"Επιτυχία του ΚΙΝ.ΑΛ. ότι αύξησε τις δυνάμεις του παρά τη μεγάλη πόλωση"
-Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός έδωσε συνέντευξη στο ΑιγαίοTV και στη δημοσιογράφο Ειρήνη Χαλκίτη όπου ανέλυσε τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, συνδέοντάς τα με τις πολιτικές επιλογές των κομμάτων τα προηγούμενα χρόνια και εκτιμώντας τη δυναμική τους ενόψει των εθνικών εκλογών.
Δημοσιογράφος: Θα θέλαμε λοιπόν κ. Αντιπρόεδρε να σχολιάσουμε λίγο πώς αξιολογείτε εσείς τα εκλογικά αποτελέσματα, είναι μια ιστορική νίκη της Ν.Δ., να τα σχολιάσουμε, να ακούσουμε τη δική σας άποψη και γιατί πιστεύετε ότι υπέστη αυτή την ήττα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Δ. Κρεμαστινός: Κοιτάξτε οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Πρώτα απ΄ όλα η Ν.Δ. είναι αδιαμφησβήτητα ο νικητής των Ευρωεκλογών. Το δεύτερο είναι ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ηττήθηκε σαφώς, το τρίτο είναι ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή το ΚΙΝ.ΑΛ. –όπως θέλετε πείτε το- διατήρησε τις δυνάμεις του και μάλιστα με ελαφρά αύξηση και αυτό είναι το σημαντικό, ότι η Χ.Α. έχασε πολύ κόσμο προς ένα νέο κόμμα, το οποίο έρχεται τώρα, το οποίο είναι εξίσου λαϊκίστικό με την Χ.Α. αλλά δεν έχει το βάρος, το πολιτικό βάρος, τις διασυνδέσεις με το παρελθόν που έχει η Χ.Α.. Όμως μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο, λόγω λαϊκισμού πιο επικίνδυνο.
Δημοσιογράφος: Αναφέρεστε στην Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου; το οποίο ήταν η έκπληξη.
Δ. Κρεμαστινός: Ναι, γιατί αν αθροίσετε το ποσοστό αυτού του κόμματος με το ποσοστό της Χ.Α. έρχεστε στο ποσοστό το παλιό της Χ.Α.
Δημοσιογράφος: Οπότε θεωρείτε ότι έχει αντλήσει από εκεί.
Δ. Κρεμαστινός: Κυρίως από εκεί, όχι αποκλειστικά, αλλά κυρίως. Έτσι διαβάζονται οι αριθμοί αν θέλει κανείς να τους δει και να τους διαβάσει όπως είναι στην πραγματικότητα.
Δημοσιογράφος: Βλέπουμε έτσι 2 έδρες να έχει το ΚΙΝ.ΑΛ., απ' ότι φαίνεται εκλέγονται ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Εύα Καϊλή.
Δ. Κρεμαστινός: Κατά βάση το ΚΙΝ.ΑΛ. διατηρεί με αύξηση τις δυνάμεις του και αυτό είναι θετικό, μετά από την πόλωση που επικράτησε. Όλα τα άλλα μικρά κόμματα στη Βουλή απώλεσαν δυνάμεις. Πόλωση μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όπου και οι δύο επιθυμούσαν να προσεταιρίσουν δυνάμεις από το ΚΙΝ.ΑΛ., από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Δημοσιογράφος: Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι σύρθηκε τελικά και λίγο πριν τη λήξη της θητείας του ο Πρωθυπουργός στο να ανακοινώσει εκλογές, και αν το βλέπετε θετικό αυτό.
Δ. Κρεμαστινός Κοιτάξτε, κατ' αρχήν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει κάνει λάθη ιστορικά από την αρχή μέχρι τώρα και ως ιστορικό λάθος αναφέρω ότι συνεργάστηκε με ένα κόμμα που εκινείτο στην άκρα δεξιά παράταξη, συνέχισε να έχει συνεργάτες του ακόμα και σήμερα οι οποίοι είναι ακροδεξιοί και το τραγικό είναι ότι αποπροσανατόλισε και τον κόσμο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τον κόσμο που ψήφιζε ΠΑ.ΣΟ.Κ. παλιά και τώρα ψήφισε ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Όταν ψηφίζουν και βγάζουν σχεδόν επικεφαλής, 2η, την κα Κουντουρά, η οποία κα Κουντουρά όπως ξέρετε δεν είναι ούτε Αριστερή, ούτε έχει τέτοιες καταβολές, ούτε προϊστορία, αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ο κόσμος αποπροσανατολίζεται, είναι ένας κόσμος ο οποίος στήριζε –ο κόσμος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εννοώ- στήριζε κατά βάση ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τώρα είναι δέσμιος ας πούμε να ακολουθεί ανθρώπους οι οποίοι μόνο Αριστεροί δεν είναι.
