Επιτυχημένη η ημερίδα για την ενεργειακή αυτονομία της Σύμης

Επιτυχημένη η ημερίδα για την ενεργειακή αυτονομία της Σύμης στο κλειστό γυμναστήριο του νησιού, Γιάννης Καπνουλάς

- Με επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Σύμη το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την ενεργειακή αυτονομία του νησιού με εναλλακτικές μορφές ενέργειας. 

 

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Σύμης σε συνεργασία με την Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καθαρή ενέργεια στα νησιά της Ευρώπης, διοργάνωσε ημερίδα με απώτερο σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων και φίλων της Σύμης για τις αναπτυξιακές προοπτικές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ακολουθώντας τις δράσεις της Γραμματείας, ο Δήμος Σύμης παρουσίασε το σχέδιο ενεργειακής μετάβασης του νησιού.

 

Οι ομιλητές τοποθετήθηκαν ως εξής : 

 

Ο Δήμαρχος Σύμης χαιρέτισε και δεσμεύτηκε για την υλοποίηση όσων προκύψουν από τις εργασίες του συνεδρίου.

 

Ο Δημήτρης Κατσαπρακάκης επεσήμανε την ανάγκη για «Καθαρή Ενέργεια στα Νησιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ο Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε στο ρόλο που θα παίξει η πράσινη ενέργεια στον τουρισμό, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλος, Δήμαρχος Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης περιορίστηκε στην «Εφαρμογή της Πράσινης Ενέργειας στην πόλη», ο Θόδωρος Κυπραίος, Πολιτικός Μηχανικός ΔΣ, AGG CONSULTING ΙΚΕ μίλησε για τους τρόπους Εφαρμογής Πράσινης Ενέργειας στα Λιμάνια, ο Βασίλης Πολίτης, Υποναύαρχος Π.Ν. για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε λιμάνια και μαρίνες, ο Μιχάλης Παπαγεωργίου, δικηγόρος, εξήγησε το «Νομικό πλαίσιο προς την ορθολογική ενεργειακή μετάβαση με στήριξη των πρωτοβουλιών από τις νησιωτικές κοινωνίες», ο Παναγιώτης Μεγαλούδης παρουσίασε το Σχέδιο Ενεργειακής Μετάβασης της Σύμης», η Μαρία Καμμά, Δήμαρχος Τήλου, παρουσίασε το έργο ενεργειακής μετάβασης στην Τήλο και τις εμπειρίες από τη λειτουργία του», ο Γιάννης Γκύλλης, από τη Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου ανέπτυξε την εμπειρία από τη Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου και, τέλος , ο Δημήτρης Κατσαπρακάλης εξήγησε τον ρόλο των ενεργειακών κοινοτήτων στην ενεργειακή μετάβαση.

 

Τον συντονισμό των εργασιών είχε ο αντιδήμαρχος Σύμης , Νικήτας Γρύλλης ο οποίος με παρέμβαση του ανέφερε τα ακόλουθα: "Τα νησιά μας αποτελούν το μεγαλύτερο πλούτο της Ελλάδας, αλλά και τη μεγαλύτερη επένδυσή της. Ίσως είναι καιρός επιτέλους, να παρθεί μια γενναία απόφαση, έτσι ώστε να να δημιουργηθεί ένα  Υπουργείο Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής  που να αφουγκράζεται τα προβλήματα των νησιών, όχι από την Αθήνα αλλά από τα νησιά μας.

 

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Δημάρχου Σύμης: 

 

 

Αιδεσιμότατοι, κυρίες και κύριοι βουλευτές,

 

κύριοι διοικητές των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας,

 

φιλτατοι καθηγητές, 

 

κυρίες και κύριοι,

 

 

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στην αποψινή μας συνάντηση. 

 

Σας ευχαριστώ που ανταποκρίνεστε στο κάλεσμα μας και μας δίνετε το "πράσινο" φως να προχωρήσουμε ένα ακόμη μεγάλο έργο, αυτό της ενεργειακής αυτονομίας του νησιού μας με  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

 

Η σημερινή συνάντηση είναι πολύ σημαντική.  

 

Μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντός μας να καταστήσουμε τη Σύμη ενεργειακά αυτόνομη και να δημιουργήσουμε όλες τις δομές, για να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος, σε μια εποχή που κλονίζεται ανεπανόρθωτα.

 

Η Σύμη είναι από τα πρώτα νησιά που αναζήτησε διέξοδο στο πρόβλημα της λειψυδρίας με δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης και τα κατάφερε μια χαρά.

 

Υπάρχουν προβλήματα χρηματοδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά η υδρευτική της αυτονομία είναι εδώ και πολλά χρόνια γεγονός. 

 

Αντιλαμβανόμαστε λοιπον ότι η ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον δημιουργήσουμε τις δομές για την ενεργειακή αυτονομία του νησιού μας, θα επιλύσει και το σημαντικό πρόβλημα της ηλεκτροδότησης της μονάδας αφαλάτωσης.  

 

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ένα νησί με ηλιοφάνεια τουλάχιστον 250 ημέρες τον χρόνο, θα μας καταστήσει αυτόνομους και ενεργειακά αυτοδύναμους, 

 

προστατεύοντας το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα από τους ρύπους, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το παράδειγμα στα αστικά κέντρα που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

 

Τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν έχουμε αποδείξει, ως δημοτική αρχή, ότι δεν υπάρχουν φιλόδοξα σχέδια. 

 

Υπάρχουν σκέψεις, προβληματισμοί που μετατρέπονται σε μελέτες. 

 

Στόχος του δήμου μας είναι να βρεθούν οι χρηματοδότες, οι πηγές από τις οποίες μπορούν να αντληθούν χρήματα για την επίτευξη των στόχων μας. 

 

Η ενεργειακή αυτονομία με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι απαίτηση των καιρών μας. Είναι το επόμενο βήμα που θα αποτελέσει τη μετάβαση από το παρόν στο μέλλον.

 

Είναι το βήμα που θα μας ωθήσει να μεταβούμε από την στασιμότητα στην πρόοδο.

 

 

Η ευρωπαϊκή ένωση πλέον χρηματοδοτεί τέτοια εγχειρήματα και στέκεται στο πλευρό των δήμων που επιθυμούν να κάνουν αυτή τη μετάβαση στο αύριο. 

 

Από το βήμα αυτό δεσμεύομαι να κάνω ο,τι μπορώ μαζί με τους συνεργάτες μου, ώστε να δημιουργήσουμε τις δομές για τη μεγάλη αλλαγή, σε συνεργασία με τους επιστήμονες που ασχολούνται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και να δημιουργήσουμε τις υλικοτεχνικές υποδομές, προστατεύοντας το περιβάλλον και τον αρχαιολογικό μας οικισμό.

 

Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες της αποψινης μας συνάντησης.

 

Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας και το ενδιαφέρον σας να βοηθήσουμε όλοι μαζί η Σύμη να πάει ένα ακόμη βήμα μπροστά.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...