Επιτυχές το συνέδριο των Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας στη Ρόδο

Με στοχευμένες δράσεις στήριξης των «αδύναμων» ομάδων του πληθυσμού μας, αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση της ενισχυτικής διδασκαλίας συνεδρίασαν οι φροντιστές στο νησί μας, αναλαμβάνοντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες στην εκπαιδευτική διαδικασία.   
Το συνέδριο εργασιών της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ) το οποίο πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά στη Ρόδο, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και αποτελεσματικότητα.
Συνοπτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου εξελίχθηκε ως εξής:
•    Παρασκευή απόγευμα
Συνάντηση του προέδρου της ΟΕΦΕ κ. Κώστα Αμπατζίδη και του μέλους του Δ.Σ. της ΟΕΦΕ συμπολίτη μας κ. Χρήστου Μπάρδου, με το Δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, σχετικά με τη δράση του τοπικού σωματείου φροντιστών στα εκπαιδευτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του νησιού. Ο γνωμοδοτικός ρόλος του φροντιστή και οι επιστημονικές του απόψεις στα εκπαιδευτικά, έχει θεσμοθετηθεί τα προηγούμενα χρόνια με τη συμμετοχή του στην επιτροπή παιδείας του δήμου.
•    Σάββατο
Σύσσωμο το  Δ.Σ. της Ο.Ε.Φ.Ε, καθώς και ο πρόεδρος του Σωματείου Φροντιστών Δωδεκανήσου κ. Αθανάσιος Βυρίνης παρευρέθηκαν στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη και την υπεύθυνη για θέματα πρόνοιας, περιφερειακή σύμβουλο κ. Δέσποινα Μουτάφη. Στη διάρκεια της συνάντησης, οι  Εκπαιδευτικοί Φροντιστές έκαναν γνωστές τις θέσεις τους και τις προτάσεις τους για την ενισχυτική διδασκαλία την οποία υπηρετούν με υπευθυνότητα όλα αυτά τα χρόνια. Επιπλέον, ανακοίνωσαν ότι, μετά την προσφορά των τριών υποτροφιών στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε μαθητές των νησιών της Λέρου, της Καλύμνου και της Καρπάθου, προχωρούν στην παροχή δωρεάν εξ αποστάσεως φροντιστηριακών μαθημάτων στα παιδιά ακριτικών νησιών, όπως η Κάσος, οι Λειψοί και το Καστελόριζο, καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Παράλληλα, προγραμματίζουν συμβουλευτικές συναντήσεις (Ο.Σ.Σ.) στα νησιά αυτά, πλαισιωμένες με ειδικότητες ψυχολόγων, διατροφολόγων, σύμβουλων επαγγελματικού προσανατολισμού κλπ.
Οι δράσεις αυτές, αποτελούν συνέχεια της ανάληψης πρωτοβουλιών, προκειμένου κανένα παιδί να μην στερηθεί την εκπαιδευτική φροντιστηριακή στήριξη και διευρύνουν το πρόγραμμα της δωρεάν φροντιστηριακής εκπαίδευσης σε άπορους μαθητές, που πραγματοποιούν στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια οι Φροντιστές. Στο πλαίσιο αυτό της κοινωνικής αλληλεγγύης, ο περιφερειάρχης βράβευσε το σωματείο φροντιστών Δωδ/σου, το Χρ. Μπάρδο εκ μέρους του Δ.Σ. της ΟΕΦΕ για την καταλυτική του συμβολή και το σωματείο ξενόγλωσσης εκπαίδευσης για την ανάλογη προσφορά του.       
Στη διάρκεια του Δ.Σ. της ΟΕΦΕ που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά στο Επιμελητήριο Δωδ/σου (ΕΒΕΔ), παρευρεθεί ο βουλευτής Δωδ/σου της Ν.Δ. και γραμματέας της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, κ. Βασίλης Υψηλάντης, στον οποίο τέθηκαν σημαντικά θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του και αποφασίστηκε η από κοινού προώθηση των θεμάτων αυτών.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε ολομέλεια του τοπικού σωματείου με τα μέλη του  Δ.Σ. της ΟΕΦΕ στην αίθουσα του Επιμελητηρίου. Ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου κ. Αθ.Βυρίνης αναφέρθηκε στον εκπαιδευτικό αλλά και κοινωνικό πρόσωπο του φροντιστή τη δύσκολη- για την εκπαίδευση- αυτή περίοδο και τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του κλάδου των εκπαιδευτικών φροντιστών ως υπεύθυνης και ισότιμης συνιστώσας της δημόσιας παιδείας, τόσο συλλογικά όσο και προσωπικά στη χάραξη της νέας εκπαιδευτικής πολιτικής. Ένα «καλό σχολείο», σημείωσε, αναβαθμίζει το ρόλο της ενισχυτικής διδασκαλίας, η οποία συναντά την ουσιαστική της μορφή μέσα από τη δομή και την ομοιογένεια των μικρών ομάδων στα οργανωμένα τμήματα των φροντιστηριακών μονάδων.   
