Ερώτηση στη Βουλή του Δημήτρη Γάκη για ομπρελάδες και θαλάσσια σπορ

Αθήνα, 21 Απριλίου 2023

Οταν η πολιτική ασκείται με υπευθυνότητα, με ειλικρίνεια και χωρίς ανέξοδες υποσχέσεις τότε φέρνει αποτελέσματα. Καταφέραμε την τελευταία μέρα της λειτουργίας της Βουλής να καταθέσουμε ερώτηση για τα προβλήματα των ομπρελάδων και των επιχειρηματιών θαλασσίων μέσων αναψυχής, όπως υποσχεθήκαμε την προηγούμενη μέρα στη συνάντηση μας με το σωματείο ομπρελάδων Φαληρακίου. 

Ακολουθεί η ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Οικονομικών  
 

Θέμα: «Πότε επιτέλους θα διενεργηθεί η δημοπρασία για τη παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας (συμβάσεις παραχώρησης για ομπρέλες-ξαπλώστρες και θαλάσσια μέσα αναψυχής) στη Ρόδο;»

 

Η τουριστική περίοδος στη Δωδεκάνησο ξεκίνησε. ΞΕΚΙΝΗΣΕ; Ίσως στα χαρτιά που είναι απλωμένα στα γραφεία των απερχόμενων υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στη πραγματικότητα όμως, αυτό που βιώνουν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες του τουρισμού στα νησιά μας μοιάζει σαν μια κατάσταση «χειμερινή».

Τα θέματα τουρισμού στη Δωδεκάνησο, με τα προβλήματα και τις σύνθετες προκλήσεις της εποχής μας, απαιτούν τη συνεχή παρουσία του Κράτους για την ανάδειξη ποιοτικών υπηρεσιών και την προσοχή των υπηρεσιών του στις ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και επαγγελματιών του κλάδου. Δεν μπορεί να αναπτυχθεί ποιοτικός τουρισμός από την αδράνεια, τη δημιουργία προσχημάτων και καθυστερήσεων με μικροπολιτικές σκοπιμότητες, όπως συχνά – πυκνά συμβαίνει το τελευταίο διάστημα από τις «χαοτικές» κινήσεις της κυβέρνησης στα νησιά μας.

Οι νησιώτες, οι επαγγελματίες του τουρισμού, ανησυχούν έντονα για τις πολλές κυβερνητικές αστοχίες στην περιφέρειά μας, στις συγκοινωνίες, στις υποδομές, στο περιβάλλον, στην προβολή του πολιτισμικού μας πλούτου. Είναι υποχρέωσή του Κράτους να μεριμνά για την απρόσκοπτη σύνδεση των πιο απομακρυσμένων νησιών της Δωδεκανήσου με τη Ρόδο, την Κω και τον Πειραιά, να υλοποιεί στοχευμένες δράσεις προβολής για την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, να διενεργεί έγκαιρα τους διαγωνισμούς που αφορούν την παροχή τουριστικών υπηρεσιών στις παραλίες των νησιών μας. Κρίσιμος παράγοντας σε όλα αυτά, ιδίως  για τη βιώσιμη και λειτουργική τουριστική ανάπτυξη, οι θετικές συνέργειες μεταξύ των τοπικών ΟΤΑ, των αναπτυξιακών και επαγγελματικών φορέων τουρισμού των νησιών.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ένα ακόμα ζήτημα - που ανησυχεί εκατοντάδες επαγγελματίες στη Ρόδο - έρχεται να προστεθεί στη λίστα των κυβερνητικών αστοχιών. Το θέμα, που «καίει» εκατοντάδες επιχειρηματίες στο νησί, αφορά τη μεγάλη καθυστέρηση  της διενέργειας ηλεκτρονικής διαδικασίας για συμβάσεις παραχώρησης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας στη Ρόδο (συμβάσεις παραχώρησης ομπρελών – ξαπλωστρών & θαλάσσιων μέσων αναψυχής σε συγκεκριμένες θέσεις παραλιών της νήσου). Μια διαδικασία, για την οποία, ο Δήμος, οι επιχειρηματίες, ο κόσμος του τουρισμού στο νησί είναι έτοιμοι να προχωρήσουν, όλοι, εκτός από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών…

Επειδή, ο προηγούμενος ηλεκτρονικός διαγωνισμός για συμβάσεις παραχώρησης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας στη Ρόδο (ομπρέλες-ξαπλώστρες & θαλάσσια μέσα αναψυχής) έχει ολοκληρωθεί και η νέα τουριστική περίοδος για το 2023 στη Ρόδο, όπως και σε όλη τη Δωδεκάνησο, έχει ήδη ξεκινήσει,

Επειδή, οι διαγωνιστικές διαδικασίες για θέματα συμβάσεων παραχώρησης που αφορούν υπηρεσίες τουρισμού, θα πρέπει να είναι συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα, σαφείς, σταθερές και να λαμβάνουν υπόψη τις δυνατότητες και τις πραγματικές ανάγκες των τουριστικών νησιών, όπως η Ρόδος,

Επειδή, εκατοντάδες μικροί επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου στη Ρόδο ανησυχούν έντονα από την απραξία της κυβέρνησης σε θέματα ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών που αφορούν τους διαγωνισμούς για συμβάσεις παραχώρησης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας (ομπρέλες-ξαπλώστρες & θαλάσσια μέσα αναψυχής).

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο καθυστερεί η διαδικασία συμβάσεων παραχώρησης ομπρελών-ξαπλωστρών & θαλάσσιων μέσων αναψυχής στη Ρόδο;
  2. Σε ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να προβεί ώστε να προχωρήσει και ολοκληρωθεί ΑΜΕΣΑ και προς όφελος του Δωδεκανησιακού τουρισμού η σχετική ηλεκτρονική διαγωνιστική διαδικασία για τη παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας (συμβάσεις παραχώρησης ομπρελών-ξαπλωστρών & θαλάσσιων μέσων αναψυχής) στη Ρόδο;

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

 

Γάκης Δημήτρης

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...