύτερες που επιμένουν να λειτουργούν προσηλωμένες σε ένα πιο υγιές, ποιοτικό και ανθρωποκεντρικό σύστημα φιλοξενίας. Η δραστήρια δημοτική σύμβουλος μιλά για τη ΔΕΗ που διώκει τους πολίτες για…πρόκληση ηθικής βλάβης στην ΔΕΗ και επιρρίπτει ευθύνες σε δήμο και περιφέρεια. Εμμέσως πλην σαφώς μας δηλώνει ότι θα παραμείνει στην αυτοδιοίκηση. Είναι καθήκον ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της..«Η συμμετοχή στα κοινά, ειδικά σε τόσο δύσκολες για τον Τόπο και τον Λαό μας συνθήκες, είναι επιβεβλημένο καθήκον για όλους τους πολίτες που οφείλουν να αγαπούν και να αγωνίζονται για την Πατρίδα τους, με κάθε μέσο και τρόπο»!

Να ξεκινήσω από τη φετινή τουριστική κίνηση μιας και έχετε γνώση. Θα πάμε καλά φέτος, τι λέτε; Τα μηνύματα μέχρι σήμερα ποια είναι; Όσον αφορά την έναρξη της τουριστικής περιόδου, άργησε πολύ, μολονότι κάποιοι όπως σχεδόν από συνήθεια πλέον το κάνουν κάθε χρόνο, καλλιέργησαν ελπίδες, που εκ των υστέρων αποδείχθηκαν φρούδες, για πρώιμη δήθεν έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2013. Στο προχωρημένο καλοκαίρι που ήδη βρισκόμαστε, η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή, και διευκρινίζω τι εννοώ: μπορεί μεν οι αριθμοί των αφίξεων να παρουσιάζουν γενικά για το νησί μας μια μικρή αύξηση σε σχέση με την περσινή περίοδο, όμως αυτό πρέπει να εξετάζεται λαμβάνοντας υπ’ όψιν ένα σωρό άλλες παραμέτρους, όπως είναι για παράδειγμα, α) ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που αντιστοιχούν ανά άφιξη, ο οποίος χρόνο με τον χρόνο βαίνει δυστυχώς μειούμενος, β) οι προσφορές, οι μειώσεις στις τιμές των δωματίων που λόγω τεράστιου εσωτερικού και εξωτερικού ανταγωνισμού, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων, σε τέτοιο βαθμό, ώστε σε πάρα πολλές μονάδες κατάντησε- δυστυχώς για τον ροδιακό τουρισμό-, να δίδεται η κλίνη, στην τιμή που δίδεται η ξαπλώστρα στις παραλίες! Εξάλλου, όσο το σύστημα all inclusive θα συνεχίζει να κατέχει τα σκήπτρα και την μερίδα του λέοντος στα ποσοστά των τουριστών που έρχονται στο νησί μας, αυτό θα δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες ύπαρξης και λειτουργίας τόσον για τις μικρές μονάδες, όσον επίσης και για τις μεγαλύτερες που επιμένουν να λειτουργούν προσηλωμένες σε ένα πιο υγιές, ποιοτικό και ανθρωποκεντρικό σύστημα φιλοξενίας, ενώ ταυτοχρόνως θα οδηγεί σε κλείσιμο όλο και περισσότερων καταστημάτων, ειδικά εστίασης, διασκέδασης κλπ., καταστρέφοντας έτσι την ποιότητα και την πολυπικοιλότητα των παροχών και των υπηρεσιών της τοπικής αγοράς, που τόσο πολύ τις έχει ανάγκη ένας αληθινά ποιοτικός τουριστικός προορισμός όπως πρέπει μονίμως να στοχεύει να είναι η Ρόδος μας.

