ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Για το Ιατρείο Γενναδίου Ρόδου.
Οι αντιλαϊκές εξελίξεις στον τομέα της Υγείας έχουν δημιουργήσει επικίνδυνες και δραματικές καταστάσεις για τους κατοίκους της Ρόδου με συνεχόμενη υποβάθμιση και απαξίωση όλων των δομών υγείας –Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας- Μονάδες του ΕΟΠΥΥ, και ακόμα χειρότερα στα Περιφερειακά Ιατρεία.
Τις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου καλούνται να εξυ¬πη¬ρετήσουν στο Ιατρείο του Γενναδίου μόνο ένας επιμελητής, που πηγαίνει 2 φορές τη βδομάδα, ένας αγροτικός γιατρός, ενώ δεν υπηρετεί καθόλου νοσηλευτικό προσωπικό.
Αυτή η κατάσταση είναι ένα, από τα αποτελέσματα της μετατροπής του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου του Γενναδίου σε Περιφερειακό Ιατρείο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στα πλαίσια της πολιτικής των περικοπών και των συγχωνεύσεων των δημοσίων υπηρεσιών υγείας από την κυβέρνηση.
Το Ιατρείο στο Γεννάδι που εξυπηρετεί όλη την περιοχή έχει διαλυθεί. Οι εφημερίες είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν και έτσι διανυκτερεύει μόνο 14 ημέρες τον μήνα. Πρακτικά λοιπόν τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα που δεν λειτουργεί αναγκάζονται οι κάτοικοι με δική τους φροντίδα να μετακινηθούν 45- 50 χιλμ στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας που βρίσκεται στον Αρχάγγελο. Αντίστοιχα στα ιατρεία της περιοχής Νότιας Ρόδου, η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι αδύνατη. Στην Κατταβιά δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός, ενώ στην Απολακκιά πηγαίνει μόνο ένας για συνταγογράφηση. Το αυτοκίνητο του ΕΚΑΒ δεν εδρεύει πια στην περιοχή του Γενναδίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία και χρονική καθυστέρηση στη μεταφορά των ασθενών με επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία και τη ζωή τους.
Παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων στον Διοικητή του Νοσοκομείου, οι υποσχέσεις παραμένουν υποσχέσεις και δεν υλοποιούνται. Απαιτούν τον επαναχαρακτηρισμό του Περιφερειακού Ιατρείου Γενναδίου σε Πολυδύναμο (Επαναφορά του ΦΕΚ Β΄773/2009), πλήρη στελέχωσή του με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να υπάρχει μόνιμα το ΕΚΑΒ στο Γεννάδι, 24ωρη λειτουργία του ιατρείου Γενναδίου όλο τον χρόνο, μόνιμοι γιατροί στα ιατρεία της Απολακκιάς και της Κατταβιάς και όσοι αγροτικοί γιατροί έρχονται να αποτελούν συμπληρωματικό βοηθητικό προσωπικό και όχι το κυρίως.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει το Υπουργείο για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των περίπου 10.300 κατοίκων της περιοχής της Νότιας Ρόδου για πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν υγεία, με την πλήρη κάλυψη των αναγκών τους, καθώς και των επισκεπτών του νησιού της Ρόδου;
Οι βουλευτές
Διαμάντω Μανωλάκου
Γιώργος Λαμπρούλης
Χρήστος Κατσώτης