Ερωτήματα για τη λειτουργία εταιρίας υγραερίου στη Ρόδο από τον Αντώνη Χατζηιωάννου

«Δελτίο Τύπου του Υποψηφίου Περιφερειακού Συμβούλου Αντώνη Χατζηιωάννου με τη Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου»

«Τεράστιο ζήτημα ασφάλειας για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς της περιοχής ΚΑΝΑΜΑΤ από την λειτουργία των εγκαταστάσεων της ΡΟΔΟΓΚΑΖ»

«Οι πολίτες απαιτούν ενημέρωση για τις ενέργειες της ΡΟΔΟΓΚΑΖ και τις ενδεχόμενες παραλείψεις της Περιφερειακής αρχής»

Με την ιδιότητα του Μηχανικού του Δημοσίου, του εν ενεργεία Περιφερειακού Συμβούλου και κυρίως του Προέδρου του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Πολυτέκνων «Η Θεοτόκος» είμαι υποχρεωμένος να υπερασπιστώ το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των συμπολιτών μας.

Είναι γνωστό ότι στην περιοχή «Καναμάτ» έχουν αναπτυχθεί τρεις οικιστικοί συνεταιρισμοί ήτοι: Των Πολυτέκνων «Η Θεοτόκος», Της «Αυτοστέγασης» και της «Ένωσης-Βάκχος». Στα οικόπεδα των εν λόγω συνεταιρισμών έχουν ανεγερθεί κατοικίες σε ποσοστό άνω του 80% που ήδη κατοικούν συμπατριώτες μας. Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί σημαντική οικιστική διέξοδο της Πόλεως της Ρόδου.

Θα παρατηρήσει σήμερα κανείς ότι σφύζει από ζωή.

Κατά το πρόσφατο παρελθόν όταν η Εταιρία Υγραερίου ΡΟΔΟΓΚΑΖ Α.Ε. ζήτησε να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της, σύσσωμοι και από κοινού οι συνεταιρισμοί δημόσια εκφράσαμε τεκμηριωμένα την αντίθεση μας, όπως όριζε το τότε Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο καθώς και το υπό αναθεώρηση.

Η θέση μας αυτή λόγω της επικινδυνότητας των εγκαταστάσεων (Οδηγία Sevezo για την πρόληψη των ατυχημάτων)  και των μελετών επικινδυνότητας που είχαν εκπονηθεί από τις δημόσιες αρχές βασίζεται  αποκλειστικά στην νομιμότητα και στα επιστημονικά δεδομένα.

Κοντολογίς επειδή οι εγκαταστάσεις προϋπήρχαν και εξυπηρετούν και αυτές τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού, αποδεχτήκαμε την συνέχιση της λειτουργίας ως έχουν,  μέχρι που να χωροθετηθούν εκτός αστικής περιοχής αλλά επουδενί να επεκταθούν.

Με έκπληξη μου, από την αναρτημένη στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ απόφαση της Περιφέρειας (ΑΔΑ 6ΤΞΖ7ΛΞ-ΞΜΨ) της 16 Ιουνίου 2016, δηλαδή εδώ και τρία χρόνια υπάρχει αυτολεξεί ζήτημα «αυθαίρετου εκσυγχρονισμού καθώς και αυθαίρετης κτηριακής και μηχανολογικής επέκτασης καθώς και διαπίστωση παράβασης των όρων και των περιορισμών της αδείας λειτουργίας στους τομείς του Περιβάλλοντος & Ασφάλειας Εγκαταστάσεων.» 

Η απόφαση αυτή καλεί την ΡΟΔΟΓΚΑΖ πέρα από την καταβολή προστίμου 15.000 ευρώ, εντός 90 ημερών να προβεί στην πλήρη αποκατάσταση των παρατηρήσεων του πορίσματος ελέγχου της Περιφέρειας και στην εκτέλεση των εργασιών που υπεδείχθησαν. Άρα θεωρητικά η εταιρία θα έπρεπε να είχε συμμορφωθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου 2016 αλλιώς να διακοπεί η λειτουργία της.

Με την ευθύνη κυρίως του προέδρου του οικοδομικού συνεταιρισμού η «Θεοτόκος» ερωτώ δημόσια και χωρίς περιστροφές:

  1. Ο κίνδυνος για το περιβάλλον και την προστασία των κατοικιών, των ξενοδοχείων,  των διαβιούντων ντόπιων και τουριστών καθώς και των διερχομένων όπως το ίδιο το έγγραφο αναφέρει αυξήθηκε από τις αυθαίρετες επεκτάσεις; ΝΑΙ Η ΟΧΙ.
  2. Κατεβλήθη το πρόστιμο;
  3. Ήρθησαν οι κίνδυνοι με βάση τα πορίσματα ελέγχου του κλιμακίου που διενέργησε τον έλεγχο;
  4. Τηρήθηκε η προθεσμία των 90 ημερών που ορίζει το έγγραφο στην παράγραφο 3 καλώντας την εταιρία να αποκαταστήσει τους κινδύνους αλλιώς θα έπρεπε να είχε επέλθει προσωρινή ολική διακοπή της λειτουργίας.
  5. Αν μέχρι σήμερα η εταιρία δεν έχει συμμορφωθεί και η περιφέρεια αντίστοιχα δεν έχει διαπιστώσει αποκατάσταση της νομιμότητας και της ασφάλειας των εγκαταστάσεων, για πιο λόγο συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία της υπό αυτές τις συνθήκες;

Κατανοώ πλήρως τις ανάγκες του νησιού, σέβομαι απολύτως την επιχειρηματικότητα και την πολιτική δράση που αναπτύσσουν και οι επιχειρηματίες αυτό όμως δεν επιτρέπει σε κανένα να κλείνει τα μάτια και να μην διασφαλίζει την δημόσια ασφάλεια και την τήρηση των νόμων.

Καλόπιστα λοιπόν θεωρώ ότι θα δοθούν άμεσα οι απαραίτητες εξηγήσει και διευκρινήσεις, όχι σε μένα αλλά στους κατοίκους της περιοχής και του νησιού.

Πρόκειται για μείζον ηθικό, ουσιαστικό, πολιτικό ζήτημα που άπτεται του συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών να απολαμβάνουν συνθήκες ασφαλείας και ιδίως εντός των κατοικιών τους.

Αναμένω με ενδιαφέρον τις απαντήσεις τόσο από την ΡΟΔΟΓΚΑΖ όσο και την Περιφερειακή Αρχή.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...