Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το πρόβλημα με τη λειτουργία των ελαιοτριβείων και του πυρηνελαιουργείου στη Ρόδο»

Ερώτηση κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Ν.Αιγαίου στον κ. Περιφερειάρχη σχετικά με τις συνέπειες από την αδυναμία λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου στους ελαιοπαραγωγούς και τους κινδύνους ρύπανσης του περιβάλλοντος του νησιού.

Ερώτηση-ΘΕΜΑ: «Για το πρόβλημα με τη λειτουργία των ελαιοτριβείων και του πυρηνελαιουργείου στη Ρόδο»

Κύριε Περιφερειάρχη,

Συνεχίζεται το πρόβλημα που προέκυψε στο νησί της Ρόδου από την αρχή της ελαιοκομικής περιόδου με την καταστροφή δεκάδων τόνων μαζεμένης ελιάς, λόγω της αδυναμίας του μοναδικού πυρηνελαιουργείου της Ρόδου να επεξεργαστεί όλη την παραγόμενη πυρήνα από τα διφασικά ελαιοτριβεία της Ρόδου.

Οι συνέπειες για τους χιλιάδες παραγωγούς, το περιβάλλον και την αγροτική παραγωγή του νησιού όμως είναι τεράστιες. Οι πολιτικές ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων όσο και της περιφερειακής αρχής για την συνειδητή απαξίωση του πρωτογενούς τομέα της Ρόδου διαχρονικά είναι πολύ μεγάλες και επιβάλλεται η συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η στάση  κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης στο ζήτημα αυτό ανέδειξε ότι το κύριο μέλημά τους –όλα τ’ άλλα είναι σε δεύτερη, τρίτη ή καθόλου μοίρα- είναι η στήριξη των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων και των νέων επενδύσεων που προγραμματίζονται.

Είμαστε η πρώτη Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης, αλλά τις ελιές δεν μπορούμε να τις αλέσουμε!!! Ουσιαστικά αυτό που προωθείται είναι να μετατραπεί όλη η Ρόδος σε ένα τεράστιο τουριστικό θέρετρο και όλα τα υπόλοιπα πρέπει να ΥΠΟτάσσονται  σε αυτή την στρατηγική. Στην επίτευξη αυτού του στόχου έχουμε δει πολλές πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής, όπως πολυδάπανα προγράμματα διαφήμισης, προτάσεις για νομοθετικές αλλαγές π.χ. για υδατοδρόμια, κ.α.  για να προχωρούν ανεμπόδιστα οι μεγαλοεπιχειρηματίες τις επενδύσεις τους στα νησιά. Στη κάλυψη λαϊκών αναγκών δεν βλέπουμε ανάλογη δραστηριότητα...

Ετσι και η παραγωγή του λαδιού, ως ανάγκη για χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς στο νησί δεν έτυχε ανάλογου ενδιαφέροντος,  παρά αφέθηκε  στους «κανόνες της ελεύθερης αγοράς» που τελικά μπλόκαρε την καθ’ όλα ιδιωτικοποιημένη λειτουργία των ελαιοτριβείων, ενώ  η Περιφέρεια οχυρώθηκε πίσω από την στενή γραφειοκρατική της αρμοδιότητα για ν’ αποποιηθεί τις πολιτικές της ευθύνες.  

Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ τέθηκε το ζήτημα στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να μην υποστούν αυτή τη τεράστια καταστροφή οι ελαιοπαραγωγοί, αλλά και να προστατευθεί το περιβάλλον του νησιού. Η έλλειψη ανταπόκρισης τόσο από τη κυβέρνηση όσο και από την περιφέρεια έχει  επιδεινώσει την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, αλλά και πολλαπλασιάζει τις βλαπτικές συνέπειες στο περιβάλλον του νησιού.

Έντονος και βάσιμος είναι επίσης ο προβληματισμός των κατοίκων του νησιού, ότι η απόρριψη του ελαιοπυρήνα  και των υγρών αποβλήτων που γίνεται ανεξέλεγκτα σε διάφορα σημεία της Ρόδου, δημιουργεί κινδύνους μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα –ακόμα και για το πόσιμο νερό- όπως και υποβάθμισης του εδάφους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε,

  1. Από πότε το μοναδικό πυρηνελαιουργείο της Ρόδου δεν έχει άδεια λειτουργίας και σε ποιες ενέργειες είχε προβεί η Περιφερειακή Αρχή όλο αυτό το διάστημα για να μην καταστεί αδύνατη η λειτουργία της τόσο σημαντικής βιομηχανικής μονάδας του νησιού στην οποία στηρίζεται η παραγωγή λαδιού στο νησί;
  2. Τι σκοπεύει να κάνει η Περιφερειακή Αρχή όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος της  εναπόθεσης του πυρήνα σε διάφορα σημεία του νησιού, προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον;
  3. Προτίθεται η Περιφερειακή Αρχή να προβεί σε μέτρα πίεσης προς την κυβέρνηση ώστε ν’ αποφύγουν οι αγρότες και οι ελαιοπαραγωγοί την καταστροφή της παραγωγής τους και ν’αποζημιωθούν όσοι την υπέστησαν;

 

Ρόδος 21/1/2020

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...