Να πάμε στο δήμο Ρόδου. Πως θα χαρακτηρίζατε την εικόνα του νησιού; Δυστυχώς για όλους μας, στο τιμόνι του Δήμου μας σήμερα, βρίσκονται άνθρωποι με νοοτροπία, πρακτικές, αντιλήψεις και ικανότητες, που πόρρω απέχουν από αυτά που πραγματικά έχει ανάγκη ένας παγκοσμίου φήμης και αίγλης τουριστικός προορισμός. Η Ρόδος –ειδικά στις σημερινές σκληρότατες διεθνείς ανταγωνιστικές τουριστικές επιχειρηματικές συνθήκες- χρειαζόταν στο τιμόνι της οδηγούς, με τις ικανότητες, την ευστροφία, την σφαιρική αντίληψη και την ταχύτητα της φόρμουλα και αντιθέτως, βρέθηκε να οδηγείται από ηγεσία με ικανότητες και νοοτροπία αραμπατζή. Έτσι, καταντήσαμε να έχει το Νησί μας εικόνα τριτοκοσμική, απογοητευτική τόσο στα μάτια ημών των γηγενών, όσον και στα μάτια των τουριστών. Από τον τομέα της καθαριότητας που προξενεί τις πιο αλγεινές εντυπώσεις, για να μην πω πόνο και οργή, μέχρι τις κάκιστες δημοτικές συγκοινωνίες και την ανυπαρξία ή την απαράδεκτη εικόνα των στάσεων των λεωφορείων, μέχρι την εικόνα του αεροδρομίου και των λιμανιών, την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου –εθνικού και επαρχιακού-, μέχρι το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα κυρίως της πόλης, μέχρι την απόλυτη παραμέληση των πολιτιστικών, αρχαιολογικών και αρχιτεκτονικών μας μνημείων, με προεξάρχον βέβαια εκείνο της Μεσαιωνικής Πόλης. Δεν είναι υπερβολή και σίγουρα εκφράζει τον πόνο και την οργή που νοιώθει κάθε Ροδίτης και Ροδίτισσα στην καρδιά του, να πούμε πως, άφησαν ένα κόσμημα απαράμιλλου κάλλους και αξίας- και με την πραγματική και με την μεταφορική έννοια-,να κυλήσει στα σκουπίδια.

Τι φταίει κατά τη γνώμη σας; Τα μνημόνια, τα πρόσωπα η και τα δύο μαζί; Δυστυχώς, πρόκειται για τον πιο καταστροφικό συνδυασμό που μπορούσε να υπάρξει: η συνύπαρξη των πιο ακατάλληλων ηγεσιών, στην περίοδο των πιο σκληρών, αντιλαικών, ενάντια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κυβερνητικών μέτρων και νόμων, που οφείλουμε να πούμε ότι συνυπεύθυνοι δια της ψήφου και της κομματικής υποστήριξής τους, είναι τόσον η ηγεσία του Δήμου, όσον και της Περιφέρειας. Και τις συνέπειες, τις πληρώνει –δυστυχώς- με βαρύ τίμημα ο πολίτης και ο τόπος μας.

Ο δυτικός άξονας της Ρόδου στον οποίο ζείτε και δραστηριοποιείστε ποια είναι σήμερα τα πιο οξυμένα προβλήματα του; Κάθε μέρα που περνά, επιβεβαιώνει και ενισχύει, αυτό που χρόνια υποστηρίζω: το νησί μας χωρίστηκε αυθαίρετα και καταχρηστικά, και εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, σε ζώνες διαφορετικών ταχυτήτων τόσον στην τουριστική-οικονομική-ξενοδοχειακή, όσον και στην περιβαλλοντική ανάπτυξη, εξαιτίας των καταστροφικών επιλογών και πολιτικών που εφαρμόστηκαν ή δεν εφαρμόστηκαν, διαχρονικά, από την κεντρική και την τοπική εξουσία. Όλες οι βαρύτατα οχλούσες δραστηριότητες-τόσον πολύ οχλούσες όσον και απολύτως απαραίτητες για την ανάπτυξη όλου του νησιού και του νομού-, δηλαδή ο Διεθνής Αερολιμένας, το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το ραντάρ προσέγγισης αεροσκαφών, ευρίσκονται δυστυχώς, στην δυτική πλευρά του νησιού, προκαλώντας μόνιμη υποβάθμιση σε κάθε πτυχή και τομέα της ζωής των κατοίκων και της ανάπτυξης της περιοχής, χωρίς ταυτόχρονα να έχει προβλεφθεί έστω και η πιο παραμικρή μέριμνα για έστω και την πιο παραμικρή ανακούφιση από τις δυσμενείς συνθήκες και την δρομολόγησή της σε μια τροχιά όσο το δυνατόν ισομερούς ανάπτυξης. Αν δεν υπάρξει μέριμνα για την περιοχή που θυσιάστηκε για να ευημερήσει όλο το υπόλοιπο νησί, και όσο διατηρούνται ζώνες διαφορετικών ταχυτήτων, δεν θα μπορέσει να υπάρξει ποτέ πραγματική ανάπτυξη για τον τόπο μας!