Δημοσιογράφος Πάντως, ξεκαθάρισε ότι το τοπίο με ό,τι έχει να κάνει με κάποια μικρά κόμματα, είδαμε να μην εκλέγει κάποια έδρα ο κ. Λεβέντης, είδαμε τους ΑΝ.ΕΛ. να κατατροπώνονται θεωρώ, δεν ξέρω αν συμφωνείτε και εσείς.
Δ. Κρεμαστινός Κοιτάξτε, ο κόσμος πληρώνει αυτούς που κάνουν πολιτικά λάθη. Το ένα κόμμα, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., έκανε πολύ λαϊκισμό και το άλλο κόμμα, οι ΑΝ.ΕΛ., έκανε εξωφρενικά πράγματα. Δηλαδή, πως πολιτεύτηκε με το θέμα της Μακεδονίας που το ίδιο ήταν «Μακεδονομάχο», και τελικά έφτασε μέχρι το σημείο να στηρίξει αυτό που ο ίδιος κατηγορούσε. Τελικά τελευταία στιγμή αποχώρησε. Όμως, κατάλοιπα του παρέμειναν διότι έμειναν σε υπουργικές θέσεις και είχαν τα οφέλη και φυσικά το κόμμα αυτό διαλύθηκε. Όταν δηλαδή ένα κόμμα δεν έχει ιδεολογία, τότε είναι καταδικασμένο να διαλυθεί. Ενώ το κόμμα που διατηρήθηκε σταθερό ήταν το ΚΙΝ.ΑΛ., δηλαδή το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έχει μια ιστορία και σέβονται και τα στελέχη του την ιστορία αυτή.
Δημοσιογράφος: Κύριε Κρεμαστινέ, είπατε πριν ότι ηττήθηκε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διότι έκανε κάποια ιστορικά λάθη. Σε τι αναφέρεστε και πού πιστεύετε ότι οφείλεται κυρίως η ήττα; στην συμφωνία των Πρεσπών; στην οικονομική, φορολογική πολιτική; στο ότι αψήφησε τον λαό; διότι πρέπει να το πούμε και αυτό, και να το σχολιάσουμε, αψήφησε τον λαό, όταν κάνεις ένα «ναι» «όχι» ή ένα «όχι» «ναι» ή όταν βλέπεις το 70% του κόσμου ότι δεν θέλει την συμφωνία των Πρεσπών και εσύ δεν λαμβάνεις υπόψη τους πολίτες, τι περισσότερο πιστεύετε ότι τους κόστισε;
Δ. Κρεμαστινός Κοιτάξτε, πολλά είναι που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν αυτό το αποτέλεσμα, αλλά ευθύς εξαρχής είναι η ταυτότητα του, δηλαδή ένα κόμμα που προέρχεται, που έχει ψηφοφόρους που προέρχονται από ένα συγκεκριμένο κεντροαριστερό χώρο δηλαδή το ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν μπορεί να συνεργάζεται με ένα κόμμα που είναι πέραν της Δεξιάς δηλαδή ένα ακροδεξιό κόμμα όπως είναι οι ΑΝ.ΕΛ. και πολύ περισσότερο όταν αυτό το κόμμα δεν μπορεί να το στηρίξει στην πολιτική του.
Δηλαδή η πολιτική του ποια ήταν; Ήταν τα νομοσχέδια τα οποία πέρασε όπως το σύμφωνο συμβίωσης, ήταν το νομοσχέδιο για το τζαμί, το κόμμα αυτό ήταν αντίθετο και αν δεν υπήρχε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που ιδεολογικά υποστήριζε αυτά τα πράγματα να τα στηρίξει δεν θα μπορούσαν να περάσουν τα νομοσχέδια, αυτό ήταν λάθος και απομάκρυνε αν θέλετε τον χώρο αυτό από την πηγή του. Διότι και εγώ έχω μιλήσει ότι τα κόμματα πρέπει να συζητούν μεταξύ τους και ιδιαιτέρως τα κόμματα των όμορων χώρων, αλλά να συζητούν όταν υπάρχει θέμα συζήτησης. Όταν φτάνει μέχρι του σημείου ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να παίρνει στελέχη τα οποία δεν έχουν εκλεγεί βουλευτές από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και δεν είχαν καμία τύχη κοινοβουλευτική και να υπουργοποιούνται, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις, όχι της συζήτησης αλλά ούτε καν της κατανόησης. Διότι δεν μπορεί να προβαίνεις σε τέτοιες πράξεις και από την άλλη μεριά να λες ότι ανήκεις στον ίδιο ιδεολογικό χώρο. Και πολύ περισσότερο αυτή η σύγχυση, δηλαδή έβλεπε ο ψηφοφόρος που στράφηκε αριστερά προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -γι' αυτούς μιλάω- ότι το κόμμα του ηρωοποιούσε την κα Κουντουρά, τον κ. Κουίκ, την κα Παπακώστα, την οποία κατηγορούν ότι τους παράνομους μετανάστες τους έλεγε με τα χειρότερα «κοσμητικά» επίθετα.
