Ερώτηση του Βουλευτή Βασίλη Α. Υψηλάντη για παραχώρηση συγκεκριμένου χώρου στο ιστορικό κέντρο της Κω από το  Υπουργείο Πολιτισμού, για τη δημιουργία χώρου αναψυχής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

06.04.2021

- Ερώτηση του Βουλευτή Δωδεκανήσου Βασίλη Α. Υψηλάντη για παραχώρηση συγκεκριμένου χώρου στο ιστορικό κέντρο της Κω από το  Υπουργείο Πολιτισμού, για τη δημιουργία χώρου αναψυχής για τους κατοίκους του νησιού.

- Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Κοσμήτορας της Βουλής  Βασίλειος Νικόλαος  Α. Υψηλάντης  με ερώτηση του προς την Υπουργό Πολιτισμού φέρνει το αίτημα του Δήμου Κω για την παραχώρηση χώρου στο ιστορικό κέντρο της Κω, για τη δημιουργία χώρου αναψυχής για τους κατοίκους του νησιού.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Αθήνα την 1η Απριλίου 2021

 

ΘΕΜΑ: «Πρόταση του Δήμου Κω, για διάθεση αρχαιολογικού  χώρου»

 

Προς την Αξιότιμη Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού,

 Ο Δήμαρχος της Κω προτείνει, μετά από αίτημα των συμπολιτών του, να δοθεί προς χρήση στους δημότες και στους επισκέπτες του νησιού, τμήμα του αρχαιολογικού χώρου,  Ο.Τ. 25 (Α.Ζ.) με εμβαδόν 8673 τ.μ. που βρίσκεται στον αστικό ιστό της πόλης Κω στο ιστορικό κέντρο, σε ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα σημεία της, ιδιοκτησίας Τ.Α.Π.Α., χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος με το ΦΕΚ 360/ΑΑΠ/2012 ως Ζώνη Απολύτου Προστασίας Α7, της Κω.

   Στην επιστολή του, αναφέρεται η σημασία του χώρου για τη ζωή της πόλης, ο οποίος παραμένει κλειστός τα τελευταία χρόνια, ενώ είναι αναγκαία η ήπια αξιοποίησή του. Εξάλλου αποτελούσε για δεκαετίες, χώρο παιχνιδιού (με οργανωμένη παιδική χαρά σε τμήμα αυτού), αναψυχής και άλλων δραστηριοτήτων (όπως στέκι υπαίθριων φωτογράφων). Πρόσφατα, με πρωτοβουλία των υπηρεσιών του Δήμου Κω καθαρίστηκε από την βλάστηση και βάφτηκαν τα κάγκελα της περίφραξης.

 Η πρόταση του Δήμαρχου αναφέρει ότι   μπορεί να διαμορφωθεί και τώρα παιδική χαρά και χώρος αναψυχής από το Δήμο Κω, αφού οριοθετηθεί ο χώρος με καλαίσθητη περίφραξη, κατόπιν υπόδειξης της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

 Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν επιφανειακά αρχαιολογικά ευρήματα και ως εκ τούτου δεν υφίσταται κίνδυνος.

 

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάται η αξιότιμη κ. Υπουργός Πολιτισμού εάν το Υπουργείο Πολιτισμού είναι διατεθειμένο να ανταποκριθεί στο δίκαιο και λογικό αυτό αίτημα του Κωακού λαού δια του Δημάρχου του.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...