Η παράταξη σας προσπαθεί να αναδείξει τα σοβαρά ζητήματα του νησιού. Θα μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω; Τι λέτε; Όπως πολύ σωστά το είπατε, πράγματι, η παράταξή μας αναδεικνύει όλα τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα του νησιού. Κάνει όμως και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: προτείνει λύσεις και προπάντων βάζει πλάτες στην Δημοτική Αρχή, όπου χρειάζεται η συντονισμένη προσπάθεια των παρατάξεων, για να μην χαθούν προγράμματα και ευκαιρίες βελτίωσης υπηρεσιών και ανάπτυξης. Αυτό συνέβη σε πολλά θέματα και δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει και να μας κατηγορήσει για στείρα αντιπολίτευση. Περιθώρια βελτιοποίησης ; Θα σας πω αυτό που πιστεύω και εφαρμόζω πάντα και στην ζωή μου: παραπάνω από το καλό, υπάρχει πάντα το καλύτερο, που οφείλουμε να επιδιώκουμε με διαρκή και απόλυτη προσήλωση!

Με το σίριαλ της ΔΕΗ υπάρχει τίποτα νεώτερο; Με τους ολέθριους χειρισμούς τοπικής –Περιφερειακής και Δημοτικής – ηγεσίας, δυστυχώς ως νησί πάμε από το κακό στο χειρότερο! Από τον χειμώνα που ο κύριος Δήμαρχος απέστειλε επιστολή στην διοίκηση της ΔΕΗ ζητώντας να έλθουν να μας ενημερώσουν τουλάχιστον, πάμε στα τέλη του Ιουνίου και …ακόμα τους περιμένουμε να έλθουν! Τόση απαξίωση για τον Δήμο και για τους Ροδίτες! Και η Δημοτική Αρχή, τα αντιμετωπίζει όλα αυτά ως κάτι φυσιολογικό, χωρίς να αντιδράσει, χωρίς να επιβάλει σχεδιασμούς και χειρισμούς πρωτοβουλιών για την ενεργειακή επάρκεια του νησιού μας. Αφήνοντας την διοίκηση της ΔΕΗ να δρα εις βάρος της ανάπτυξης του τόπου μας με τους χειρισμούς της και με αποκορύφωμα την θρασύτατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ Α.Ε. με υπογραφή του προέδρου της Αρθούρου Ζερβού, στην δίκη εναντίον της Επιτροπής Αγώνα, να διωχθούμε εμείς οι πολίτες, για…πρόκληση ηθικής βλάβης στην ΔΕΗ!!!

Σε λιγότερο από ένα χρόνο, θα έχουμε δημοτικές εκλογές. Θα είστε και πάλι υποψήφια; Η συμμετοχή στα κοινά, ειδικά σε τόσο δύσκολες για τον Τόπο και τον Λαό μας συνθήκες, είναι επιβεβλημένο καθήκον για όλους τους πολίτες που οφείλουν να αγαπούν και να αγωνίζονται για την Πατρίδα τους, με κάθε μέσον και τρόπο!

Πως είναι αλήθεια η εμπειρία σας από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου; Αξίζει τον κόπο; Ναι, αξίζει τον κόπο, ακόμα και σε εκείνες τις στιγμές και τις συνθήκες, που όλα μοιάζουν να συνωμοτούν και να σε ωθούν να πιστέψεις ότι τίποτα δεν γίνεται και ότι δεν αξίζει να αγωνίζεσαι και να θυσιάζεσαι. Μην ξεχνάμε ποτέ την αντίληψη των Αρχαίων Ελλήνων για τα κοινά: ο αμέτοχος πολίτης, δεν ονομάζεται φιλήσυχος, αλλά άχρηστος! ΠΗΓΗ: ΓΝΩΜΗ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...