ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Θέμα: Μέτρα στήριξης των πληγέντων από την πυρκαγιά στη Ρόδο
Η πυρκαγιά που έκαιγε για δέκα συνεχόμενες ημέρες στην Ρόδο κατέστρεψε μια τεράστια έκταση του νησιού, 200.000 στρέμματα περίπου, καθώς ξεκίνησε από τα Απόλλωνα και έσβησε στην θάλασσα στη Νότια Ρόδο. Η ζημιά στο φυσικό περιβάλλον είναι ανυπολόγιστη, με άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στη ζωή των κατοίκων του νησιού και ειδικότερα των χωριών που έπληξε η φωτιά.
Παράλληλα, διάχυτη είναι η ανησυχία για το τι θα συμβεί το φθινόπωρο καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος, ό,τι σώθηκε από τις πυρκαγιές να καταστραφεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπονται.
Το χωριό με τους περισσότερους πυρόπληκτους και τις μεγαλύτερες καταστροφές είναι το Ασκληπιείο και η ευρύτερη περιοχή Κιοτάρι, καθώς έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές είτε ολοσχερή καταστροφή δεκάδων σπιτιών, αυτοκινήτων, επαγγελματικών χώρων (καταστήματα), αλλά και στον πρωτογενή τομέα, αγροτικές καλλιέργειες, ζώα, μηχανήματα και εξοπλισμός. Αντίστοιχες σοβαρές καταστροφές υπάρχουν και στα υπόλοιπα χωριά που έπληξε η πυρκαγιά, συγκεκριμένα, Απόλλωνα, Μαλώνα, Μάσσαρι, Λάερμα, Λάρδο και Γεννάδι.
Μέχρι στιγμής η συντριπτική πλειοψηφία των πυρόπληκτων δεν έχει λάβει καμιά αποζημίωση από το κράτος για τις ζημιές που υπέστησαν. Υπάρχουν πυρόπληκτοι που έχουν καεί τα σπίτια τους και δεν έχουν που να μείνουν. Υπάρχουν πυρόπληκτοι επαγγελματίες που έχουν καταστραφεί τα καταστήματα τους, ο εξοπλισμός τους και σήμερα είναι αντιμέτωποι όχι μόνο με το τεράστιο κόστος αποκατάστασης αλλά προσπαθούν κυριολεκτικά να επιβιώσουν, καθώς αδυνατούν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί.
Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που κάηκαν τα σπίτια τους και τα καταστήματα τους δεν δικαιούνται λόγω του αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου καμία κρατική αποζημίωση.
Αντίστοιχα προβλήματα με τους επαγγελματίες αντιμετωπίζουν και οι αγρότες, αφού τα δέντρα χρειάζονται πέντε έτη τουλάχιστον για να ξαναδώσουν καρπούς, ενώ για λόγους προστασίας απαιτούνται βαριές ακριβές περιφράξεις για την φύτευση νέων δέντρων. Σε αυτές τις συνθήκες οι αγρότες θα λάβουν τις αποζημιώσεις της κρατικής αρωγής (πρώην ΠΣΕΑ), που δεν επαρκούν για την αποκατάσταση της ζημιάς. Ένα μεγάλο μέρος τους θα πάρει τη μισή από την προβλεπόμενη αποζημίωση γιατί δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβάλλει εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ, ενώ ένα άλλο τμήμα τους δεν δικαιούται καμία αποζημίωση επειδή δεν δήλωναν τις καλλιέργειες τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ταυτόχρονα για τον κατεστραμμένο εξοπλισμό (τρακτέρ και άλλα μηχανήματα) οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν αν θα λάβουν την παραμικρή αποζημίωση.
Σήμερα λοιπόν στην Ρόδο υπάρχουν εκατοντάδες πυρόπληκτοι που έχουν καταστραφεί οι περιουσίες τους και βρίσκονται κυριολεκτικά σε αδιέξοδο.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν ώστε:
- Να καταγραφεί το σύνολο των ζημιών και να λάβουν άμεσα οι πυρόπληκτοι κάτοικοι και επαγγελματίες αυτών των περιοχών αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί,
- Να λάβουν άμεσα οι αγρότες την αποζημίωση για την καταστροφή σε καλλιέργειες, εξοπλισμό και μηχανήματα, χωρίς τους κόφτες και τα προαπαιτούμενα του κανονισμού οικονομικών ενισχύσεων της κρατικής αρωγής (πρώην ΠΣΕΑ). Ποιο το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών,
- Να προχωρήσουν τα επείγοντα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στα χωριά Ασκληπιείο, Γεννάδι, Λάρδος, Λάερμα και από Απόλλωνα προς Μαλώνα Μάσσαρι. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αυτών των έργων.
Οι Βουλευτές
Κομνηνάκα Μαρία
Διαμάντω Μανωλάκου
Συντυχάκης Μανώλης