Εσυ τι κάνεις; Του Θάνου Ζέλκα

ΕΣΥ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ; Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά όταν χρειάζεται κάποιος προστασία απ’ αυτόν που έχει καθήκον του να τον προστατεύσει. Όταν αυτός που υπερασπίζεται την έννομη τάξη γίνεται τιμωρός και εκτελεστής. Όταν το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής μπλέκεται με άρρωστες αντιλήψεις και αφαιρείται για ασήμαντη αφορμή. Όταν σαδιστικά η τελευταία αναπνοή ενός παραδομένου ικέτη “πνίγεται” για χάρη της καταπολέμησης του εγκλήματος. 
- Κάποιοι θεωρούν ότι τα γεγονότα που συμβαίνουν σε μια άκρη του κόσμου, ίσως να μην μας αφορούν ή απλά να συνέβησαν λόγω διαφορετικών καταστάσεων και συνθηκών. Ωστόσο κανείς δεν φοβάται αληθινά τη φωτιά μέχρι να δει το σπίτι του να καίγεται. Μόνο τότε πείθεται για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει μια φλόγα που αγνοήθηκε σε ένα εύφλεκτο περιβάλλον. 
 

Οι αρχαίοι Έλληνες μεταξύ άλλων έλεγαν ότι αν θέλεις να δεις το χαρακτήρα κάποιου αρκεί να του δώσεις εξουσία (αρχή άνδρα δείκνυσι). Πέρασαν χιλιάδες χρόνια από τότε αλλά αυτή η φράση παραμένει επίκαιρη και επιβεβαιώνεται σε κάθε ευκαιρία. Η οποιαδήποτε μορφή εξουσίας έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει σε αιμοβόρο λύκο ακόμα και το πιο άκακο πρόβατο. Χρειάζεται σοφία και νηφαλιότητα η άσκησή της. Χαρακτηριστικά που διαθέτουν μόνο εκείνοι οι οποίοι έχουν το πολυπόθητο γνώθι σαυτόν. 

 

Εξουσία δεν ασκεί μόνο ένας πρωθυπουργός, ένας δήμαρχος, ένας αστυνομικός. Εξουσία ασκούμε όλοι μας μέσα στο περιβάλλον μας με εντελώς διαφορετικές ιδιότητες. Ο διευθυντής, ο δάσκαλος, ο πατέρας είναι άλλες μορφές εξουσίας. Η ίδια η καθημερινότητα έχει πολλές μορφές εξουσίας. Είμαστε ταυτόχρονα και εξουσιαστές και εξουσιαζόμενοι. Αν ως εξουσιαζόμενοι νιώθουμε αδικία και αντί να την σταματήσουμε όταν γίνουμε εξουσιαστές την αναπαράγουμε, προκειμένου να εκδικηθούμε αυτούς που την προκάλεσαν στα πρόσωπα των εξουσιαζόμενων μας, τότε ο φαύλος κύκλος δεν σπάει ποτέ. 

 

Όσο πιο χαμηλό το βιοτικό και πνευματικό επίπεδο ενός λαού, τόσο πιο απολυταρχική είναι η εξουσία που του ασκείται. Εκεί που απουσιάζει η μόρφωση και η κουλτούρα επικρατεί το σύνδρομο της αγέλης, ο φόβος του δυνατού, η από καθέδρας αυθεντία. Διότι ο άνθρωπος υποτάσσεται στο φόβο και καταπνίγει τα θέλω του μέχρι να αποκτήσει τη δύναμη να τον νικήσει. 

 

Προφανώς όλοι όσοι έχουν την στοιχειώδη ευαισθησία και σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες καταδικάζουν την δολοφονία του νεαρού αφροαμερικανού από έναν κακό αστυνομικό στη Μινεσσότα των ΗΠΑ. Προφανώς και όλοι μας στρεφόμαστε κατά της αυθαιρεσίας και της αναίτιας βίας απ’ όπου προέρχεται. Είναι ένα γεγονός που δεν μπορούμε  και δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια μας. 

 

Το μεγάλο ερώτημα είναι άλλο. Εμείς που καταδικάζουμε αυτή την αποτρόπαια πράξη, τι κάνουμε όταν όλες οι άλλες μορφές εξουσίας καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα και τσαλακώνουν ανθρώπινες ψυχές; Τι κάνουμε όταν βλέπουμε να βασανίζουν ζώα; Τι κάνουμε στα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας; Τι κάνουμε όταν παιδιά κακοποιούνται ή βασανίζονται; Όταν μικρά κορίτσια εκδίδονται για ένα πιάτο φαγητό; Τι κάνουμε όταν οι νταήδες επιβάλλονται με τα “μούσκουλα” και τα όπλα τους από μια γειτονιά μέχρι μια ολόκληρη χώρα;

 

Η πραγματική ελευθερία του ατόμου κερδίζεται όταν υποτάξει το φόβο και δώσει τη θέση του στο σεβασμό. Αν φοβάται κάποιος τον άρχοντα αντί να τον σέβεται για τις ικανότητές του, τότε έχουμε να κάνουμε με δύο σκλάβους. Έναν σκλάβο του φόβου του και έναν σκλάβο των παθών του. Διαφορετικές σκλαβιές αλλά και οι δυο υπακούουν σε πιο ισχυρούς τους αφεντάδες. 

 

Ο ιδανικός κόσμος έχει ως θεμέλιο το σεβασμό. Το σεβασμό στη διαφορετικότητα και στην ελευθερία της έκφρασης. Διότι ο σεβασμός μπορεί να διορθώσει την ασχήμια και να επιφέρει την κοινωνική ειρήνη. Η χρόνια και άδικη συσσώρευση πλούτου σε χέρια λίγων έχει ήδη παραβιάσει την όποια άτυπη συμφωνία για κοινωνική ειρήνη είχε συναφθεί μέχρι σήμερα. Στα χρόνια που έρχονται αυτή θα είναι το ζητούμενο. 

 

 
--

Από τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...