Ερωτήματα για τη λειτουργία του νέου νοσοκομείο Καρπάθου και από τον Γιώργο Αναστασιάδη

Γιώργος Αναστασιάδης

- Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου

- Τ. Διευθυντής Α’ Παιδιατρικής κλινικής Νοσοκομείου Παίδων η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

- Τηλέφωνο: 6932434448

- e-mail: mixa@otenet.gr

- Αθήνα 10/6/2020

- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

- Σχετικά με τη λειτουργία του Νοσοκομείου Καρπάθου:

- Ως άμεσα εμπλεκόμενος στην εκπόνηση του Οργανογράμματος του Νοσοκομείου, στον εξοπλισμό και τη λειτουργία του, ως τέως Διευθυντής Α’ Παιδιατρικής κλινικής Νοσοκομείου Παίδων η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, αλλά και ως Υποψήφιος Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, έχω να παρατηρήσω τα ακόλουθα:

Στις 3-4-2019 εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας Δελτίο Τύπου, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονταν με ικανοποίηση για το νέο Νοσοκομείο Καρπάθου τα εξής: «Με τη χθεσινή δημοσίευση στο ΦΕΚ (1092/2-4-2019) του οργανισμού του νέου Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου «Άγιος Ιωάννης ο Καρπάθιος», αποκτά πλέον και λειτουργική υπόσταση ένα έργο-πνοή για τη δημόσια Υγεία και τους πολίτες μιας ακόμα απομακρυσμένης περιοχής της χώρας !  Μετά την ολοκλήρωση των έργων από την «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚτΥπ), από τα οποία το μόνο που απομένει είναι η ασφαλτόστρωση του δρόμου πρόσβασης και εισόδου στο Νοσοκομείο, η δημοσίευση του οργανισμού της Μονάδας έρχεται να επισπεύσει την στελέχωση και λειτουργία της, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία εγκαινίων της».

  1. Η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. τα βρήκε όλα έτοιμα στην Κάρπαθο για να ανοίξει και να λειτουργήσει το νέο Νοσοκομείο του νησιού, με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να έχει προγραμματίσει το άνοιγμα της μονάδας ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2019!
  2. Είχαν περατωθεί τα κατασκευαστικά έργα και εκδόθηκε ΦΕΚ Οργανογράμματος του Νοσοκομείου, επιλέγοντας (επίσης με ΦΕΚ) τον Διοικητή της δομής. 
  3. Προκηρύχθηκαν, από τον Απρίλιο του 2019 όλες οι αναγκαίες μόνιμες θέσεις γιατρών, στο πλαίσιο προκήρυξης των 907 θέσεων για όλη τη χώρα, διασφαλίζοντας την λειτουργία του Νοσοκομείου!

Παράλληλα, υπήρξε πρόβλεψη για άμεση πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, από την ηλεκτρονική πλατφόρμα/μητρώο, για το ξεκίνημα της λειτουργίας του, ενώ σύντομα θα προκηρύσσονταν όλες οι μόνιμες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ από τις 1.500 θέσεις μόνιμου λοιπού προσωπικού το 2019, για την οποία ήδη είχε εκδοθεί σχετική ΠΥΣ (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου!

Ξαφνικά, όλα κυριολεκτικά, σταμάτησαν με την έλευση της Ν.Δ., παρόλο που υπήρχαν και υπάρχουν θετικές συγκυρίες για το Νησί μας (Υπουργός και Βουλευτής από τη Κάρπαθο), χωρίς τη στοιχειώδη αιτιολόγηση!

Έτσι σήμερα, ένα Νοσοκομείο πλήρως εξοπλισμένο και έτοιμο προς λειτουργία, για το οποίο οι φορολογούμενοι πλήρωσαν πολλά χρήματα και το οποίο αναμενόταν να αναβαθμίσει υγειονομικά την δυσπρόσιτη επαρχία Καρπάθου - Κάσου, ιδιαιτέρως αυτή τη περίοδο που οι ανάγκες υγειονομικής κάλυψης των κατοίκων και λόγω κοροναϊού και υγειονομικών πρωτοκόλλων, έχει ακόμη λουκέτο στην πόρτα του! 

