Ερώτηση για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Αρχαγγέλου

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Αρχαγγέλου. 

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ζητά από τον Υπουργό να στελεχώσει σωστά άμεσα, τουλάχιστον σύμφωνα με τον οργανισμό του, το Κέντρο Υγείας ενόψει και των αυξημένων αναγκών της θερινής περιόδου και να επισπεύσει την ανακαίνιση του κτηρίου που εκκρεμεί από τότε που ιδρύθηκε με τις φθορές χρήσης να είναι πλέον σημαντικές έως και επικίνδυνες για ασθενείς και εργαζόμενους.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Δημ. Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

 

Αρ. Πρωτ.:  6998 /10.04.19

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό

 

Θέμα: Συνεχίζονται τα προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου

Επανέρχομαι στο θέμα του Κέντρου Υγείας Αρχαγγέλου, καθώς μετά και την επίσκεψη του κ. Υπουργού, και τις ερωτήσεις που έχω υποβάλει προς εκείνον, η κατάσταση της λειτουργίας του παραμένει ίδια.

Οι γιατροί, τόσο αριθμητικά όσο και σε ειδικότητες δεν επαρκούν. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν 3 Γενικοί Ιατροί ενώ προβλέπονται 7, εκ των οποίων ο ένας εκτελεί παράλληλα και χρέη Διευθυντή. Επίσης, το Κέντρο Υγείας δεν διαθέτει Παιδίατρο, ενώ προβλέπονται 2, έλλειψη σημαντική για την περιοχή που εξυπηρετεί η οποία αριθμεί 35.000 κατοίκους τον χειμώνα και περίπου 100.000 το καλοκαίρι, μαζί με τους τουρίστες. Είναι αυτονόητο ότι θα χρειαζόταν και Καρδιολόγο αν και δεν προβλέπεται αντίστοιχη θέση στον οργανισμό του, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν τηρείται.

Το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου ιδρύθηκε το 1986 και κάποια χρονική στιγμή έφτασε να λειτουργεί με 10 γιατρούς. Δέχεται κατά προσέγγιση 35.000 επισκέψεις το χρόνο. Παρά την προσπάθεια των γιατρών που υπηρετούν εκεί, είναι προφανές ότι αδυνατεί να λειτουργήσει επαρκώς και, επιπλέον, να καλύψει την εφημερία που υποχρεούται να έχει, την οποία εκτελεί συχνά μόνο ένας γιατρός.

Επίσης, το κτήριο έχει ανάγκη ολικής ανακαίνισης καθώς από την ίδρυση του Κέντρου Υγείας δεν έχει ποτέ συντηρηθεί εκτενώς. Αποτέλεσμα είναι να εισέρχονται νερά της βροχής σε δύο σημεία του κτηρίου, μπάνια και βρύσες να μη λειτουργούν και σοβάδες να πέφτουν. Το γεγονός ότι το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου δεν υπάγεται στο Νοσοκομείο Ρόδου αλλά απευθείας στη ΔΥΠΕ καθιστά την εύρεση τέτοιων υπηρεσιών δυσκολότερη και τις προμήθειες αναλωσίμων ακριβότερες και πιο περίπλοκες.

Όλα τα παραπάνω, συνθέτουν μια εικόνα σοβαρής δυσλειτουργίας που επιφυλάσσει κινδύνους σε ένα πολυπληθές, και – επιπλέον - ιδιαίτερα τουριστικό, νησί όπως η Ρόδος.

 

Για το λόγο αυτό, ερωτάται ο Υπουργός:

  • Τι θα πράξει άμεσα ώστε να μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου, με τους απαιτούμενους για τις ανάγκες της περιοχής γιατρούς, ενόψει και της θερινής περιόδου;
  • Πώς σκοπεύει να επισπεύσει την ανακαίνιση του κτηρίου, τα προβλήματα του οποίου δημιουργούν σημαντικά εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ασθενών;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

 

Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...