Επιστολή του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου προς τον υπουργό εργασίας Κωστή Χατζηδάκη

Στη σημερινή (11.1. 2021) συνέντευξη τύπου του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου που έδωσαν η πρόεδρος και ο γεν. γραμματέας του σωματείου εγινε εναφορά στην παρακάτω επιστολή με τα σοβαρά αιτήματα των συνταξιούχων. Την επιστολή  καλούνται να υπογράψουν όλοι οι συνταξιούχοι.

Επίσης παρουσιάστηκε κείμενο που ανασκευάζει την ελλιπή πληροφόρηση ορισμένων ΜΜΕ κυρίως αθηναϊκών.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΡΟΔΟΥ

ΟΔΟΣ ΑΓ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ 104 - Τ.Κ. 851 00 ΡΟΔΟΣ

synt_ikarod@yahoo.com

                                         ------------- ♦ -------------

                                   ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ  11 .1. 2021     

 

Διαπιστώνουμε στρατευμένη επίμονη επίθεση με ψέματα, μισές αλήθειες και διαστρεβλώσεις από τα κυβερνητικά επιτελεία και μερίδα των ΜΜΕ, για τα προβλήματα των συνταξιούχων. Ο τρόπος ενημέρωσης που  έχει επιλεγεί είναι: να θάβονται τα μεγάλα προβλήματα που καίνε τον συνταξιουχικό κόσμο, από την μια και από την άλλη να προβάλλονται ορισμένα ψίχουλα που η κυβέρνηση κατά καιρούς διανέμει να εμφανίζονται ως σπουδαίες παραχωρήσεις προς τους συνταξιούχους. 

- Η αλήθειες που κρύβονται είναι:  

- Όλες οι περικοπές που μέχρι σήμερα έχουν γίνει σε κύριες, επικουρικές συντάξεις, στα πληρωμένα δώρα, στο ΕΚΑΣ, Εφάπαξ, μερίσματα, φάρμακα, υγεία, κοινωνικές παροχές, ισχύουν και παραμένουν στο ακέραιο.

- Αποτέλεσμα αυτών των περικοπών είναι, οι συνταξιούχοι να πληρώνουν κάθε χρόνο από τις συντάξεις τους 7.5 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο από αυτές τις περικοπές.

Από τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας («ΗΛΙΟΣ»), για το 2020. Από αυτά προκύπτει ότι: 

-Συντάξεις κάτω των 500 ευρώ λαμβάνουν 606.280 συνταξιούχοι

-Συντάξεις κάτω από 700 ευρώ λαμβάνουν 1.104.663 συνταξιούχοι (44,5% επί του συνόλου)

-Η μέση κύρια σύνταξη έχει πέσει στα 727,97 ευρώ 

-Η μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται στα 194,35 ευρώ.

 

Οι αντασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις εξακολουθούν να ισχύουν, οι δε αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν εκδοθεί από το 2015 δεν εφαρμόστηκαν. Η μόνη απόφαση που έχει εφαρμοστεί είναι αυτή που κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 και αυτά κουτσουρεμένα αφού δεν δόθηκαν τα Δώρα και οι Επικουρικές. Οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να παρασυρθούν από τις παροτρύνσεις διαφόρων για νέες αγωγές και προσφυγές. Πρέπει να εκδοθεί πολιτική απόφαση που θα εφαρμοστεί στο σύνολο των συνταξιούχων.

Στα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχει δοθεί ούτε ένα Ευρώ από τα κουρέματα δεκάδων δισεκατομμυρίων. Αυτά δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χρήματα πληρωμένα από τον ιδρώτα μας. Ταυτόχρονα τα χρήματα που δίνονται για την κοινωνική ασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό   μειώνονται.

Ο στόχος της κυβέρνησης για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επικουρικής θα στερήσει σημαντικά ποσά από τα έσοδα της επικουρικής αν οι ασφαλιστικές εισφορές μπαίνουν σε ατομικούς λογαριασμούς που θα επενδύονται στο χρηματιστήριο, σε αμοιβαία κεφάλαια κτλ με κίνδυνο να χαθούν και ο ασφαλισμένος στο τέλος να μην πάρει δεκάρα. Τα έσοδα για την πληρωμή της επικουρικής των ήδη δικαιούχων και όσων βγαίνουν στην επικουρική, δε θα επαρκούν. Έτσι θα έρθει σαν ώριμο φρούτο η μείωση της επικουρικής, η ενοποίηση με την κύρια

  • Κάθε χρόνο θα συνεχίζονται οι περικοπές στις συντάξεις αφού τα όρια ηλικίας αυξάνονται και τα ποσοστά αναπλήρωσης των παλιών συνταξιούχων θα συμψηφίζονται με την προσωπική διαφορά. 