Δημοσιογράφος: Και τι δεν ακούσαμε ...
Δ. Κρεμαστινός: Όλα αυτά, σε ένα εκλογικό σώμα το οποίο έχει ρίζες κεντροαριστερές, δεν το ευχαριστούν, πώς να το κάνουμε ... Γι' αυτό λοιπόν υπέστη μια ήττα, απ' όλα αυτά δηλαδή από την ασυνέπεια της ιδεολογίας και των πράξεων του. Και επ' αυτού θέλω να τονίσω διότι συζητιέται πολύ εκ του πονηρού από ανθρώπους που θέλουν να τα καλλιεργούν αυτά, ότι εγώ είχα υποστηρίξει την συνεργασία μεταξύ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ΚΙΝ.ΑΛ. Ποτέ δεν είπα τέτοιο πράγμα. Είπα ότι θα έπρεπε να συζητούν, να έχουν κόκκινες γραμμές, να δουν εάν σε κάποια σημεία υπάρχει κοινό τοπίο συνεργασίας ή όχι, αλλά όταν γίνονται αυτά τα πράγματα, πώς να γίνει συζήτηση.
Δημοσιογράφος: Βέβαια, το είχατε ξεκαθαρίσει αυτό και στο παρελθόν.
Δ. Κρεμαστινός: Το είχα ξεκαθαρίσει αλλά ακόμη και σήμερα είναι διάφοροι που προσπαθούν να ....
Δημοσιογράφος: Ο καθένας τι έχει στο μυαλό του κ. Κρεμαστινέ ...
Δ. Κρεμαστινός: Εντάξει, αλλά θέλω να το ξεκαθαρίσω μια και καλή γιατί μπορεί κάποιος να πει ότι δεν είμαι συνεπής σε αυτά που πιστεύω. Είμαι συνεπέστατος σε αυτά που πιστεύω και υποστηρίζω μέχρι σήμερα.
Δημοσιογράφος: Να ξεκαθαρίσουμε και κάτι άλλο. Πείτε μας πόσο εύκολη βλέπετε μια συνεργασία μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δ. Κρεμαστινός: Κοιτάξτε, αυτές τις εκλογές –και αυτό είναι το θλιβερό- ο μεν ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα λέει ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. θα στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το δε ΚΙΝ.ΑΛ. θα καταθέσει αυτά που σας είπα προηγουμένως, τα οποία είναι και σωστά, δηλαδή τις συνεργασίες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με πέραν της Δεξιάς στοιχεία στην πράξη. Αυτό θα είναι το θέμα των εκλογών, θα είναι αποπροσανατολισμός. Εμείς είπαμε ξεκάθαρα ότι δεν θα συνεργαστούμε με κανέναν με την έννοια της προσχώρησης ή συνεργασίας χωρίς προγραμματικές θέσεις και το «με κανέναν» σημαίνει φυσικά ούτε με τον κ. Μητσοτάκη ούτε με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Εάν τώρα είναι πρώτο κόμμα και δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση και γνωρίζοντας ποιες είναι οι αρχές μας, τότε έχουμε πει ότι θα εξεταστεί το θέμα από τα όργανα του κόμματος. Εάν δηλαδή προκύπτει ακυβερνησία στην Χώρα αλλά δεν έχουμε καμιά διάθεση να συνεργαστούμε με ένα κόμμα το οποίο είναι πέραν του ιδεολογικού πλαισίου και χώρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Δημοσιογράφος: Ξεκάθαρος κ. Κρεμαστινέ. Λοιπόν σας ευχαριστώ για αυτή την κουβέντα μας, και όταν θα έχουμε όλα τα τελικά αποτελέσματα θα μπορέσουμε να κάνουμε θεωρώ και μια συζήτηση και για τον «Κλεισθένη» και τελικά τι αποκομίσαμε από όλη αυτή τη διαδικασία.
Δ. Κρεμαστινός: Βεβαίως.
Δημοσιογράφος: Θα βρούμε λίγο χρόνο να τα πούμε και πάλι. Να σας ευχαριστήσω πολύ, καλή συνέχεια.
Δ. Κρεμαστινός: Κι εγώ σας ευχαριστώ.