Ερώτηση στη Βουλή για τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό του Περιφερειακού Ιατρείου Αστυπάλαιας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Να καλυφθούν άμεσα οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αστυπάλαιας»

 

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Γάκης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατέθεσε γραπτή Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, με θέμα: «Ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αστυπάλαιας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, θα στηρίζει τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες στον αγώνα τους για να σταματήσει την αποδόμηση του εθνικού συστήματος υγείας στη Δωδεκάνησο.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

<Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κατατεθείσας ερώτησης>

-.-


ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα,  14.6.2013

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αστυπάλαιας»

Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (Π.Π.Ι.) Αστυπάλαιας αντιμετωπίζει, όπως συμβαίνει με όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στη νησιωτική χώρα, χρόνιες και μεγάλες ελλείψεις υποδομών, ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού  προσωπικού, οι οποίες έχουν καταστεί οξύτερες, τα τελευταία χρόνια, λόγω της μνημονιακής λιτότητας και των περιοριστικών μέτρων του ΜΠΔΣ.

Η υποβάθμιση του ΕΣΥ στα μικρά νησιά του Αιγαίου, ταλαιπωρεί ασθενείς και υγειονομικούς, τη στιγμή ιδιαίτερα, που οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν εκτός από την υποβαθμισμένη ποιοτικά πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα και δυσκολίες στη συγκοινωνιακή τους σύνδεση – προσβασιμότητα - με τα άλλα νησιά, που τους ταλαιπωρούν και τους επιβαρύνουν οικονομικά. 

Στην Αστυπάλαια, το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην έλλειψη ιατρού παθολόγου, ιατρού καρδιολόγου και παιδιάτρου.  Οι ελλείψεις ειδικευμένων ιατρών, δημιουργούν εντονότερα προβλήματα σε θέματα υγείας και ασφάλειας των πολιτών στη διάρκεια της θερινής περιόδου, όταν ο μόνιμος πληθυσμός των 1.350 κατοίκων του νησιού τριπλασιάζεται.

Επειδή, οι θέσεις του ιατρικού προσωπικού που παραμένουν κενές είναι απολύτως απαραίτητες, προκειμένου να συνεχιστεί, στοιχειωδώς, η σχετικά εύρυθμη λειτουργία του Π.Π.Ι. Αστυπάλαιας.

Επειδή, είναι ευρωπαϊκά και συνταγματικά κατοχυρωμένη η πρόνοια της νησιωτικής ιδιαιτερότητας και η παροχή υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές έρευνες, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα των νησιωτών.

Επειδή, η χώρα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο, λειτουργικό και καλά στελεχωμένο, δημόσιο σύστημα υγείας.

        Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

  1. Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην πρόληψη ενός ιατρού παθολόγου, ενός ιατρού καρδιολόγου και ενός παιδιάτρου, στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αστυπάλαιας;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την κάλυψη όλων των θέσεων του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αστυπάλαιας σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και τον κανονισμό λειτουργίας του σε όλη τη διάρκεια του έτους;
  3. Πότε προτίθεται να αντικαταστήσει το πεπαλαιωμένο ασθενοφόρο του Π.Π.Ι. Αστυπάλαιας με άλλο καινούργιο και εξοπλισμένο με ότι πιο σύγχρονο στην τεχνολογία;

Ο ερωτών Βουλευτής:

Δημήτρης Γάκης

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...