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ κ. Κ.Αμπατζίδης αφού αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα δεδομένα του «Νέου Λυκείου», ανέλυσε την πάγια θέση των φροντιστών για την ανακούφιση του οικογενειακού προϋπολογισμού μέσω  «επιταγής ενισχυτικής εκπαίδευσης» ή «voucher», όπως έχει επικρατήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έναν θεσμό, ο οποίος εφαρμόζεται μακροχρόνια σε πάρα πολλές χώρες, όπως οι Η.Π.Α (no child left behind), αλλά και σε διάφορα κράτη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Σημειώνεται, ότι ο θεσμός αυτός χρησιμοποιείται ήδη και στην Ελλάδα, αλλά σε άλλους τομείς όπως αυτόν της κατάρτισης - σε διάφορους τομείς της οικονομίας - ανέργων πτυχιούχων ή αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα από τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Διευκρινίζεται ότι, αντί το φροντιστήριο να αμειφθεί από το οικογενειακό υστέρημα, θα καλύψει τις ανάγκες του από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία θα αξιοποιούν οι γονείς μέσα από το κουπόνι της ενισχυτικής διδασκαλίας, επιλέγοντας οι ίδιοι το φροντιστήριο που επιθυμούν. Ταυτόχρονα,  η χρήση του «voucher» αναμένεται να βάλει φρένο στο φαινόμενο της παραοικονομίας και των «μαύρων» ιδιαίτερων μαθημάτων, καθώς η χρήση του, όπως είναι φυσικό, θα γίνεται αποκλειστικά από πιστοποιημένες μονάδες. Με αυτό τον τρόπο γονείς και μαθητές θα αποφύγουν τις «κακοτοπιές», από εκπαιδευτήρια και καθηγητές που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις,  αλλά και το κράτος θα βάλει ένα τεράστιο ποσό στο ταμείο του, που τώρα αδυνατεί να μαζέψει.
Στην ολομέλεια παρευρέθηκαν και ο βουλευτής Δωδ/σου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης, καθώς και η βουλευτής Δωδ/σου των ΑΝ.ΕΛ. κ. Μίκα Ιατρίδη. Ο κ.Γάκης άκουσε τους προβληματισμούς των φροντιστών και εξέφρασε τις προσωπικές του απόψεις αλλά και τις θέσεις του κόμματός του σχετικά με το ρόλο του φροντιστή, κάποιες στην ίδια κατεύθυνση και άλλες σε διαφορετική με τις θέσεις της ομοσπονδίας. Ωστόσο, δεσμεύτηκε για την προώθηση των εκπροσώπων της ΟΕΦΕ στα κεντρικά όργανα του κόμματός του προκειμένου να παρουσιαστούν ολοκληρωμένες οι απόψεις του κλάδου και να αναπτυχθεί εποικοδομητικός διάλογος για  να διερευνηθεί πλαίσιο κοινού τόπου.
Η κ. Ιατρίδη αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του Έλληνα φροντιστή και διεμήνυσε για άλλη μια φορά, την ανοικτή πόρτα διαλόγου του κόμματος της, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο στον υπεύθυνο φορέα της φροντιστηριακής εκπαίδευσης.  
•    Κυριακή  
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου της ΟΕΦΕ και του προέδρου του τοπικού σωματείου με το βουλευτή Δωδ/σου της Ν.Δ. κ. Μάνο Κόνσολα και τον βουλευτή Ρεθύμνου της Ν.Δ.  κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, οι οποίοι έδειξαν πρόθυμοι να στηρίξουν τις ενέργειες που οδηγούν στην αναβάθμιση του ρόλου της ενισχυτικής διδασκαλίας, αλλά και την οικονομική ανακούφιση της χαμηλά εισοδηματικής και της μέσης οικογένειας,  η όποια βάλλεται το τελευταίο διάστημα. Προγραμματίστηκαν άμεσες ενέργειες προώθησης των συγκεκριμένων θεμάτων, τόσο προς το υπουργείο παιδείας όσο και προς το υπουργείο ανάπτυξης.
Το διήμερο εργασιών χαρακτηρίστηκε απόλυτα εποικοδομητικό και άνοιξε νέους δρόμους για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου, όπως και για την υλοποίηση προτάσεων με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών του . Παράλληλα, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, ότι η φροντιστηριακή κοινότητα στέκεται αρωγός στη προσπάθεια που κάνει η ελληνική οικογένεια για να μορφώσει τα παιδιά της, ενώ ταυτόχρονα αγωνιά και καταθέτει ουσιαστικές προτάσεις, πρωτοστατώντας έτσι, στις εκπαιδευτικές εξελίξεις.


    
     

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η δήμαρχος Τήλου σε ανάρτηση της περιγράφει την περιπέτεια προσφύγων που έφθασαν στο νησί, τους...
Με φωτογραφίες εξαιρετικές, όπως πάντα,  ο Βασίλης Καυμένακης απεικονίζει δυστυχώς την...
Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...