Οι κάτοικοι αισθάνονται ότι υποβαθμίζεται δραματικά το δικαίωμά τους στη πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας! Υπάρχει τεράστια ανασφάλεια επειδή αισθάνονται ότι κανείς δεν τους ακούει και κανείς δεν ανοίγει διάλογο μαζί τους για όλα τα θέματα που τους αφορούν και όχι μόνο τα υγειονομικά, σήμερα, που μετά τη πανδημία, το κοινωνικό αίτημα για στήριξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.), είναι καθολικό!

Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ανασφάλεια, τις ανησυχίες για το μέλλον και την απαξίωση στη νοημοσύνη των πολιτών, με τη εξουσία απέναντι, σε μια περιοχή που η ‘’επιτελική’’ επανεκκίνηση του τουρισμού, μόνο προβλήματα συσσωρεύει, εις βάρος των κατοίκων των νησιών…

Η εκπροσωπούσα τους κατοίκους της Καρπάθου Δημόσια Αρχή, ο Δήμος Καρπάθου, με τους αιρετούς του, φαίνεται ότι έχει πλήρη άγνοια για τα συμβαίνοντα, όπως αποδεικνύεται και από την επιστολή που ο Δήμος Καρπάθου, προσφάτως, έχει αποστείλει προς τη Β’ ΔΥΠΕ αλλά και το Υπουργείο Υγείας, βάζοντας μάλιστα με έμφαση πολλά και σημαντικά ερωτήματα, για τη λειτουργία των Δομών Υγείας του Νησιού (Νοσοκομείο και Κ.Υ.), για τα οποία οι εμπλεκόμενοι φορείς, οφείλουν άμεσα να δώσουν απαντήσεις!

Ερωτάται η Β’ ΔΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας

 

  1. Αληθεύει ότι επίκειται η μεταφορά του Κ.Υ στο Νοσοκομείο, χωρίς την έναρξη λειτουργίας του Νοσοκομείου;
  2. Αληθεύει ότι επίκειται ή προτείνεται η μετατροπή του Νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας και  αν ναι, για ποιο ουσιαστικό λόγο; Υπάρχουν κάποιοι άλλοι λόγοι, εκτός ίσως από τους υγειονομικούς ή κόστους που το επιβάλλουν; Υπήρξε κάποια σχετική διαβούλευση με τη κοινωνία και τους φορείς της, προτού παρθεί η όποια απόφαση;
  3. Γιατί μέχρι τώρα το Νοσοκομείο Καρπάθου δεν έχει ανοίξει τις πύλες του στους κατοίκους και τους νησιώτες, εφόσον η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες;
  4. Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Υγείας ώστε να λειτουργήσει άμεσα το Νοσοκομείο Καρπάθου;
  5. Πότε θα προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για την στελέχωση του;
  6. Πότε προγραμματίζετε να προσλάβετε τους επιτυχόντες στο διαγωνσμό για επικουρικό προσωπικό, που ήδη έχει ολοκληρωθεί;
  7. Πότε αναμένεται να πληρωθεί η θέση του Προέδρου της Δ.Ε. του Κέντρου Υγείας Καρπάθου;
  8. Υφίσταται εγκύκλιος σχετική με τον περιορισμό των φαρμάκων υψηλού κόστους, όπως τα αντικαρκινικά, ή τη διενέργεια των ακτινοθεραπειών για καρκινοπαθείς και στον ιδιωτικό τομέα με επιβάρυνση των ασθενών;
  9. Με δεδομένα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κοροναϊό αλλά και την υγειονομική κατηγοριοποίηση των νησιών του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Καρπάθου που κατατάσσεται στην τελευταία και πλέον επικίνδυνη κατηγορία, πως μπορεί να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, προκειμένου να θωρακισθούν υγειονομικά οι επισκέπτες, οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις;

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Γνωρίζουμε τι έγινε στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Ρόδου και πως βγήκε το αποτέλεσμα αλλά τώρα στο...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...