Ερώτηση Ν. Σαντορινιού στον Υπουργό Υγείας για τον σοβαρό κίνδυνο υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ Καλύμνου

Ερώτηση κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας, ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, αναφορικά με το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ Καλύμνου, το οποίο πρόκειται να επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας, ειδικά κατά τους μήνες της επόμενης τουριστικής σεζόν.

Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή στο ΕΚΑΒ Καλύμνου υπηρετούν 6 μόνιμοι διασώστες, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται σε αναστολή, ένας λίγο πριν την συνταξιοδότηση και ένας με προβλήματα υγείας. Υπηρετούν επίσης 3 επικουρικοί, όμως οι συμβάσεις τους λήγουν τον Δεκέμβρη 2022 και τον Απρίλιο 2023. Όπως τονίζει στην Ερώτησή του ο Δωδεκανήσιος βουλευτής, αν δεν ληφθούν άμεσες ενέργειες για τη στελέχωση της Υπηρεσίας, το επόμενο καλοκαίρι το ΕΚΑΒ του νησιού θα λειτουργεί μόνο με τέσσερα άτομα προσωπικό και προφανώς θα προκύψουν ακάλυπτες βάρδιες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Υγεία και την ασφάλεια του ντόπιου πληθυσμού αλλά και των επισκεπτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Δωδεκανήσου, με πλήθος επισκεπτών στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, το ΕΚΑΒ Καλύμνου εξυπηρετεί 3.000 και πλέον περιστατικών ανά έτος μαζί με τα εξής νησιά:  Πάτμος, Λέρος, Αστυπάλαια, Τέλενδος, Ψέριμος, Αρκιοί και Αγαθονήσι. Οι εργαζόμενοί του κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και ζητούν να αντιμετωπισθούν τα άμεσα προβλήματα λειτουργίας, αφενός με την παράταση όλων των συμβάσεων των υπηρετούντων επικουρικών, και αφετέρου, με τη δέσμευση για προκήρυξη τουλάχιστον πέντε θέσεων για την συγκεκριμένη Υπηρεσία.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός επισημαίνει ότι η πάγια πρακτική του Υπουργείου Υγείας να μην προχωρά σε μόνιμες προσλήψεις, αλλά να προσπαθεί μέσω εσωτερικών μετακινήσεων και αποσπάσεων να συμπληρώσει τα σημαντικά κενά στις δομές και τις Υπηρεσίες, έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική και επικίνδυνη. Αποτελεί μια εμβαλωματική πολιτική, συνεχίζει να προκαλεί ανασφάλεια στις τοπικές κοινωνίες, δεν λύνει τις μόνιμες ανάγκες, ενώ δημιουργεί διάσπαρτα κενά σε όλη την Ελλάδα και τα άλλα νησιά. Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το ΕΚΑΒ Καλύμνου, το οποίο μέχρι τώρα λειτουργεί βασιζόμενο στο υψηλό αίσθημα καθήκοντος των εργαζομένων και της ευθύνης τους προς τον συνάνθρωπο.

Τέλος, ο βουλευτής και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

1.       Πόσες θέσεις έχουν προβλεφθεί για το ΕΚΑΒ Καλύμνου στην επικείμενη προκήρυξη του Κλάδου; Προτίθεται το Υπουργείο, μετά και την δημοσιοποίηση των παραπάνω κινδύνων στη λειτουργία  της Υπηρεσίας,  να δεσμευτεί για την ενίσχυση του προσωπικού με τουλάχιστον πέντε μόνιμες θέσεις;

2.       Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την παράταση των Συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΚΑΒ Καλύμνου, με δεδομένο ότι μέχρι τον Απρίλη του 2023, που θα έχουν αποχωρήσει σταδιακά οι επικουρικοί, η Υπηρεσία θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης και άρα λειτουργίας;​

 

 

Νεκτάριος Σαντορινιός

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...