Εστίες μόλυνσης από όμβρια ύδατα στην περιοχή της Νέας Μαρίνας της Ρόδου , Αφάντου και Αρχαγγέλου κ.ά. - της Ελένης Καραγιάννη

Εστίες μόλυνσης από όμβρια ύδατα στην περιοχή της Νέας Μαρίνας της Ρόδου , Αφάντου και Αρχαγγέλου κ.ά.

- Στην περιοχή της Νέας Μαρίνας της Ρόδου υπάρχει ένας αγωγός από μπετόν όπου απορρέουν όμβρια ύδατα ή άλλου είδους προς την θάλασσα.  Βρίσκεται στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο της πόλης δίπλα στην παλιά βιομηχανική ζώνη δίπλα στην πυκνοκατοικημένη περιοχή του Αγίου Νικολάου.  Στο ίδιο σημείο έχει αναπτυχθεί σημαντικά η οικονομική δραστηριότητα της πόλης, με την ύπαρξη της Νέας Μαρίνας, του νέου υποσταθμού της ΔΕΗ, του εμπορικού κέντρου όπου στεγάζονται τραπεζικές εταιρίες, δημόσιες Υπηρεσίες και πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Τους καλοκαιρινούς μήνες οι ανάγκες της πόλης για πόσιμο αυξάνονται όπως είναι λογικό αντίστοιχα αυξάνεται και η εισροή υδάτων στους αγωγούς και αποχετεύσεις που δεν ξέρουμε αν έχουν απολυμανθεί ποτέ.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μεταφοράς μολυσματικών ασθενειών με την ταυτόχρονη αύξηση των εντόμων σε περιοχές όπου δημιουργούνται διάφορες εστίες μόλυνσης από τα ακάθαρτα ύδατα.

Η κοινή λογική μας λέει να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε και στην συγκεκριμένη περίπτωση ορθό θα ήταν να ελεγχθούν οι αποχετεύσεις και οι αγωγοί αυτοί με τρόπο ώστε ν’ αποτραπούν νέες εστίες μολύνσεων και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Άλλωστε και οι επιστήμονες μας προειδοποιούν ότι πρόκειται να ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις εξαιτίας αυτής.  Το αντιλαμβανόμαστε κι εμείς οι ίδιοι πως ο κόσμος μας συλλήβδην έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες λόγω  Κορωνοϊού.

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά λέει η παράδοσή μας και αφού έχουμε όλοι αντιληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες πόσο σημαντική είναι η απολύμανση ας προβληματιστούμε για τα νερά που λυμνάζουν σε διάφορα σημεία της πόλης ή στα χωριά μας.  Σε πολλές πυκνοκατοικημένες δημοτικές ενότητες όπως Αφάντου και Αρχάγγελο οι οσμές από τις αποχετεύσεις προδίδουν την κακή κατάσταση τους, της κακής υγιεινής που αναδύεται μάλιστα στον αέρα ή ακόμη όταν τα ακάθαρτα νερά τρέχουν στους δρόμους.  Παρόλο που έχουν ξεκινήσει οι απολυμάνσεις σε πολλά εξωτερικά σημεία της πόλης για τις αποχετεύσεις δεν έχει αναφερθεί κάτι για τις αποχετεύσεις ή μέριμνα  για τα λιμνάζοντα νερά που μαζεύουν διάφορες ακαθαρσίες και γίνονται εστίες μολύνσεων ειδικά το καλοκαίρι λόγω θερμοκρασίας και εντόμων.

Στο γεφυράκι στα φανάρια στους δρόμους προς Κοσκινού ή προς Καλλιθέα υπάρχει έντονη δυσοσμία τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και σε πολλά σημεία του νησιού είτε από κακή διαχείριση είτε από την ιδιωτική πρωτοβουλία γιατί μη μου πει κανείς ότι όλοι εμείς οι πολίτες δεν έχουμε τις ευθύνες μας για την καθαριότητα της πόλης μας.

Υπάρχουν όμως και πολλά αναπάντητα ερωτήματα όπως γιατί αυτός ο αγωγός για τον οποίο μου δόθηκε η αφορμή για τον παρόν φαίνεται σαν ένα ανολοκλήρωτο έργο και γιατί δεν έχουν παρθεί μέτρα για την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων που συνδέονται με τις μολύνσεις, την κακοσμία, την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και της θάλασσας όπου απορρέει ο αγωγός αυτός.   Επίσης είναι εκτεθειμένος δίπλα στο χώρο που σταθμεύουν αυτοκίνητα και μάλιστα σε ένα σημείο έχει πέσει το συρματόπλεγμά του πράγμα που σημαίνει πως δεν έχει ενδιαφερθεί κάποιος για την ασφάλεια των διερχομένων.  Επίσης δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να υπάρχει κάποια ενημερωτική πινακίδα για το τι αφορά ο αγωγός αυτός.

“Κάλλιο αργά παρά ποτέ” λέει η παράδοση, έστω αργά ας υπάρξει μέριμνα για τους αγωγούς, τις αποχετεύσεις, τα λιμνάζοντα νερά, και την κακοσμία είτε στην πόλη είτε στα χωριά.  Μια εβραϊκή παροιμία λέει “προνόησε για το χειρότερο.  Το καλύτερο θα προνοήσει μόνο του”.

Ελένη Ν. Καραγιάννη
Αθλήτρια Τριάθλου
Απόφοιτη Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών
του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Απόφοιτη ΑΣΠΑΙΤΕ παρ. Ρόδου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...