●  Οι συντάξεις χηρείας που μετά από τις μεγάλες κινητοποιήσεις μας,

     η σημερινή κυβέρνηση αναγκάσθηκε να επαναφέρει από το 50%   

     στο 70% κουτσουρεύονται για μια ακόμη φορά με νέα εγκύκλιο με

    την οποία  αφαιρεί την προσωπική διαφορά

  • Το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλιστικών οφειλών αφορά λίγους μεγαλοοφειλέτες με οφειλές άνω του 1 εκ. ευρώ οι οποίοι καταφέρνουν να είναι στο απυρόβλητο των αναγκαστικών μέτρων. Πρόκειται για 2.013 οφειλέτες, οι οποίοι οφείλουν συνολικά 8,7 δις ευρώ, ή το 23,5% του συνόλου των οφειλών, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης ασφαλιστικών Οφειλών.
  • Το σχέδιο της επιτροπής Πισαρίδη αποκαλύπτει ποια θα είναι η επόμενη μέρα της «επιστροφής στην κανονικότητα»: Εφιάλτης για τον λαό με κλιμάκωση της πολιτικής επιβολής φθηνής εργατικής δύναμης και ολοκλήρωσης της επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, συνταξιούχων που με το πέρασμα της κοινωνικής ασφάλισης στους ιδιώτες θα είναι παράδεισος για τους επιχειρηματικούς ομίλους.  
  • Εν μέσω πανδημίας οι δαπάνες συνολικά για την υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι μειωμένες κατά 600 εκατομμύρια. Οι μεταβιβάσεις στον ΕΟΠΥΥ από τον τακτικό προϋπολογισμό προβλέπονται από 608 εκατ. ευρώ το 2020 σε 300 εκατ. ευρώ για το 2021, ή αλλιώς μειωμένες κατά 50,6%!
  • Οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) περικόπτονται από τα 249 εκατ. ευρώ φέτος στα 152 εκατ. ευρώ το 2021, μείωση κατά 39% μέσα σε ένα έτος! Η φαρμακευτική δαπάνη προβλέπεται μειωμένη κατά 130 εκατ. ευρώ
  • Δεν έχουν αποδοθεί για τους κοινωνικούς σκοπούς που παρακρατούνται τα χρήματα των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ που τώρα φθάνουν τα 40 εκατομμύρια Ευρώ. 

 

Παρατηρούμε πριμοδότηση συγκεκριμένων κυκλωμάτων που προσπαθούν να βάλουν στο χέρι ξανά τους συνταξιούχους μέσω των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων ένα νέο σαφάρι που έχουν ξεκινήσει διάφορα μεγαλοδικηγορικά γραφεία και δίκτυα που βέβαια έχουν μόνιμη θέση  στην πλειονότητα   τηλεοπτικών εκπομπών και δημοσιευμάτων.   Έχουμε αναφερθεί ξανά ότι από το 2017 οι προσφυγές που έγιναν στα πολυέξοδα Ευρωπαϊκά δικαστήρια απορρίφθηκαν, με αποφάσεις που τόνιζαν, ότι οι περικοπές που έγιναν στους συνταξιούχους από τις κυβερνήσεις έγιναν δίκαια, λόγω δημοσιονομικού συμφέροντος. 

 Ξαναλέμε στους συνταξιούχους: Ό,τι μέχρι σήμερα έχουμε αποκρούσει, αναβάλει και κερδίσαμε, είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας και όχι δικαστικών αποφάσεων. Η πορεία του κινήματος των συνταξιούχων το έχει αποδείξει.  

 

Το Σωματείο μας εύχεται δύναμη και υγεία, καλή και αγωνιστική χρονιά, σε όλους τους συνταξιούχους. Μαζί με τις ευχές μας καλούμε όλους του συναδέλφους να προσέχουν την υγεία τους από την πανδημία, να κλείνουν τα αυτιά τους σε   συνομωσιολογικές θεωρίες. Για ό,τι είναι ιατρικά αναγκαίο  να συμβουλεύονται και να ακολουθούν τις συμβουλές των γιατρών και των επιστημόνων.

 

Οι συνταξιούχοι καλούνται να περάσουν από το γραφείο για να υπογράψουν επιστολή  προς τον Υπ. Εργασίας Κ. Χατζηδάκη με αιτήματα των συνταξιούχων

 

 

ΑΜΕΣΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Προς τον Υπουργό Εργασίaς κ. Κ. Χατζηδάκη

Κύριε υπουργέ,

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου εκφράζοντας τα αιτήματα των μελών του και όλων των συνταξιούχων του νησιού που υπογράφουν ζητάει:

  1. Το ποσό που αφαιρέθηκε από τους συνταξιούχους που ήσαν δικαιούχοι και ελάμβαναν το ΕΚΑΣ να προστεθεί και να ενσωματωθεί στην εθνική σύνταξη, έτσι ώστε κανείς συνταξιούχος να μη λαμβάνει μηνιαία σύνταξη μικρότερη από εξακόσια (600,00) ευρώ καθαρά.
  2. Τα φάρμακα αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος των πάγιων μηνιαίων εξόδων των συνταξιούχων. Για το λόγο αυτό ζητούμε να καταργηθεί η δυσβάσταχτη συμμετοχή των συνταξιούχων κατά 25% στις δαπάνες των φαρμάκων. Η δαπάνη των φαρμάκων να καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.
  3. Να δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους οι κρατήσεις που έγιναν παράνομα το 11 μηνο:  Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 στα Δώρα και στις Επικουρικές Συντάξεις
  4. Ζητάμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την επαναφορά σε ισχύ και καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης, όπως αυτές ίσχυαν πριν μας αφαιρεθούν, με τους νόμους 4024/2011, 4051/2012, 4093/2012.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...