Ετοιμάζεται για ταξιδάκι στη Ρόδο η ΕΛΑΣ...Του Μανώλη Δημελλά

Πώς μας κλέβουν οι ταρίφες

Μοντέρνες πατέντες και ολοκαίνουργιες ευρεσιτεχνίες, στηρίζουν τη φρέσκια ελληνική επιχειρηματικότητα, που όπως φαίνεται, στους δύσκολους καιρούς είναι που κάνει τα μαγγιώρικα άλματα.

Βρέθηκε ένα απλό μηχανηματάκι που απογειώνει το ηλεκτρονικό ταξίμετρο, έτσι, με ένα πάτημα, μάλλον χάϊδεμα, ενός κρυμμένου κουμπιού, ο μετρητής ενός πονηρού, επιτήδειου ταξιτζή, τρέχει σαν θεοπάλαβος, κάνει τις μικρές διαδρομές να φέρνουν λίγο στην Οδύσσεια. Δεν είναι καινούρια η πατέντα, άλλωστε ταξίμετρα για χρονοχρεώσεις κατασκευάζονται από το 1800, η ομάδα της αστυνομίας δείχνει να παίρνει στα σοβαρά την υπόθεση.

Ο διοικητής της τροχαίας Αττικής, Δημήτρης Παπαναγιώτου, δεν μοιάζει με παραδοσιακό, βαρύ αστυνόμο Μπέκα, αντίθετα δείχνει να χαίρεται τη δουλειά του.

Τα μέλη τις πρώην ομάδας «Πήγασος», που αναφέρονται σε αυτόν, ένα χρόνο τώρα τραβήχτηκαν και έμαθαν τα κόλπα των ταξιτζήδων, μάλλον από μεράκι και διάθεση, παρά από κάποια πίεση ανωτέρων.

Δύο είναι τα παιγνίδια, που γίνονται στα κίτρινα μισθωμένα οχήματα, καταρχήν το πείραγμα στα ηλεκτρονικά ταξίμετρα.

Χρησιμοποιούν εντελώς νόμιμα εξαρτήματα του εμπορίου, αλλά με κατάλληλη συνδεσμολογία και με «μαρούλι», περίπου 1.000 ευρώ, μπαίνει σε λειτουργία το μαγικό «πολυβόλο».

Είναι το κόλπο με το τηλεκοντρόλ, από συναγερμό ή γκαραζόπορτα, όταν το πατάει ο οδηγός, το μηχάνημα γράφει σαν θεότρελλο, πολλαπλασιάζει τα ευρώ και φέρνει γερές κονομισιές από το τίποτα. Το εύκολο κόλπο είναι όμως στην ταμειακή μηχανή, εδώ με ένα απλό ακροφύσιο τηλεφώνου, μποκάρεται όλο το σύστημα και το εργαλείο δηλώνει error, έτοιμη και η δικαιολογία, ξαφνικά τα έφτυσε από τη ζέστη και άρα δηλώνει ανίκανο, για να τυπώσει τα μαγικά χαρτάκια. Πότε πότε κλείνουν και με μαύρη ταινία την ένδειξη μονής ή διπλής ταρίφας, αλλά ψάχνουν πρώτα τον περαστικό αλλοδαπό.

Σε έναν από τους πρόσφατους ελέγχους, ο σωφέρ ταρίφας, κατάπιε το μικρό πλαστικό, για να γλυτώσει το πρόστιμο και το αυτόφωρο.

Οι επαγγελματίες ταξιτζίδες λένε πως δεν ξέρουν τίποτα για την ιστορία, για όλα φταίει το υπουργείο Μεταφορών και οι εταιρείες που τα κατασκευάζουν, ότι δεν «κλείδωσαν» τα ηλεκτρονικά ταξίμετρα αλλά άφησαν παραθυράκια για «αναγκαίες τροποποιήσεις» και τα πειράγματα…

Τέτοια εποχή, σχεδόν πάντα τον Ιούλη, αρκετοί ξύπνοι από μας, κυνηγάμε με το ντουφέκι τα κορόϊδα, εκείνους που διάλεξαν για διακοπές τη χώρα μας.

Αν τύχει και πέσουν στα δόντια μας, θα δεινοπαθήσουν, από ελληνικές μαγκιές και κόλπα, που φαίνεται δεν ξεκολλούν εύκολα από τη μνήμη μας.

Μια πατέντα για να σπρώξουμε αυτά τα μίζερα χρόνια πιο γρήγορα, δεν λένε όμως να σκαρφιστούν. ΠΗΓΗ: aixm;i

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΠΕΝΘΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΦΩΤΗ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ Ρόδος20-11-2023 Με βαθύτατη ευγνωμοσύνη...
Επικήδειος ΣτέργουΦ. Χατζηδιάκου   Πολυαγαπημένε μου πατέρα, Καλούμαι σήμερα από αυτό...
Δημήτρης Γάκης: Αποχαιρετούμε σήμερα τον άοκνο και χαλκέντερο Δήμαρχο της Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο...
Ο Βασίλης Παπανικόλας σχολιάζοντας την ανάρτηση του τεως δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου για το...