Ερώτηση του Πάνου Καμμένου και της Μίκας για την "εξαφάνιση" από την ΕΛΣΤΑΤ δύο Οικισμών της Καλύμνου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ ΔΥΟ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ.

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, κατέθεσαν ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος και η βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη, σχετικά με την απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ, να μην απογράψει ως αυτοτελείς, τους οικισμούς Χωριό και Λαφάσι Καλύμνου, στην πρόσφατη απογραφή του 2011.

Στην ερώτηση, ζητείται από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν, γιατί η ΕΛΣΤΑΤ απέρριψε άμεσα την Αίτηση Θεραπείας του Δήμου Καλύμνου, αν η ΕΛΣΤΑΤ μπορεί να αγνοεί τα Προεδρικά Διατάγματα που καθορίζουν τα περί αυτοτελών οικισμών και αν η «εξαφάνιση» αυτοτελών οικισμών από την ΕΛΣΤΑΤ, αποσκοπεί στη στήριξη της μνημονιακής πολιτικής για περαιτέρω καταργήσεις υπηρεσιών και δομών στα ακριτικά νησιά.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. “εξαφάνισε” δυο οικισμούς στην Κάλυμνο».

Έκπληξη, αγανάκτηση και μεγάλη απορία, έχει προκαλέσει στους ακρίτες νησιώτες της Καλύμνου, η «εξαφάνιση» από την ΕΛΣΤΑΤ των οικισμών Χωριό και Λαφάσι, κατά την τελευταία απογραφή του 2011. Εντύπωση ακόμη έχει προκαλέσει το γεγονός ότι, η ΕΛΣΤΑΤ έσπευσε ασμένως να απορρίψει την Αίτηση Θεραπείας του Δήμου Καλύμνου, αν και σε συνάντηση που προηγήθηκε της απόφασης της ΕΛΣΤΑΤ, είχαν δοθεί από την Αρχή διαβεβαιώσεις, για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Επιπλέον, το σκεπτικό της απόρριψης της Αίτησης Θεραπείας του Δήμου Καλύμνου από την ΕΛΣΤΑΤ είναι γενικόλογο και δεν απαντά στα ουσιαστικά επιχειρήματα του Δήμου, όπως - μεταξύ άλλων - ότι το υφιστάμενο Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο η Χώρα Καλύμνου έχει χαρακτηριστεί ως Παραδοσιακός οικισμός είναι εν ισχύ, ενώ ο Δήμος Καλυμνίων, ουδέποτε παρέλαβε το σχετικό Φύλλο Αυτοτελών Οικισμών (ΦΑΟ) με τη σχετική εισήγηση του αρμόδιου Μηχανικού, για κατάργηση του οικισμού Χώρας και δεν υφίσταται σχετικό πρακτικό, όπου αναλυτικά να αιτιολογείται η εισήγηση αυτή.

Επειδή η - κατά τα φαινόμενα - αυθαίρετη «εξαφάνιση» των οικισμών Χώρας και Λαφασίου, έρχεται σε αντίθεση με υφιστάμενα Προεδρικά Διατάγματα. Επειδή η ΕΛΣΤΑΤ δείχνει μια αναίτια σπουδή στην απόρριψη της Αίτησης Θεραπείας, γεγονός που προκαλεί έντονους προβληματισμούς για αυτήν την εμμονή της. Επειδή, η συγκεκριμένη Αρχή, είναι επιφορτισμένη να παρέχει σωστά στατιστικά στοιχεία, τα οποία πρέπει να απεικονίζουν με ακρίβεια τη χώρα και τους οικισμούς της. Επειδή το γεγονός ότι η ΕΛΣΤΑΤ είναι ανεξάρτητη αρχή, δεν σημαίνει ότι μπορεί να λαμβάνει τέτοιου είδους αποφάσεις.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί

1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν, ώστε να αποκατασταθούν οι οικισμοί Χώρα και Λαφάσι Καλύμνου ως αυτοτελείς οικισμοί; 2. Θεωρούν ότι η ΕΛΣΤΑΤ, επειδή είναι Ανεξάρτητη Αρχή, έχει και το δικαίωμα να μπορεί να αγνοεί εκδοθέντα Προεδρικά Διατάγματα; 3. Η «εξαφάνιση» αυτοτελών οικισμών από την ΕΛΣΤΑΤ, αποσκοπεί στη στήριξη της μνημονιακής πολιτικής για περαιτέρω καταργήσεις υπηρεσιών και δομών στα ακριτικά νησιά;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Πάνος Καμμένος

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...